Pēc Latvijas parauga Lietuvas premjerministre aicina ļaut atlaist nevakcinētus darbiniekus (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.
Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte. Foto: Paula Čurkste/LETA

Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte ieteikusi valdībai iesniegt Seimā likumdošanas grozījumus, pēc Latvijas parauga paredzot darba devējam tiesības atlaist darbinieku, kurš nevakcinējas pret Covid-19 ar medicīnu nesaistītu apsvērumu dēļ, ja šis darbinieks nevar strādāt attālināti.

Pēc viņas teiktā, vakcinācija būtu obligāta tādu pakalpojumu sniedzējiem, kuros nepieciešams tiešs kontakts starp cilvēkiem.

"Ir tādi darbi, kurus var darīt attālināti un tas nerada nekādas īpašas problēmas, bet ir darbi, kas prasa saskarsmi ar citiem cilvēkiem, un mēs pirmām kārtām runājam par šādiem darbiem, kuros risks ir lielāks," izteikusies valdības vadītāja.

"Viss jāvērtē pēc riska, kas tiek radīts citiem cilvēkiem. Ja nevakcinēts cilvēks apdraudētu tikai sevi, tā būtu viņa izvēle um protams, arī nasta veselības aprūpes sistēmai, ja viņš saslimtu un nonāktu slimnīcā, bet galvenais ir risks inficēt citus. (..) Darba devējiem būtu jāļauj lemt par šādu [nevakcinētu] darbinieku atlaišanu," izteikusies Šimonīte.

Kā paziņojusi sociālās aizsardzības un nodarbinātības ministre Monika Navickiene, šāds priekšlikums jau saskaņots ar Veselības ministriju. Tas vēl jāapstiprina Seimam.

Tikmēr darba devēji gan atbalstījuši ierosinājumu stingrāk reaģēt uz darbinieku atteikšanos vakcinēties, bet vienlaikus aicinājuši meklēt alternatīvus risinājumus, brīdinot, ka citādi viņiem var pietrūkt darbinieku, turklāt tas var radīt sabiedrībā šķelšanos, izraisīt protestus vai tiesiskus konfliktus.

"Mēs vienmēr esam teikuši, ka ir vajadzīga alternatīva - ja cilvēks var pierādīt, ka nav inficējies, ja viņš testējas kaut vai par savu naudu, tad šādai izvēlei jābūt," ziņu aģentūrai BNS sacījis Lietuvas darba devēju konfederācijas ģenerāldirektors Dans Arlausks. "Ja mums būtu darbinieku pārpilnība, būtu labi, bet mēs viņus jau tā meklējam pa visiem stūriem."

Viņš prognozējis arī negatīvu darbinieku reakciju.

"Cilvēki var arī iziet ielās. Redzam, kāds noskaņojums valda sabiedrībā," spriedis Arlausks.

Lietuvas rūpnieku konfederācijas prezidents Vidmants Janulevičs sacījis, ka ideju par nevakcinējušos darbinieku atlaišanu atbalsta, bet uzsvēris, ka vajadzīgi lēmumi, ko darīt ar šiem cilvēkiem.

"Pirmā iespēja būtu piedāvāt cilvēkam citu darba vietu vai attālinātu darbu, bet, ja cita piedāvājuma viņam nav, jālemj, vai viņu palaist atvaļinājumā, vai atlaist pavisam," viņš norādījis, piebilstot, ka tādā gadījumā nevakcinētie tiktu palaisti bezalgas atvaļinājumā.

Kā uzskata Lietuvas arodbiedrību konfederācijas vadītāja Inga Ruginiene, rosinātā kārtība kādu daļu no tiem darbiniekiem, kuri vēl nav izlēmuši vakcinēties, noskaņotu pievienoties vakcinācijas pretinieku nometnei, bet darba devējiem būtu grūtāk sameklēt darbiniekus.

"Iznāk tā, ka darba intervijā pirmais jautājums būtu - vai esat vakcinējies, un darbinieks tiktu vērtēts tieši atkarībā no tā," viņa izteikusies, paužot viedokli, ka būtu loģiski nevakcinētajiem ierobežot kaut kādus nebūtiskus pakalpojumus, izklaides iespējas, bet nevis tiesības strādāt.

Ruginiene arī piebildusi, ka nevar cilvēkus automātiski pieskaitīt vakcinācijas pretinieku rindām, ja viņi vēl nav vakcinējušies. Pēc viņas sacītā, daļa strādājošo nevakcinējas, jo ir pārslimojuši Covid-19, bet citi nav paspējuši to izdarīt, jo strādā garas darba stundas.

Kā LETA jau ziņoja, Latvijas Ministru kabinets vienojies, ka darba devējam būs tiesības atbrīvot no amata darbinieku, kurš līdz 15.septembrim nebūs ieguvis Covid-19 sertifikātu. Ministri arī vienojušies, ka vakcinēšanās būs obligāta ārstniecības, sociālās aprūpes, izglītības un citās iestādēs.

Grozījumi likumā vēl būs jāapstiprina Saeimai.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu