Buru kuģis "Standart" aicina rīdziniekus pievienoties apkalpei – reāla iespēja burāt (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Apmācības buru kuģis "Standart", kas mēneša sākumā piestāja Andrejostā, piedalās "Baltic Regatta 2021". Pašlaik kuģis devies pirmajā fregates posmā no Tallinas uz Klaipēdu.

Kuģa "Standart" apkalpe aicina Latvijas pilsoņus pievienoties otrajā fregates posmā no Klaipēdas līdz Ščecinai. Kāpt uz klāja neliedz ne vecuma ierobežojumi, ne zināšanu trūkums – pieredzējusi un iejūtīga komanda gatavi katram interesantam iemācīt visu nepieciešamo, lai burātu.

Jaunie burāšanas entuziasti ar kuģa apkalpi var iepazīties 24. jūlijā Klaipēdā. Nākamajā dienā kuģis pamet krastu, bet pietauvošanās Ščecinā paredzēta 30.-31. jūlijā, tā mērojot otro lielās fregates posmu. Par mājupceļu satraukumam nav pamata – tiks organizēts speciāls autobuss, kas burātājus no Ščecinas nogādās atpakaļ Rīgā.

"Šajā etapā burāšanas stratēģijai ir milzīga nozīme, jo vējš var mainīt virzienu, kas jāizmanto, pagriežot kuģi tādā pozīcijā, lai gūtu no tā labumu. Tas nozīmē, ka svarīga loma ir arī veiksmei, jo jācer uz "mūsu" vēju. Galu galā, balstoties uz sacensību noteikumiem, visi kuģi drīkst burāšanai lietot tikai un vienīgi vēja enerģiju. Sacensību rezultāts atkarīgs no precīzi koordinēta komandas darba, velkot un nostiprinot buras. To arī šajā procesā apgūsim," stāstīja kuģa pārstāvis.

Regate nav tikai sacensības, bet arī brīvdienas. Krastā apkalpes locekļus sagaida festivāls ar plašu izklaides programmu, dalībnieki it visur tiek sveikti ar prieku un apbrīnu, un visu kuģu komandas apciemo cits citu. Vari kļūt par šo brīvdienu varoni, pievienojoties "Standart" komandai.

Šī brīža apkalpes komandu veido cilvēki, kas arī reiz uzdrošinājās un piedalījās šādā apmācību braucienā. Viņi apliecina, ka nekas nav neiespējams un visas bailes ir liekas – burāšana pieejama ikvienam.

Šī ir iespēja ne vien pierast pie kuģošanas, bet arī izjust, kā cilvēki dzīvoja uz kuģa 18.-19. gadsimtā.

"Standarts" ir precīza kopija pirmajam kuģim no Baltijas flotes, ko Pēteris Pirmais uzbūvēja 1703. gadā. Šeit viss ir autentisks līdz pat kokgriezumiem, kas rotā admirāļa kajīti – tā mūsdienās atvēlēta kuģa stūrmanim.

Šis ir pilnīgi funkcionējošs kuģis, kas jau 20 gadus ikdienā burā jūrā, tāpēc šeit nav vietas butaforijai. Pat astoņi lielgabali, kas atrodas uz klāja, ir gatavi darbam.

Tajā pašā laikā kuģis aprīkots ar visu, kas nepieciešams drošam braucienam – navigācija, radiosakari – tas viss ir pieejams.

"Standarta" praktikanti stāsta par savu pieredzi

"Sevis pārkāpšana, kas paver jaunus horizontus, entuziasms un jaunas iemaņas – tas ir "Standarts"!" – Dens, 30 gadi, no Sanfrancisko, kurš speciāli devies uz Tallinas-Klaipēdas posmu.

"Tas ir lērums jaunu emociju, pilnīgi neiedomājama pieredze, ko nav iespējams gūt nekur citur, lieliska noskaņa uz kuģa, jauni cilvēki no dažādām valstīm un kultūrām," sacīja 24 gadus vecais Nikolajs, kurš uz "Standarta" devās no Rīgas līdz Tallinai.

"Šis "lauž" visus stereotipus par jūrnieku dzīvi, neticamas emocijas, piedzīvojums, kuru labprāt nemainīgi izdzīvotu daudzas reizes pēc kārtas, lai arī neesmu sajūsmā ne par pārgājieniem, ne teltīm un neko citu tamlīdzīgu," teica 23 gadus vecā Marika no Rīgas, kura arī kopā ar "Standartu" ceļoja no Rīgas uz Tallinu.

"Šis ir īsts piedzīvojums, kas atvērs jūsu sirdis pārmaiņu vējiem, liks izkāpt no garlaicīgās dzīves "kastē"," sacīja 31 gadu vecais Jaroslavs, kurš ceļoja no Rīgas uz Tallinu.

"Esmu ļoti priecīgs, ka bija iespēja ceļot uz Tallinu. Šis ir manas karjeras sākums, jo vēlos kļūt par īstu jūrnieku. Biju satriekts, kad uzzināju, ka uz kuģa dzīve ir citādāka - katram ir sava atbildība, savi pienākumi, taču mēs visi kopā esam viena liela ģimene," teica 16 gadus vecais Pāvels, kurš ceļoja no Rīga uz Tallinu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu