Igaunijā pirmo reizi konstatēts bīstamais tomātu vīruss. Kā pamanīt inficētu tomātu vai papriku? (9)

Foto: VAAD
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Igaunijas Lauksaimniecības un pārtikas departaments aicina pievērst lielāku uzmanību tomātu vīrusiem, lai varētu tos valstī varētu identificēt. Veicot monitoringu kādā Harju apriņķa siltumnīcā, tika atklāts tomātu brūnplankumainības vīruss (ToBRFV), kas iepriekš Igaunijā nebija atklāts, ziņo laikraksts "Postimees".

ToBRFV vīruss var inficēt gan tomātus, gan bulgāru piparus un tas kļūst arvien izplatītāks Eiropas Savienībā gan telpās, gan ārpus tām, norāda departaments.

2020. gadā pirmo reizi Eiropas Savienībā tika veikts plašs monitorings. Vīruss tika atklāts Vācijā, Itālijā, Nīderlandē, Bulgārijā, Slovākijā un Maltā. Patogēns nonāca Eiropas Savienībā ar tomātu un piparu sēklām, kas tika ievestas no Ķīnas un Izraēlas.

Igaunijas atbildīgās iestādēs šobrīd mēģina noskaidrot, kā vīruss nonāca līdz minētajai siltumnīcai. 

"Ir svarīgi atcerēties, ka audzējot tomātus, jāizmanto jau pārbaudītas sēklas, lai samazinātu augu slimību izplatīšanās risku," saka Igaunijas Lauksaimniecības un pārtikas departamenta pārstāvis Marts Kinkars.

Kopš 2019. gada ES ir īstenojuši ārkārtas pasākumus, lai novērstu ToBRFV ieviešanu un izplatīšanos. Kinkars piebilst, ka šis vīruss "izplatās ļoti strauji".

Kas ir ToBRFV vīruss? Skaidro Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)

ToBRFV tiek pārnēsāts ar sēklām, mehāniskā ceļā (ar instrumentiem, rokām, apģērbu, tiešu augu kontaktu savā starpā), kā arī ar stādāmo materiālu (spraudeņiem un potējumiem). Šo vīrusu pārnesā baltblusiņa Bemisia tabaci un kukaiņi apputeksnētāji. Mehāniskā ceļā vīrusu ir ļoti viegli izplatīt gan vienas siltumnīcas ietvaros, gan arī pārnest uz citām siltumnīcām. Vīruss saglabājas augu atliekās vairākus mēnešus.

Audzētājiem jāiegādājas tomātu sēklas, kurām pievienotas augu pases. Tās apliecina, ka sēklas un augi, no kā tās ir iegūtas, augšanas laikā ir pārbaudīti un laboratoriski testēti uz tomātu kaitīgajiem organismiem, tai skaitā uz šo vīrusu. Augu pases var būt uz katras sēklu paciņas vai arī tirdzniecības vietā uz lielā iepakojuma. Siltumnīcās, lai izvairītos no inficēšanās ar ToBRFV, ir svarīgi ievērot stingras higiēnas prasības, tai skaitā nepieļaut no citām valstīm ievesto tomātu augļu vai to iepakojumu nonākšanu siltumnīcā.

Kopjot augus, tie rūpīgi jāapskata un aizdomu gadījumā par ToBRFV klātbūtni jāsazinās ar Valsts augu aizsardzības dienesta inspektoru tuvākajā reģionālajā nodaļā.

Siltumnīcās, kurās audzē tomātu sēklas un stādus, Valsts augu aizsardzības dienests veic uzraudzību, pārbauda materiālu un aizdomu gadījumos noņem paraugus un tos laboratoriski testē. Lai ierobežotu ToBRFV, inficētie augi jāiznīcina un jāpiemēro stingri dezinfekcijas pasākumi.

Tikai laboratoriski testējot var noteikt vai augi ir inficējušies ar ToBRFV, uzsver VAAD.

Aizdomu gadījumā par ToBRV pazīmēm uz augiem, sazinieties ar Valsts augu aizsardzības dienestu:

Vidzemē - 64221594

Kurzemē - 63222552

Zemgalē - 63022541

Latgalē - 65444113

Rīgā - 67324506

Simptomi tomātiem

ToBRFV simptomi var atšķirties atkarībā no tomātu šķirnes vai hibrīda. Pirmie simptomi parādās uz lapām, vēlak tiek skarts stublājs. Daudzos gadījumos simptomus var redzēt tikai uz augļiem. Tipiskākie simptomi uz augļiem ir nevienmērīgs krāsojums, brūni apaļveida plankumi un grubuļaina virsma (“rugoze”).

Foto: VAAD
  • Augļi var būt deformēti, un to nobriešana ir neregulāra.
Foto: VAAD
  • Pirmie simptomi parādās uz lapām un pazarēm. Veidojas hlorotiski plankumi. Ar laiku hloroze var pāriet nekrozē. Nekrozes gadījumā lapas novīst un nokalst.
Foto: VAAD
  • Lapas krokainas vai deformētas, atsevišķos gadījumos sašaurinātas.
Foto: VAAD
  • Uz stublāja var parādīties brūni nekrotiskie plankumi.
Foto: VAAD

Paprikai simptomi - deformējas lapas, tās dzeltē un parādās mozaīkveidīgi plankumi. Augļi deformējas, parādās dzelteni vai brūni laukumi, vai zaļas svītras.

Foto: VAAD
Foto: VAAD
Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu