Vairāk nekā 200 Covid-19 pārslimojuši pacienti gaida rehabilitāciju "Vaivaros"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" ēka.
Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" ēka. Foto: Evija Trifanova/LETA

Daudziem Covid-19 pacientiem ārstēšanās nebeidzas līdz ar slimnīcas pamešanu. Aptuveni pusei no tiem, kuri slimojuši smagi, nepieciešama rehabilitācija, kas var būt mēnešiem ilga. Lielā pieprasījuma dēļ rehabilitācijas centrā "Vaivari" izveidojusies vairāk nekā 200 cilvēku gara rinda, stāsta TV3 Ziņas.

Kopš gada sākuma "Vaivaros" izveidota speciāla rehabilitācijas programma Covid-19 seku ārstēšanai. Šogad centrā atlabuši 288 pacienti. Ārstēšanos vēl turpina Vijas kundze, kura ar Covid-19 saslima Lielvārdē ap valsts svētkiem maija sākumā.

"Ziniet, kur es dabūju to Covid-19? Jūs neticēsiet! Ģimenes ārsta praksē aizgāju nodot asinis un tur, acīmredzot, dabūju. Dabūja vēl mana meita un znots, jo viņi arī tur bija," pārliecināta ir Vija.

No sākuma viņa ārstējās mājās līdz veselība pasliktinājās. Rīgas slimnīcas bija pārpildītas, tāpēc pacienti aizveda uz Jēkabpili, kur dakteri, kā viņa pati saka, "izrāva nāvei no nagiem".

Elpošana viņai joprojām sagādā grūtības: "Tagad es jau varu kaut kādu stundiņu bez skābekļa iztikt, bet pie fiziskas slodzes man ir vajadzīgs skābeklis."

Sekas pēc Covid-19 izslimošanas var izjust katrs otrais pacients, kuram bijusi vidēji smaga vai smaga slimības norise, praksē pārliecinājušies mediķi: "Galvenais neapšaubāmi ir elpošanas traucējumi un ļoti zemā fiziskā izturība. Šī te zemā fiziskā izturība ierobežo pat pacienta apsēšanos gultā, spēju saģērbties, aiziet līdz labierīcībām, nerunājot vispār par kaut ko vairāk."

Covid-19 pacientu ir tik daudz, ka "Vaivaros" izveidojusies vairāk nekā 200 cilvēku rinda.

"Pie mums jau nenonāk uzreiz, tajā pirmajā brīdī, kad pacients ir slims. Pie mums nonāk pacienti ar Covid-19 sekām. Un šobrīd faktiski gaidīšanas reģistrā uz rehabilitāciju ir pāri par 200 pacientu. Mēs neizjūtam to, ka būtu kādas brīvdienas sākušās. Nē! Rehabilitācija Covid-19 pacientiem ir vajadzīga. Un tā ir vajadzīga vairāk nekā mēs spējam piedāvāt," skaidro rehabilitācijas centra "Vaivari" vadītāja Anda Nulle.

Video: TV3 Ziņas sižets 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu