Amerikāņu ģimenes drāma Igaunijā. Tēvs pārliecināts, ka viņam nedod bērnus ādas krāsas dēļ (5)

Foto: Suriyawut Suriya/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Toms un Helēna (vārdi mainīti) aptuveni pirms desmit gadiem apprecējās Amerikā. Drīz vien pēc kāzām pāris pārcēlās uz dzīvi Igaunijā. Laimīgajā savienībā pasaulē nāca divi bērni, taču pēc laika dzīve sagriezās kājām gaisā un Toms savus mīļotos nav redzējis jau mēnešiem ilgi, vēsta igauņu medijs "Elu24".

Pāra divi bērni auga laimīgā ģimenē. Taču pēkšņi kaut kas nogāja greizi un laulātā pāra attiecības krasi pasliktinājās. Pāris izšķīrās pagājušajā gada rudenī. Jau vairākus mēnešusi Toms nav redzējis ne bijušo sievu Helēnu, ne saticis savus bērnus. Vīrietim nav ne jausmas, kur viņa bijusī ģimene tagad mitinās.

Pāra attiecības pasliktinājās vēl pirms oficiālās laulības šķiršanas. Tūlīt pat sākās strīdi, ar kuru no vecākiem pēc šķiršanās bērni dzīvos. Helēnas un Toma diskusija drīz vien nonāca tiesā, kur lieta vēl tiek izskatīta. Helēna apsūdz bijušo vīru vardarbībā, ko viņš savukārt noliedz.

Lidostā sagaida bijusī sieva un policija

Pirms mēneša šī lieta ieguva jaunu pavērsienu. Toms bija nolēmis uz dažām dienām apciemot radus ārzemēs un paņemt līdzi arī savus bērnus. Tēvs jau sen bija bērniem apsolījis šo braucienu. Taču, kad tēvs ar bērniem atgriezās Tallinā, lidostā viņus sagaidīja bijusī sieva un bērnu māte, viņas advokāts un policija. Toms stāsta, ka policija noguldīja viņu uz grīdas bērnu acu priekšā.

"Man piespiedu kārtā atņēma bērnus un viņu dokumentus," notikumus lidostā atminas Toms. Policija pat apgalvoja, ka viņiem ir tiesas lēmums, pēc kura vadoties, tiek atņemti bērni. "Kad es palūdzu parādīt tiesas lēmumu, man pateica, ka to varu apskatīt internetā," tā Toms.

"Jutos kā lamatās. Viens no policitiem sāka mani provocēt kautiņam. Otrs ar savu ceļgalu saspieda man kaklu. Es teicu, ka nevaru paelpot. Mani bērni tajā brīdī raudāja un kliedza. Tā bija pēdējā reize, kad redzēju savus bērnus," atklāj Toms.

Viņš arī piebilst, ka bijusī sieva šā incidenta laikā lidostā, necentās apturēt policiju.

Toms uzskata, ka viņa ādas krāsa ietekmē amatpersonu attieksmi

"Nešaubos, ja baltā sieviete paziņo policijai, ka viņa ir tumšādaina vīrieša upuris, situācijas iznākums ir paredzams," ir pārliecināts vīrietis.

"Helēna apgalvo, ka es esmu liels, dusmīgs un vardarbīgs melnādainais vīrietis.

Es varu pierādīt, ka Helēnas apsūdzības pret mani ir nepatiesas. Taču neviens negrib mani uzklausīt," teic Toms.

Jau vairāk kā mēnesi tēvs nav redzējis savus bērnus. Dažas reizes viņam bijusi iespēja parunāties ar bērniem video un vīrietis secinājis, ka Helēna manipulē ar bērniem.

"Telefonu, pa kuru sarunājos ar bērniem, tur rokās mana bijusī sieva. Ja viņai nepatīk mani jautājumi vai bērnu atbildes, viņa pārtrauc zvanu un nobloķē mani," pastāsta Toms.

Bērnu māte par šo ģimenes situāciju atteikusies sniegt savu komentāru.

Kā notikušo lidostā komentē policija

Policists Ēriks Lepiks notikušo Tallinas lidostā raksturo šādi: "28. aprīlī mēs centāmies atrisināt situāciju, kas saistīta ar strīdu par bērnu aizbildniecību. Notikuma vietā atradās abi bērnu vecāki. Bērnu tēvs tikko kā bija atlidojis no ārzemēm un viņam vajadzēja atdot bērnus mātei."

Lepiks apgalvo, ka ar bērnu tēvu policisti runāja mierīgos toņos.

"Pāris reizes policists satvēra vīrieti aiz pleca, lai pievērstu viņa uzmanību un mierīgi aprunātos. Policistu apmācība paredz, ka konflikta situācijā pretējās puses ir jānošķir viena no otras, lai būtu iespēja ar tām runāt atsevišķi un tādējādi atrisināt strīdu. Šāda policistu taktika arī tika izmantota lidostā, jo vīrietis un sieviete savā starpā skaļi strīdējās, bet mazie bērni bija histērijā un raudāja," stāsta policists.

"Pēc atkārtotiem lūgumiem attālināties vienam no otra, vīrietis agresīvā noskaņojumā metās virsū policijai.

Tāpēc mums vajadzēja šo vīrieti noguldīt uz grīdas un uzlikt viņam roku dzelžus, lai nodrošinātu viņa un citu cilvēku drošību. Šis process noritēja 49 sekundes. Policija vīrieti nogādāja mājās," atklāj Lepiks.

Bērnu aizbildniecība nav policijas pārziņā

Strīdi par bērnu aizgādību vecākiem norit ļoti sarežģīti. Tie ir nogurdinoši un emocionāli grūti pārdzīvojami bērniem, jo viņiem jāpielāgojas jaunajai situācijai, kad satikt mammu vai tēti izdodas retāk. Igaunijas Rietumharju pagasta policijas pārvaldes rajona priekšnieks Kellijs Miido stāsta: "Diemžēl bieži redzam, ka vecāki nav gatavi kompromisam, tad arī policija iesaistās konflikta risināšanā.

Šādās situācijās bērns vienmēr ir upuris, jo iepriekšējā dzīve kopā ar vecākiem pārvēršas par abu vecāku cīņu par varu.

Ir reizes, kad ar bērniem ir manipulēts gan morāli, gan materiāli."

"Ar bērnu aizbildniecību saistītos jautājumus var noskaidrot, sazinoties ar dzīvesvietas iedzīvotāju sociālās aizsardzības departamenta bērnu aizsardzības speciālistu. Tāpat arī iespējams vērsties pie juridiska konsultanta, pie kura var analizēt problēmu un uzzināt, kādas ir vecāku juridiskās iespējas, iesniegt tiesā pieteikumu ar atbilstošu paziņojumu," iesaka Kellijs Mīdo.

Pasākumus, kas ierobežo aizgādniecības tiesības, veic tiesa.

"Piemērojot ierobežojumus, tiesa lemj, ievērojot bērna intereses. Tiesai ir tiesības ierobežot, apturēt vai pilnībā atņemt vecākiem aizbildnības tiesības uz bērnu. Tiesu procesu, kas saistīts ar aizbildnības tiesību maiņu, regulē Civilprocesa kodekss. Visbiežākais policijas iejaukšanās iemesls ir psihiski un fiziski konflikti. Kad ir saņemts izsaukums, policija reaģē, tiek veikta pārbaude un novērtēts atkārtošanās risks un incidenta sekas," skaidro Mīdo.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu