13 gadus vecai lietuvietei vasaras nometnē sākušās dzemdības. Par grūtniecību nenojauta ne nometnes darbinieki, ne meitenes vecāki (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Lietuvu šonedēļ pāršalkusi šokējoša ziņa - vasaras nometnē dzemdības sākušās 13 gadus vecai meitenei. Par viņas grūtniecību nav nojautuši ne nometnes darbinieki, ne meitenes vecāki, vēsta portāls "lrt.lv".

Turklāt, saskaņā ar ziņojumiem, jaundzimušā tēvs ir pieaudzis vīrietis, pret kuru izvirzītas apsūdzības par seksuālām attiecībām ar nepilngadīgo.

Meitene bērnu laida pasaulē jūlija vidū. Valsts bērnu tiesību aizsardzības un adopcijas dienesta pārstāve Ramūna Liubinaite atklāj, ka gan māte, gan mazulis jūtas labi.

Līdz jaunā māmiņa sasniegs 18 gadu vecumu, par jaundzimušā pagaidu aizbildni iecelta viņas māte.

"Jaunās meitenes māte ir uzņēmusies atbildību par savu mazbērnu. Ģimene agrāk ir saskārusies ar problēmām, kā arī viņi ir saņēmuši sociālos pakalpojumus, taču problēmas ir novērstas, un viņas var par sevi parūpēties, jaundzimušo ieskaitot," "lrt.lt" sacīja Liubinaite.

Viņa gan piebilda, ka Kauņā dzīvojošajai ģimenei palīdzēs sociālie darbinieki un bērnu tiesību speciālisti.

Tāpat viņa sacīja, ka bērnu aizsardzības dienesti nebija saņēmuši nekādu informāciju par meitenes seksuālu izmantošanu vai viņas grūtniecību.

"Notiek izmeklēšana. Tā kā dzemdēja nepilngadīga persona, šobrīd jācenšas apstiprināt, kas ir tēvs, un izpētīt notikušā apstākļus," viņa sacīja.

Nepietiekama seksuālā izglītība

Liubinaite atklāj, ka pērn Lietuvā dzemdējušas 109 nepilngadīgas meitenes, bet vēl gadu iepriekš - 136.

Ginekoloģe un Ģimenes plānošanas asociācijas vadītāja Esmeralda Kuliešite uzskata, ka šis gadījums nebūt nav unikāls - Lietuvā parāk maz tiekot runāts par pusaudžu grūtniecību.

"Nav likuma par seksuālo veselību, arī skolās par to runā pārāk maz. Programma, kāda tā ir šobrīd, eksistē katoļu grupu un cilvēku, kuri nav pārāk labi izglītoti un kuriem ir bail par to runāt, ietekmē. Šķiet, ka joprojām dominē viedoklis, ka bērniem līdz 18 gadu vecumam neko nevajadzētu zināt. Izņemot to, ka vispirms ir laulība un tad nāk bērni," sarunā ar "lrt.lv" pauda ginekoloģe.

Viņa atzīmēja, ka skolās nav īpaši apmācītu pedagogu, kas varētu par to runāt, tāpēc viss slogs tiek uzlikts uz skolotājiem.

Šobrīd Izglītības un zinātnes ministrija gatavo jaunu Veselības un seksuālās izglītības programmu. Tomēr Kuliešite minēja, ka agrīnie projekti liecina, ka programma nebūs uzdevuma augstumos.

"Tur nav nekāda fokusa uz galveno. Tā vien šķiet, ka viņi nevēlas runāt par seksualitāti, seksuāli transmisīvām slimībām vai nevēlamas grūtniecības pārtraukšanu, liekot uzsvaru uz atturēšanos no intimitātes," skaidroja speciāliste.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu