VIDEO ⟩ "Stabiņu sāga" Rīgas ielās. Kas iedzīvotājiem par to sakāms? (18)

Foto: Shutterstock/LETA/Apollo.lv kolāža
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Rīgā viens no apspriestākajiem tematiem ir stabiņi, kas gluži kā sēnes pēc lietus parādījās uz daudziem ceļiem, raisot divējādus viedokļus ne tikai satiksmes dalībnieku, bet arī politiķu, operatīvo dienestu un citu nozares pārstāvju vidū. Vairāki satiksmes drošības uzlabošanai uzstādītie stabiņi ir pagaidu risinājums, daļu no tiem nākotnē varētu nomainīt uz drošības saliņām. Portāls "Apollo.lv" devās Rīgas ielās noskaidrot, kas iedzīvotājiem ir sakāms par "stabiņu sāgu".

Drošības saliņas - stabiņu pēcteči?

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) un Rīgas dome ieskatā stabiņi drīzāk ir pagaidu risinājums. Ilgtermiņā problēmas būtu jānovērš atbilstoši plānojot, projektējot vai pārbūvējot ielu. 

"Tas ir pagaidu risinājums, nākotnē mēs risināsim jautājumu par stabiņu nomaiņu pret pastāvīgām saliņām ceļa vidū, bet tas ir laikietilpīgs process, kurā ir jāveic projektēšanas darbi," norāda Rīgas domes pārstāvis Vaivods.

Izņēmums būtu velojoslas, kas arī nākotnē tiks nodalītas ar stabiņiem. Savukārt par drošības saliņu ierīkošanu runa varētu būt nākamajos gados, jo arī iepirkums ātrāk par 2022. gadu netiks izsludināts, jūlija vidū ziņoja LTV raidījums "Panorāma".

Diskusijā par stabiņiem sašutumu izraisīja arī to uzturēšanas izmaksas Rīgā: 39 000 eiro gadā. Viena stabiņa apkope izmaksā aptuveni 14 eiro. Satiksmes departamentā uzver, ka šī summa ietver ne tikai stabiņa nomazgāšanu, bet arī regulāru apsekošanu, materiālu, darbaspēku un citas ar apkopi saistītas izmaksas. Šis iepirkums tika atkārtoti pārbaudīts.

"Šis iepirkums ir veikts likuma noteiktajā kārtībā un tāmes izstrādātas atbilstoši normatīvajam regulējumam. Šobrīd nepastāv šaubas, vai šī summa ir pamatota," apgalvo Vaivods.

Viena Rīgas stabiņa apkope izmaksājot nepilnus 14 eiro 

Kā skaidroja Rīgas domes Satiksmes departamentā, līgums par stabiņu apkopi noslēgts šā gada jūnijā ar SIA "AVS Latvija" uz vienu gadu. Minētais uzņēmums arī veica stabiņu uzstādīšanu.

Stabiņu apkope notiek atbilstoši reālajai situācijai, pārsvarā tīrot tikai tos stabiņus, kurus nepieciešams tīrīt satiksmes drošības nodrošināšanai.

Stabiņu apkope neietver tikai stabiņa nomazgāšanu, bet arī apsekošanu, materiālu, darbaspēku un citas ar apkopi saistītas izmaksas.

Kā liecina publiski izskanējusī informācija, viena stabiņa apkope maksājot nepilnus 14 eiro.

Atbilstoši tehniskajai specifikācijai ceļa norobežojošo elementu vizuālo apskati veic reizi nedēļā. Ja apskates laikā tiek konstatēts, ka kāds no stabiņiem ir netīrs un nav redzami atstarojošie elementi, tādējādi apdraudot satiksmes drošību, tad nekavējoties tiek organizēta stabiņa attīrīšana.

Ja apsekošanas rezultātā konstatēts, ka stabiņš ir netīrs, bet neapdraud satiksmes drošību, tad tā mazgāšana tiek veikta vēlāk - vidēji reizi mēnesī.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu