FOTO ⟩ Rietumkrastā palestīniešu sadursmēs ar Izraēlas karavīriem 320 ievainotie; viens bojāgājušais

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Izraēlas okupētajās palestīniešu Rietumkrasta teritorijās piektdien protestu gaitā pret ebreju kolonistu apmetņu priekšposteni sadursmēs ar Izraēlas karavīriem viens palestīnietis nogalināts, bet 320 ievainoti, sestdien pavēstīja palestīniešu varasiestādes un mediķi.

Protestu gaitā sašautais 17 gadus vecais Mohammeds Munirs at Tamimi vēlāk slimnīcā aizgājis no dzīves, pavēstīja palestīniešu pašpārvaldes Veselības ministrija.

Sadursmju gaitā ievainoti 320 palestīnieši. 21 savainojušas kaujas patronas, 68 gumijas lodes un daudzus citus asaru gāze, pavēstīja Sarkanais Pusmēness.

Simtiem palestīniešu bija sapulcējušies Beitā, Rietumkrasta ziemeļdaļā, lai protestētu pret netālo Eviataras priekšposteni, no notikumu vietas vēstīja ziņu aģentūras AFP korespondents.

Šajā apvidū protesti pret kolonistu apmetņu paplašināšanu notiek regulāri.

Divi karavīri vardarbībā guvuši "vieglus savainojumus", paziņoja Izraēlas armija.

Kā notikumu gaita izklāstīta Izraēlas armijas paziņojumā, "simtiem palestīniešu ar akmeņiem apmētāja Izraēlas Aizsardzības spēku karavīrus, kas atbildēja ar dumpja dalībnieku izkliedēšanas līdzekļiem".

Ebreju kolonisti sāka būvēt Eviataras priekšposteni maija sākumā, dažu nedēļu laikā uzbūvējot vienkāršas betona mājas.

Šāda būvniecība ir nelegāla gan no starptautisko tiesību, gan Izraēlas likumu skatu punkta, un tā izraisīja palestīniešu protestus, kas uzstāja, ka būvniecība notiek uz viņu zemes.

Pēc vienošanās, kas tika panākta ar premjerministra Naftali Beneta jauno valdību, kolonisti priekšposteni 2.jūlijā pameta, bet viņu uzbūvētās ēkas turpina apsargāt armija.

Izraēlas Aizsardzības ministrija norādījusi, ka veiks izpēti par apvidu, lai noteiktu, vai atbilstoši Izraēlas likumiem to iespējams pasludināt par valsts zemi.

Ja tas notiktu, Izraēla varētu apstiprināt reliģiskas skolas būvniecību Eviatarā ar mājokļiem darbiniekiem un audzēkņiem.

Palestīniešu Rietumkrasta teritorijās, ko Izraēla okupēja 1967.gada karā, dzīvo 475 000 ebreju kolonistu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu