Foto ⟩ Sestdien Somu līcī redzēti divi Irānas karakuģi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Irānas fregate un naftas tankkuģis "Makran" netālu no Dānijas Bornholmas salas.
Irānas fregate un naftas tankkuģis "Makran" netālu no Dānijas Bornholmas salas. Foto: AP/Scanpix

Visticamāk, ka sestdien, 24. jūlijā, Irānas karakuģi šķērsojuši Somu līci, lai nokļūtu Sanktpēterburgā un piedalītos Krievijas jūras kara flotes 325. gadadienas galvenajā parādē, vēsta laikraksts "Postimees".

Irānas jūras spēku peldošā bāze "Makran" ceturtdien iepeldēja Baltijas jūrā, to novirzīja Dānijas Kraliskās flotes patruļkuģi. "Mēs garantējam, ka kuģi neveic miitāras darbības Dānijas valsts ūdeņos," sacījis operācijas vadītājs Pērs Hansens. Viņš informāciju esot saņēmis pa diplomātiskajiem kanāliem.

"Vakar vakarā pēc pulksten desmitiem kuģis "Sahand", kas bija ceļā uz Sanktpēterburgu, iebrauca Igaunijas ūdeņos ziemeļrietumos no Osmusāres salas,"

sabiedriskajai raidorganizācijai ERR apliecināja Igaunijas Policijas un robežsardzes departamenta preses sekretāre Andra Jundasa.

Fregate "Sahand" manīta Dānijas ūdeņos.
Fregate "Sahand" manīta Dānijas ūdeņos. Foto: Taani Kuninglik Lennuvägi / TT NYHETSBYRÅN/AP/Scanpix

Atbilstoši starptautiskajām jūras tiesībām kuģi var mierīgi šķērsot citas valsts teritoriālos ūdeņus, bet atbilstoši Likumam par Igaunijas valsts robežu ārvalstu karakuģiem ir jāinformē Ārlietu ministrija par iebraukšanu ūdeņos vismaz 48 stundas iepriekš, skaidroja Jundasa.

"Sahand" komanda to nav izdarījusi, viņa piebilda.

"Jūras apsardzes centrs deva "Sahand" norādījumu mainīt kursu un pamest teritoriālos ūdeņus, un pēc tam kuģis devās atpakaļ Igaunijas ekonomiskajā zonā,"

norādīja departamenta preses sekretāre.

Sestdienas rītā Irānas kuģi devušies no Somu līča uz starptautiskajiem ūdeņiem.

Irānas fregate un naftas tankkuģis "Makran" Dānijas ūdeņos.
Irānas fregate un naftas tankkuģis "Makran" Dānijas ūdeņos. Foto: Wana News Agency/Reuters/Scanpix

Kuģis ir rekonstruēts no naftas tankkuģa. Šobrīd "Makran" ir Irānas lielākais un jaunākais karakuģis, kura tilpums ir 121 000 tonnu. Kuģis ir 228 metrus garš, 21,5 metrus augsts un 42 metrus plats, un tas spēj pārvadāt sešus helikopterus, laivas, mazas zemūdenes un Jūras īpašos spēkus. Tajā ir zenītraķetes un lielgabali.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu