Talsu novada iedzīvotāja pagalmā ienāk vilks (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AB Photographie/shutterstock.com

Naktī uz 22. jūliju kādās mājās Talsu novada Lībagu pagastā ienācis vilks. Pelēcis nogājis vien 15 metru attālumā no dzīvojamās mājas tieši gar klēti un to fiksējusi video kamera, vēsta portāls "Medibam.lv". 

Māja atrodas meža malā, aptuveni pa vidu starp Talsiem un Stendi. Īpašuma saimnieks Sandis telefonintervijā atklāj, ka vilks pagalmu šķērsojis ap pusnakti.

"Man nav mājlopu un suņa, ko vilks varētu apdraudēt, vien divi kaķi. Tomēr sajūta tik un tā nepatīkama, ka vilks praktiski staigā gar māju. Ir redzētas lapsas, taču vilks – pirmo reizi.

Vilks pagalmā uzkavējās dažas minūtes un devās tālāk. Es tajā laikā mājās gulēju. Parasti tālrunis ir netālu un ja tajā no kameras atnāk kāda ziņa par kustību pagalmā, tūlīt apskatos, taču ziņu par vilka apciemojumu ieraudzīju tikai no rīta.

Tuvākajā apkaimē par vilkiem nekas nav dzirdēts, taču mazliet tālāk gan, piemēram, Ģibuļu pagastā. Arī pats esmu redzējis medībās vilku. Pats neesmu mednieks, bet gāju dzinējos, kad medībās devās tēvs," stāsta Sandis.

Jau ziņots, ka Valsts meža dienesta (VMD) rīcībā esošie vilku klātbūtnes pazīmju dati un pagājušās sezonas vilku medību rezultāti liecina, ka vilku populācijas stāvoklis Latvijā ir stabils un tam ir tendence pieaugt.

Pagaidām vilku uzbrukumu skaits mājlopiem palicis iepriekšējā gada līmenī. Kopš šā gada sākuma VMD saņēmis 11 ziņojumus par vilku uzbrukumiem, kuros nogalinātas 16 un savainotas 11 aitas, kā arī noplēsts viens teļš, četri suņi un pieci staltbrieži briežu dārza teritorijā. Salīdzinājumam – no 2020. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam VMD arī tika reģistrēti 11 vilku uzbrukumi, kuros bija nogalinātas 33 aitas, savainotas 8 aitas un viena kaza.

Par lielo plēsēju uzbrukumiem ne vienmēr tiek ziņots VMD, jo Latvijā plēsēju izraisītie zaudējumi netiek kompensēti. Neraugoties uz to, VMD aicina iedzīvotājus aktīvāk ziņot par lielo plēsēju uzbrukumiem un veikt preventīvus pasākumus pret tiem.

VMD par plēsēju uzbrukumiem aicina ziņot pēc iespējas savlaicīgāk, lai VMD speciālists varētu operatīvi ierasties notikuma vietā, izdarīt slēdzienu, sastādīt oficiālu aktu un paņemt plēsēja DNS paraugu tālākai analīzei.

Vienlaikus arī šogad VMD turpina vākt informāciju par lielo plēsēju – vilku un lūšu izplatību, izmantojot mūsdienām atbilstošas neinvazīvas tehnoloģijas. Šajā procesā VMD aicina iesaistīties medniekus un citus interesentus, lūdzot iesūtīt fotogrāfijas, kurās fiksētas vilku un lūšu klātbūtnes pazīmes medību platībās, un to GPS koordinātes.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu