VIDEO ⟩ "Ko tu dari?" Alūksnes novadā vīrietis ar motorzāģi gāž elektrības stabus un "sargā" tīrumu no elektromontieriem (28)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no LTV sižeta

Pirmdien, 19. jūlijā, kāds vīrietis lauku saimniecībā Alūksnes novadā ar motorzāģi sācis "gāzt" elektrības stabus savā teritorijā, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Video nonācis sociālajos tīklos - tajā redzams, kā elektromontieri turas drošā attālumā no saniknotā zemnieka. Dzirdama saruna, no kuras, noprotams, zemnieks nav apmierināts ar elektrības stabu novietojumu.

LTV izdevies noskaidrot zemes īpašnieku un ar viņu sazināties. Pirms gada "Sadales tīkls" piedāvājis atjaunot elektrības līniju uz kādu ēku, kas atrodas uz īpašnieka zemes. 

Vīrietis atteicies un norādīja, ka māja esot veca, tā netiek izmantota un pēc pāris gadiem viņš plāno to nojaukt. "Sadales tīkls" uzstāja, ka līnija esot veca un to nepieciešams atjaunot.

"Viņi tur plijās man virsū - mēs izprojektēsim un uztaisīsim. Es viņiem rādīju - vecā līnija te iet pa grāvmalu. Vecās līnijas vietā, lūdzu, taisiet. Vecās līnijas vietā! Viņi sāka līniju mainīt un lika to tīrumam pa vidu. Es teicu - tā taču nebija runāts. Kur projektētājs? Kur viss? Nekā! Tad es teicu, lai aptur visus darbus," intervijā LTV sacīja vīrietis.

"Nekā! Nu, jūs sačakarējāt manu īpašumu, saprotat? Nu- viņi neklausa. Viņi saka - "ej tu vienu māju tālāk". Es vienreiz pabrīdinu, otrreiz pabrīdinu - ja neapstāsieties, es nogriezīšu. Viņi smīn, smīkņā. Nu tā es viņiem tur aizgriezu," stāstīja zemnieks.

Uzņēmumā "Sadales tīkls" skaidroja, ka atjaunošanas darbus veicis piesaistīts cits uzņēmums "SIA Amatas energoceltnieks". Darbi veikti atbilstoši iepriekš saskaņotajam projektam.

"Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas visi darbi tika veikti saskaņoti. Nav informācijas, ka darbības tika veikta nesaskaņoti vai ārpus normām," sacīja "Sadales tīkls" pārstāve Alīna Kozlovska.

To, vai darbi veikti saskaņoti, varētu izšķirt novada būvvalde. Tiesa, ja atklāsies pārkāpumi būvniecības procesā, "iekarsušajam" zemniekiem tāpat draud nepatikšanas.

"Sadales tīkls" jau ir vērsies Valsts policijā un aplēš uzņēmumam nodarītos zaudējumus. 

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvalde esot saņēmusi iesniegumu un drīzumā pret zemnieku varētu tikt uzsākts kriminālprocess par svešas mantas tīšu bojāšanu.

AS "Sadales tīkls" ir pienākums veikt elektrotīkla uzturēšanas un atjaunošanas darbus, lai nodrošinātu kvalitatīvu un drošu elektroapgādi. Tāpēc Latvijā ik gadu tiek atjaunotas elektrolīnijas teju 2000 km garumā, kā arī tiek demontētas tās elektrolīnijas, kur ilgstoši netiek reģistrēts elektrības patēriņš.

AS "Sadales tīkls" portālam "Apollo.lv" vēsta: "Elektrolīnijai Alūksnes novadā bija nepieciešama rekonstrukcija līnijas novecošanās dēļ – tā vairs neatbilda drošības prasībām un situācijā, ja modernizācijas darbi netiktu veikti, tā varēja apdraudēt apkārtējo iedzīvotāju drošību. Pirms darbu veikšanas projekts tika saskaņots ar visiem zemes īpašniekiem, tostarp arī ar video redzamo kungu. 

Projekta risinājums paredzēja elektrolīnijas izvietošanu tālāk no ceļa zonas, saskaņošanas gaitā iebildumi par līnijas izvietojumu netika saņemti. Esam atkārtoti pārliecinājušies, ka, izbūvējot elektrolīniju, nav notikušas novirzes no zemes īpašnieku saskaņotajā projektā paredzētās trases.

Projektēšanas laikā nesaņēmām informāciju no zemes īpašnieka, ka elektrības pieslēgums turpmāk nebūs nepieciešams, attiecīgi atbilstoši apstiprinātajam projektam tika organizēti elektrolīnijas atjaunošanas darbi.

Jāņem vērā, ka zemes īpašnieks pats nav elektroenerģijas lietotājs objektā, kuram atjaunojamā elektrolīnija piegādā elektroenerģiju – lietotājs ir cita persona (iespējams, īrnieks), kura "Sadales tīklam" apliecināja, ka elektroenerģijas piegāde īpašumam ir nepieciešama.

Uz to norādīja arī regulārs īpašuma elektroenerģijas patēriņš. Ja zemes īpašnieks un elektroenerģijas lietotājs no elektroenerģijas pieslēguma būtu atteikušies, strīdus elektrolīnija, visticamāk, tiktu demontēta.

Darbus objektā strīda izcelšanās brīdī veica apakšuzņēmējs SIA "Amatas energoceltnieks". Kaut arī darbi tika veikti atbilstoši saskaņotajam projektam, tomēr "Sadales tīkls" neatbalsta komunikācijas stilu un veidu, kādā situācija no apakšuzņēmēja puses tika risināta, un izvērtēs šo rīcību.

Vienlaikus gadījumos, ja rodas kādas neskaidrības par darbiem elektrotīklā, aicinām iedzīvotājus vērsties tieši pie "Sadales tīkla" vai citā atbildīgajā institūcijā pēc saviem ieskatiem, taču patvaļīgi nebojāt elektroapgādes infrastruktūru. Tas rada ne tikai materiālos zaudējumus, bet var arī apdraudēt paša un citu cilvēku veselību un dzīvību.

Apakšuzņēmējs par konkrēto situāciju informējis Valsts policiju, kas pašlaik vērtē notikuma apstākļus un sekas, kā arī materiālos zaudējumus."

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu