VM: EK neiesaka izmantot aptiekās un veikalos pieejamos Covid-19 eksprestestus (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Komisija (EK) patlaban nerekomendē izmantot ātros siekalu antigēnu Covid-19 testus, kā arī citus līdzīgus testus, kas veicami bez speciāli apmācīta medicīnas personāla iesaistes un kurus var iegādāties aptiekās un citās tirdzniecības vietās, informē Veselības ministrijā (VM).

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība aģentūru LETA nesen informēja, ka tā plāno likumdevēju līmenī aktualizēt jautājumu par testiem, kuru rezultāti tiek uzskatīti par derīgiem darba pienākumu veikšanai. Proti, arodbiedrība uzskata, ka par derīgu būtu jāuzskata ne vien laboratorijā veiktie, daudz dārgākie, bet arī lētākie, aptiekās nopērkamie siekalu testi, kurus varētu veikt pats pedagogs.

Taču VM aicina ņemt vērā, ka mājas apstākļos nepareizi paņemts paraugs var uzrādīt maldinošu rezultātu, tādēļ paraugu paņemšanu būtu jānodrošina ārstniecības personai, savukārt testēšanai būtu jānotiek laboratorijā.

VM skaidro, ka Covid-19 infekcijas diagnostikai un skrīningam izmanto polimerāzes ķēdes reakcijas (PĶR) un ātro antigēnu (Ag) testus, pamatojoties uz oficiālajām valsts un Eiropas Savienības (ES) prasībām. Tās tostarp paredz, ka Latvijā PĶR testus drīkst veikt tikai pēc konkrēta standarta Latvijas Nacionālā akreditācijas biroja akreditētās laboratorijās. Savukārt, veicot Ag testus, ārstniecības personas drīkst izmantot tikai tādus, kas atrodami EK kopēja Ag testu sarakstā.

Vienlaikus šajā sarakstā iekļautie testi ir paredzēti profesionālai lietošanai, lai, atbilstoši ES regulām, izdotu sadarbspējīgu Eiropas digitālo Covid-19 sertifikātu. Taču, kā atzīmē VM, šajā sarakstā pagaidām nav iekļauts neviens paškontroles tests, turklāt Ag testa veikšanai joprojām ir nepieciešams speciāli apmācīts personāls.

Jau ziņots, ka šobrīd aptiekās un citās tirdzniecības vietās ikviens var iegādāties ātros Covid-19 Ag testus, kurus var veikt bez apmācīta medicīnas personāla palīdzības.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu