"Beidzam spēlēt šo ruleti!" Saeimā domas par obligātās vakcinācijas ieviešanu dalās (27)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas sēde. Ilustratīvs attēls.
Saeimas sēde. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Saeimā augusta sākumā paredzēts sākt diskusijas par obligātu vakcinēšanos pret Covid-19 vairākās profesijās strādājošajiem. Saeimā pārstāvētajās frakcijās viedokļi par šo jautājumu atšķiras un jau nākamnedēļ gaidāmas plašākas diskusijas, ziņo Latvijas Radio.

Latvijas Radio aptaujājot Saeimas frakciju pārstāvjus, izskan iebildumi par iespējamo pienākumu vakcinēties visiem pedagogiem, mediķiem un sociālās aprūpes iestāžu darbiniekiem.

Koalīcijā pārstāvētā Nacionālās apvienības frakcija šādu ieceri vērtē piesardzīgi un jaunnedēļ tiksies ar nozaru ministriem, stāsta partijas valdes locekle Saeimas deputāte Ilze Indriksone.

"Vissvarīgākais ir pasargāt sabiedrības neaizsargātākās grupas, kas ir seniori un hronisku slimību pacienti," norāda Indriksone.

"Par pedagogu obligātu vakcināciju mums ir piesardzīgs viedoklis, jo daudzviet jau šobrīd ir problēmas nokomplektēt pedagogu sastāvu, un šis solis varētu paplašināt izglītības problēmas.

Vienlaikus skolotāji, protams, ir riska grupā, jo pārvietojas pa vairākām klasēm. Lai nebeidzas ar to, ka kādā skolā nav trešdaļas pedagogu."

Arī Saeimā opozīcijā esošā "Saskaņas" frakcija neatbalsta pieeju par obligātu Covid-19 sertifikātu vairākās profesijās un iebilst pret iespēju no oktobra atlaist nevakcinētus darbiniekus. Deputāts Andrejs Klementjevs norāda, ka pirms likuma grozīšanas vajadzīgas atbildes uz vairākiem jautājumiem.

"Mēs gribam dzirdēt precīzus datus, kāpēc cilvēki negrib vakcinēties; kāpēc ģimenes ārsti aktīvāk neiesaistās šajā procesā. Nauda, pārliecība, informācijas trūkums? Mēs to nezinām.

Grūti pateikt, kāpēc pensionāri, kuri, sākot no kāda brīža, sadzīvo ar dažādiem medikamentiem, šobrīd baidās no vakcīnas, kas jau "notestēta" uz 635 000 Latvijas iedzīvotāju?"

Zaļo un zemnieku savienības frakcijas pārstāvji norādījuši arī uz iespēju lūgt Valsts prezidentam neizsludināt likuma grozījumus par obligātu vakcināciju vairākās nozarēs strādājošajiem, izskanējis arī priekšlikums rosināt referendumu par vakcinācijas procesu.

"Attīstībai/Par" frakcijas deputāts, Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis norāda, ka būtu nepareizi nonākt līdz tik dārgam un laikietilpīgam procesam. Kompromiss būtu jārod ātrāk.

"Lai mēs varētu rudenī turpināt ekonomisko aktivitāti un atsākt klātienes mācības, no otras puses, respektējot cilvēku vēlmi nevakcinēties.

Mūsu visu interesēs ir normalizēt dzīvi. Vai mēs atkal gribam atiet atpakaļ ierobežojumu pasaulē, vai tomēr saņemties un vakcinēties?"

Frakciju pārstāvji arī sagaida, ka vakcinācijas gaita uzlabosies, beidzoties atvaļinājumu laikam. Izglītības un zinātnes ministrija sola iesaistīties diskusijās par risinājumu veicināt vakcinēšanos pedagogu vidū, taču daudz jautājumu ir arī uzņēmējiem, norāda ministrijas parlamentārais sekretārs Sandis Riekstiņš no Jaunās konservatīvās partijas.

"Godīgi sakot, pārsteidz, ka esam tik sliktā situācijā ar vakcinēšanos. Man pašam ģimenē bija divi smagi gadījumi, kad tu pa sienām staigā un nezini, vai cilvēks izdzīvos vai nē. Tāpēc domāju, ka ir aktīvāk jāiet vakcinēties, beidzam spēlēt šo ruleti!"

Plašākas diskusijas par gaidāmajiem likuma grozījumiem ir gaidāmas pēc 4. augusta, kad likuma grozījumus nodos skatīšanai Saeimas komisijās.

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu