Pētījums: Ierobežojumi visā Eiropā ir jāsaglabā tik ilgi, kamēr nav pilnībā vakcinēti visi cilvēki (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Laboratorija.
Laboratorija. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pret vakcīnām noturīgu koronavīrusa variantu rašanās risks ir visaugstākais pie lielāka vakcinēto skaita, liecina piektdien publiskots pētījums.

Laikā, kad teju 60% eiropieši ir saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu, pētījums rāda, ka ierobežojumi ir jāsaglabā tik ilgi, kamēr nav pilnībā vakcinēti visi cilvēki.

Lai prognozētu, kā vīruss SARS-CoV-2 varētu mutēt, reaģējot uz vakcinācijas kampaņām, Eiropas ekspertu komanda imitēja pret vakcīnām noturīga vīrusa rašanās iespējamību 10 miljonu iedzīvotāju vidū trīs gadu laikā.

Viņu modelis parādīja, ka strauja vakcinācija samazina pret vakcīnām noturīga paveida rašanos.

Taču vienlaikus modelis parādīja, ka visaugstākais noturīga paveida rašanās risks parādās, kad ir vakcinēta liela iedzīvotāju daļa, bet ne pietiekami, lai rastos pūļa imunitāte.

Modelis parādīja, ka robeža ir 60% vakcinētu iedzīvotāju, pēc kuras varētu rasties noturīgi paveidi.

"Mūsu modelis parādīja, ka tad, kad ir vakcinēta lielākā daļa iedzīvotāju, pret vakcīnu noturīgam paveidam ir priekšroka pār oriģinālo vīrusu," sacīja pētījuma līdzautors Simons Rella no Austrijas Zinātnes un tehnoloģiju institūta. "Tas nozīmē, ka pret vakcīnām noturīgs paveids izplatās ātrāk nekā oriģinālais paveids laikā, kad vairums cilvēku ir vakcinēti."

Kā norādīja pētījuma autori, viņu pētījums ir parādījis, ka ir jāsaglabā pārējie ar vakcināciju nesaistītie pasākumi, kamēr nebūs vakcinēti visi cilvēki.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu