FOTO ⟩ Izstrādāta mobilā aplikācija, kas palīdz noteikt, vai kaķis jūtas laimīgs (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Kaķu īpašniekiem, kuriem patīk uzņemt savu mīluļu fotoattēlus, tagad ir iespēja ar speciālu mobilo aplikāciju noskaidrot kaķa veselības stāvokli, ziņo aģentūra "Reuters".

Kanādas Kalgari dzīvnieku veselības tehnoloģijas uzņēmums "Sylvester.ai" ir izstrādājis aplikāciju "Tably", kas ar mobilā telefona kameras palīdzību ļauj noteikt, vai kaķim gadījumā nav kādas veselibas problēmas. 

Aplikācija var apskatīt kaķa galvas pozīciju, ausis, acis, ūsu izmaiņas, noteikt stresa līmeni, kā arī veikt citas darbības. 2019. gadā publicētajā pētījumā žurnālā "Scientific Reports" tika secināts, ka "kaķa grimases skala" ir uzticams rīks, lai noteiktu sāpju līmeni kaķiem.

"Tas palīdz kaķu saimniekiem noskaidrot, vai viņu kaķus vajā sāpes, vai nē,"

saka uzņēmuma pārstāve Mike Prīsta, kura norāda, ka aplikācijas izstrādāšanas procesā tika izmantota speciāla mašīna, kas fiksēja daudzus kaķu attēlus. 

Vietējā Kalgari veterinārārste Liza Ruelle skaidro, ka šī aplikācija varētu palīdzēt jaunajiem veterinārārstiem.

"Es mīlu strādāt ar kaķiem, esmu visu dzīvi bijusi kopā ar kaķiem," stāsta Ruelle.

"Kolēģiem, jaunajiem absolventiem, kuriem varbūt nav tik liela pieredze, šis varētu būt labs palīgrīks, kas varētu noteikt - vai tavam pacientam šobrīd sāp?"

Aplikācija var palīdzēt pēc kaķa sejas izteiksmes noteikt sāpju līmeni, taču kaķu saimnieki tiek aicināti arī paskatīties uz citām ņaudētāja ķermeņa daļām, ieskaitot asti, kas var daudz ko pateikt par viņu veselības stāvokli, norāda Britu dzīvnieku labdarības pārstāve Alise Potera.

"Kaķi, kuri ir uztraukušies vai pārbijušies, turēs asti ļoti cieši un saspringti pie sevis. Tāpat saimniekiem arī jāpadomā par viņu mīluļu uzvedību ēšanas, dzeršanas, tualetes apmeklējuma un gulēšanas laikā. Vai viņi to dara tā, kā vienmēr?" saka Potera.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu