"Divas reālas lietas - Dievs un pandēmija!" Diskusijas izraisa Pavļuta tvīts (15)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Thoranin Nokyoo/Shutterstock

Sociālo tīklu lietotāji sākuši apriest veselības ministra Daniela Pavļuta sestdienas, 31. jūlija, tvītu: "Esošajā situācijā ikvienam ir jāapzinās, ka atteikšanās no vakcinēšanās liek šķēršļus tam, lai pandēmija tiktu ātrāk pārvarēta un mēs varētu atgriezties pie ierastās dzīves sabiedrībā un Baznīcā".

"Divas reālas lietas - Dievs un pandēmija!"

 "Ticība Dievam nenozīmē noliegt zinātnes sasniegumus.

Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhidiecēzes Priesteru padome aicina draudzes nešķelties vakcinācijas pret Covid-19 jautājumā, kā arī neizplatīt "apokaliptiskus pandēmijas attīstības scenārijus" un ieklausīties norādēs par vakcinācijas svarīgumu.

Jūlija otrajā pusē attālināti notikusi katoļu baznīcas Rīgas arhidiecēzes Priesteru padomes un dekānu tikšanās par vakcinācijas jautājumu, kas "tik ļoti šķeļ sabiedrību un arī draudzes". Priesteri novērojuši, ka vairumam ticīgo vakcinācija ir morāli pieņemama, bet tajā pašā laikā ir daļa katoļu, kas aktīvi ieņem negatīvu nostāju pret vakcināciju.

Nepieņemamu antivakcinācijas nostājas izpausmju dēļ, kuru rezultātā atsevišķas draudzes ir sašķēlušās, Rīgas arhibīskaps metropolīts uzskatīja par nepieciešamu sasaukt Priesteru padomes sēdi, skaidrots paziņojumā.

Garīdznieku vidū valdīja vienota nostāja, ka šajā jautājumā jāņem vērā baznīcas autoritāšu norādes - pāvests Francisks atzīst, ka vakcīna ir būtiski svarīgs rīks cīņā ar koronavīrusa izplatīšanos.

Vienlaicīgi priesteri uzsvēra, ka baznīcas galvenais uzdevums ir sludināt evaņģēliju, kā arī veicināt mieru un vienotību, nevis iestāties par vai pret vakcināciju.

"Motivēt iedzīvotājus vakcinēties ir valsts kompetento amatpersonu uzdevums, bet sabiedrības imunizācija nedrīkst būt īstenota piespiedu kārtā,"

teikts publiskotajā priesteru viedoklī.

Katoļu baznīcas Rīgas pārstāvji pauž, ka ikvienam ir jāapzinās, ka atteikšanās no vakcinēšanās liek šķēršļus tam, lai pandēmija tiktu ātrāk pārvarēta un varētu atgriezties pie ierastās dzīves sabiedrībā un baznīcā. "Nesaņemot vakcīnu, mēs riskējam gan ar savu, gan savu tuvāko dzīvībām. Ļoti iespējams, ka, ja visi būtu vakcinējušies, draudzēs varētu atsākties agrākās pastorālās darbības," vērš uzmanību garīdznieki.

Priesteru padomes locekļi bijuši vienprātīgi, ka nav pieļaujama aģitācija pret vakcināciju ne no priestera, ne draudzes locekļu puses.

"Ja garīdznieks aicina izvairīties no vakcinācijas, tad viņš nostājas pret pāvesta, Ticības mācības kongregācijas un Latvijas Bīskapu konferences paustajām nostājām, un tādējādi šķeļ baznīcu no iekšienes, veicina apjukumu un nemieru,"

pausts Rīgas priesteru paziņojumā.

Priesteru padome uzsver, ka nekristīgi un morāli nepieņemami ir celt naidu un nesaskaņas vakcinēto un nevakcinēto personu starpā. Padomes pārstāvji aicināja pieņemt vienam otru kristīgā mīlestībā un respektēt otra izvēli un sirdsapziņas pārliecību.

"Tie, kuriem sirdsapziņa vai veselība (medicīnisku kontrindikāciju dēļ) neļauj saņemt vakcīnu, lai domā par alternatīviem veidiem, kā tie varētu rūpēties par savu un sabiedrības drošību, lai neļautu izplatīties šai slimībai,"

norāda garīdznieki.

Padome arī izteica aicinājumu diecēzes garīdzniekiem un ticīgajiem neizplatīt apokaliptiskus situācijas attīstības scenārijus.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu