Lielbritānijas peldētāji atkārto 113 gadus senu OS sasniegumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Toms Dīns
Toms Dīns Foto: AFP/SCANPIX

Otrdien, 27. jūlijā, dubultuzvaru 200 metru peldējumā izcīnīja Toms Dīns un Dankans Skots. Viņi kļuva par pirmajiem britu peldētājiem 113 gadu laikā, kuri olimpiskajās spēlēs izcīna dubultuzvaru.

Dīns, kuram pēdējā gada laikā bijušas daudzas neērtības Covid-19 dēļ, finišēja pēc vienas minūtes un 44,22 sekundēm, labojot Lielbritānijas rekordu. Skots bija vien četras sekundes simtdaļas lēnāks.

Trešās vietas ieguvējs Fernandu Šefers no Brazīlijas čempionam zaudēja 0,44 sekundes, bet divas sekundes simtdaļas no pirmā trijnieka atpalika rumānis Davids Popovici. Lietuvietis Dans Rapšis finālā finišēja pēdējais, astotais.

"Skatīties kā himnas laikā tiek pacelts valsts karogs - tas ir sapnis. Par to sapņoju kopš astoņu gadu vecuma un šodien pienāca tā diena," tā jaunais olimpiskais čempions.

Iepriekš divi britu peldētāji pirmās divas vietas olimpiskajās spēlēs izcīnīja 1908.gadā Londonā.

Tikmēr sievietēm 100 metru peldēšanā uz muguras ar jaunu olimpisko rekordu - 57,47 sekundēm - uzvarēja austrāliete Keilī Makīena. Pašai piederošais pasaules rekords bija divu sekundes simtdaļu attālumā.

Kanādiete Keilija Masse bija 0,25 sekundes lēnāka, bet amerikāniete Regana Smita atpalika 0,58 sekundes.

Austrālija šajās olimpiskajās spēlēs izcīnījusi septiņas medaļas - visas baseinā.

Savukārt 100 metru brasā uzvaru svinēja 17 gadus vecā amerikāniete Lidija Džeikobi, kura finišu sasniedza vienā minūtē un 4,95 sekundēs. Pēc 50 metriem viņa bija trešā, distances otrajā pusē strauji kāpinot tempu.

Līdere pēc puses no distances bija Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) peldētāja Tatjana Šenmakere, kura finišēja otrā 0,27 sekundes aiz uzvarētājas. Ar trešo vietu samierinājās Džeikobi tautiete pasaules rekordiste Lilija Kinga, kura bija 0,59 sekundes lēnāka par čempioni.

Džeikobi ir pirmā Aļaskas sportiste, kura piedalās vasaras olimpiskajās spēlēs. Šajā štatā ir tikai viens 50 metru baseins.

Tāpat kā 200 metros brīvajā stilā, arī 100 metros uz muguras divas vērtīgākās medaļas nokļuva vienas valsts pārstāvju rīcībā, šajā distancē dominējot Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) sportistiem.

Uzvaru izcīnījušais Jevgeņijs Rilovs ar rezultātu 51,98 sekundes laboja Eiropas rekordu, bet divas sekundes simtdaļas atpalika Kliments Koļesņikovs. Trešais finišēja amerikānis Raiens Mērfijs, kurš čempionam zaudēja 0,21 sekundi.

Tokijas olimpiskās spēles norisināsies līdz 8.augustam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu