Valsts augstākās amatpersonas dodas atvaļinājumā. Tiek diskutēts par iespējamām izmaiņām Satversmē (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts prezidents Egils Levits.
Valsts prezidents Egils Levits. Foto: Paula Čurkste/LETA

Vasara ir pilnbriedā, un daudzi to pavada atvaļinājumā. Šonedēļ atvaļinājumā dodas gan Valsts prezidents, gan premjers. Tiesa valsts augstāko amatpersonu došanos brīvdienās raisa arī diskusijas par iespējamām izmaiņām Satversmē, vēsta TV3 Ziņas.

Lai nodrošinātu valdības darba nepārtrauktību, premjera atvaļinājuma laikā viņa pienākumus pilda kāds no ministriem. Krišjānis Kariņš sevi uzticējis aizvietot ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam, savukārt Valsts prezidents Egils Levits paziņojis, ka atvaļinājumu pavadīs Latvijā, tomēr nepieciešamības gadījumā pats veiks pienākumus.

Latvijas Universitātes profesors Ringolds Balodis par prezidenta amata pienākumu izpildi atvaļinājuma laikā sacīja: "Kāpēc gan viņam blakus nevarētu būt telefons? Pie vajadzības, protams, šīs normas vajadzētu koriģēt atbilstoši mūsdienu vajadzībām, jo nevis formālajā daļā, bet materiālajā daļā prezidents ar savu praksi to ir grozījis."

Ringolds Balodis norāda, ka Satversme šādā gadījumā ir jāinterpretē tai atbilstoši laikmetam.

Valsts prezidents turpinās pildīt pienākumus arī ārpus Latvijas, un sevi uzticēs aizstāt tikai nepieciešamības gadījumā, turklāt tādā apjomā, kā katru reizi būs vienojies. Konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars skaidroja, ka šāda pieeja ir atbalstāma.

Eksperts par Valsts prezidenta pienākumiem atvaļinājuma laikā sacīja: "Satversmes 52. pantā rakstīts, ka brīdī, kad prezidents dodas prom no valsts, to pielīdzina garai, smagai slimībai. Prezidents ir projām, viņš nav sasniedzams, viņš neko nevar darīt."

Līdz ar to, lai gan Satversmes norma joprojām ir spēkā, tās piemērošana mūsdienās ir mainījusies.

Video: TV3 Ziņas sižets 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu