Levits: Racionāli domājoši cilvēki vakcinējas (27)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts prezidents Egils Levits.
Valsts prezidents Egils Levits. Foto: Paula Čurkste/LETA

"Cilvēktiesības beidzas tur, kur sākas cita cilvēka tiesības," norādīja valsts prezidents Egils Levits kādā intervijā. Iepriekš teikto viņš sestdien, 24. jūnijā, skaidoja plašāk raidījumā "Panorāma".

"Būtu jāvakcinējas, lai cilvēks varētu būt kontaktā ar citiem cilvēkiem," norāda valsts prezidents. Viņš atbalsta valdības pieņemtos lēmumus, jo, piemēram, bērnu un ģimeņu tiesības un intereses ir svarīgākas nekā skolotāju, jo bērns nevar izvairīties no apmācībām klātienē, kā arī skolēns nedrīkst būt pakļauts riskam inficēties ar Covid-19.

"Ja bērnam ir jāiet uz skolu un jābūt ciešā kontaktā ar pedagogiem, tad valstij ir tiesības prasīt, lai skolotāji vakcinētos," uzsver Egils Levits.

Intervijā prezidets minēja, varbūt citās profesijās var izlīdzēties ar testiem, bet cik tas ir koleģiāli, ja nevakcinēts cilvēks ienāk telpā, tad visiem ir jāvalkā maskas. "Ja man jāiet uz slimnīcu, tad es negribētu tur inficēties."

"Saprātīgi cilvēki vakcinējas," min prezidents. "Katrs racionāls cilvēks apsvērs riskus. Risks smagi saslimt vakcinētam cilvēkam ir daudz mazāks. Ir neliela daļa cilvēku, kas medicīnisku iemeslu dēļ nevar vakcinēties, bet absolūtam vairākumam tādu iemeslu nav. Katrs saprātīgs cilvēks domā par iespēju samazināt risku saslimt,"

"Cilvēkiem pašiem ir jādomā, kā nepalaist garām šo iespēju vakcinēties, jo katram cilvēkam ir jādomā par sevi." To viņš piebilst, lai neatkārtotos pērnā gada scenārijs, kad vasarā bija Covid-19 saslimstības kritums, bet rudenī un ziemā straujš pieaugums.

Jau iepriekš prezidents nodādījis, ka ja cilvēks ir nolēmis nevakcinēties pret Covid-19, viņam ir lielāks risks inficēties un inficēt citus, salīdzinot ar tiem, kuri ir vakcinējušies. Levits atzīmēja, ka arī tiem, kuri ir vakcinējušies pret Covid-19, pastāv inficēšanās risks, bet tas ir daudz mazāks un slimības gaita ir vieglāka.

Pagājušajā gadā tika uzskatīts, ka tā saucamo pūļa imunitāti varēs sasniegt, ja vakcīnu būs saņēmušas divas trešdaļas iedzīvotāju. Savukārt tagad, kad izplatās delta variants, kas ir daudz lipīgāks un bīstams, tiek runāts, ka, lai sasniegtu pūļa imunitāti, jābūt vakcinētiem 80% līdz 85% iedzīvotāju.

Jau ziņots, ka valdības atbalstītajiem grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas paredz, ka Covid-19 sertifikāts būs obligāts mediķiem, sociālās aprūpes darbiniekiem un izglītības nozarē strādājošajiem, Valsts prezidents uzsvēra, ka Saeimā daļa deputātu atbalsta šos grozījumus, bet daļa - neatbalsta.

Pēc Levita paustā, Satversmes 72. pants nosaka, ja Saeimā tiek savākti 34 deputātu paraksti, Valsts prezidents likumu nevar izsludināt. Tiek dots divu mēnešu periods, lai savāktu desmitās vēlētāju daļas parakstu par referenduma rīkošanu. Ja balsis tiks savāktas, tad notiks referendums, savukārt, ja tas neizdosies un desmitās vēlētāju daļas paraksti netiks savākti, tad prezidentam šis likums būs jāizsludina.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu