"Dzīve nav beigusies arī 50, 60 vai 70 gadu vecumā." Kā sirmgalve atbrīvojās no zāļu lietošanas un ieguva savu sapņu figūru 71 gada vecumā

Foto: trainwithjoan/Instagram
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Džoanna Makdonalda ne vienmēr ir izskatījusies pēc kultūristes. 71 gada vecumā viņa svēra 90 kilogramus, viņai bija paaugstināts asinsspiediens un nieru problēmas. Tāpat viņa lietoja zāles holesterīna un skābes refluksa ārstēšanai, un ārsts pat devu vēlējies dubultot, tomēr sirmgalve nolēma mainīt savu dzīvi, vēsta portāls "The Guardian".

Par vajadzību ko mainīt Džoannai neviļus likusi aizdomāties viņas meita Mišela, kura reiz sacījusi: "Tu tāpat kā tava mamma attapsies sociālās aprūpes namā, kur kādam būs par tevi jārūpējas. Vai tiešām tu to gribi?!"

Sirmgalve atzīst, ka to ļoti nav vēlējusies.

"Es biju nogurusi justies nogurusi."

Šī saruna ar meitu sievietes prātu nav atstājusi vairākas nedēļas.

"Es vēlējos iegūt Mišelas cieņu. Protams, viņa mani mīl, taču ir iespējams kādu mīlēt pat bez patikšanas vai cieņas pret otru," pauž Džoanna.

Viņa pameta savas mājas Kanādā, lai pievienotos Mišelai un viņas vīram - fitnesa treneriem - braucienā uz Meksiku. Džoanna iemācījās pagatavot proteīna kokteiļus. Viņa apmeklēja sporta zāli. Sirmgalve sekoja Mišelas treniņu programmai, izmantojot trenažierus, bet pēc tam vieglos svarus - no viena kilograma līdz smagākiem. Nu sieviete var cilāt pat 11 kilogramus smagu stieni.

"Oho, tava mugura! Tā ir tik muskuļota," sirmgalve regulāri dzirdējusi svaru zālē. Deviņu mēnešu laikā Džoanna beidza lietot visus sev izrakstītos medikamentus.

"Pastāv kļūdains uzskats, ka cilvēki, kas vecāki par 65 gadiem, nespēj audzēt muskuļu masu," stāsta Mičiganas universitātes fiziskās medicīnas un rehabilitācijas asociētais profesors Marks Pītersons. "Muskuļi ir audi, kas var pielāgoties ar stimuliem." Galvenais vispirms ir konsultēties ar ārstu un sākt sportot pamazām.

Sirmgalves sasniegto atzinīgi novērtē cilvēki visā pasaulē - vietnē "Instagram" viņai seko 1,4 miljoni cilvēku, kā arī viņa ir noslēgusi sadarbības līgumu ar vienu no lielākajiem sporta uztura uzņēmumiem pasaulē.

Savu 75 gadu jubileju Džoanna atzīmēja, laižoties ar trosi. Viņai vienmēr paticis izaicinājums, tieši tāpat kā vienmēr paticis kaut ko būvēt. 

"Pārmaiņas pēc es būvēju pati sevi," viņa saka.

Lielu daļu savas dzīves Džoanna ir pavadījusi ar "sazāļotu ķermeni" un mainīgu svaru. Kā viņa varēja veikt tik ievērojamas izmaiņas 71 gada vecumā?

"Es domāju, ka es savā dzīvē biju sasniegusi jaunu pagrimuma līmeni. Es varbūt pat pieskāros pašai apakšai," viņa stāsta.

"Es biju pilnībā nodevusies savai ģimenei. Tā ir ļoti viegli aizmirst par sevi.

Es vēlētos, lai es būtu zinājusi to, ko zinu tagad. Es būtu bijusi veselīgāka visu savu dzīvi. Principā, tā ir cīņa pašam ar sevi mūža garumā," atklāj sirmgalve.

"Es nekad vairs nevēlos atgriezties tur, kur biju agrāk. Un esmu 90% pārliecināta, ka man tas izdosies. Mans ķermenis šobrīd ir tāds, kādam tam bija jābūt jau sen," ar asarām acīs turpina Džoanna.

Protams, jaunā fiziskā forma prasa arī emocionālu pielāgošanos. Viņa ir kļuvusi sabiedriskāka, laimīgāka, mazāk dusmīga.

"Man joprojām ir jāsamierinās ar sevi, ar lielajām pārmaiņām sevī. Cilvēki saka: "Jāmācās mīlēt sevi!" Tomēr, sākot darbu pie sevis pilnveidošanas, sākotnēji pat nav skaidrs, ko tur vispār mīlēt. Bet tagad gan es varu paskatīties spogulī un nenovērsties," stāsta Džoanna.

Atbildot, vai viņa izjūt līdzjūtību pret savu veco versiju, sirmgalve atbild: "Nedaudz. Taču man bija nepieciešams tas garais ceļš, līdz beidzot nonācu pie apzināta lēmuma mainīties." 

Viņas vēlme pēc pārvērtībām sākās ilgi pirms 71 gada vecuma.

"Pusaudžu gados, kad sākās mana cīņa ar lieko svaru, jutos patiešām tukša un resna, tomēr apzinājos, ka valkāju stipri mazākas drēbes nekā daži mani draugi, kuri mani apsmēja," viņa stāsta.

Kāpēc gan bija nepieciešami gadu desmiti, pirms viņa atrada vajadzīgo iedvesmu, lai radītu jaunu sevis versiju? "Pagāja tik daudz gadu, līdz atjēdzos," viņa saka. "Piecdesmit pieci gadi!" Bet varbūt tieši tā tam visam bija jābūt.

Viņa atklāj, ka bērnībā savā ķermenī jutusies neveikli arī agrās attīstības dēļ. 

"Es pārdzīvoju, ka zaudēju savu bērnību. Neviens nevēlas atteikties no bērnības jau 10 gadu vecumā," viņa stāsta.

Būdama nobriedusi sieviete, viņa uzmundrina sevi un citas sievietes.

"Cilvēkiem, īpaši sievietēm, ir jāapzinās, ka jūsu dzīve nav beigusies 40 gadu vecumā. Tā noteikti nav beigusies arī 50, 60 vai 70 gadu vecumā. Jūs varat turpināt un turpināt līdz pat dienai, kad jūsu vairs nebūs," viņa saka. 

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu