Novadu reformas dēļ daļai uzņēmumu jāmaina kases aparātu adreses

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Ja uzņēmumam pēc administratīvi teritoriālās reformas mainījusies adrese, līdz gada beigām adrese jānomaina arī kases aparātam, norāda Valsts ieņēmumu dienests (VID). Tas ir maksas pakalpojums, ko sniedz privātās kases aparātus apkalpojošās kompānijas, vēsta LTV Ziņu dienesta raidījums "Panorāma". 

Lai gan uzņēmumu reģistrā un citās datubāzēs juridiskās adreses pēc novadu reformas mainījušās automātiski, uzņēmējam pašam jānodrošina, ka jauno novadu pareizi čekos norāda kases aparāts. Likums uzliek par pienākumu kases aparātos adreses nomainīt līdz 31. decembrim, norādīja Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Ja pēc tam kases aparāta adresē būs iepriekšējais novads, var pienākties sods. VID gan uzsvēra, ka pārkāpējus īpaši nemeklēs un it sevišķi gadījumos, ja pārkāpējs ir uzticams nodokļu maksātājs, soda vietā būs brīdinājums.

"Noteikti administratīvie sodi uzreiz netiks piemēroti. Tiks brīdināti maksātāji. Savukārt, ja šie maksātāji būs zemākos segmentos ar zemu ilgtspēju vai būs citi būtiski pārkāpumi, tad tiks piemērota administratīvā atbildība. Bet tas noteikti nebūs pirmajā reizē," sacīja VID Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes direktora vietnieces pienākumu izpildītāja Sanita Lukumiete.

Kases aparātā nomainīt adresi var tikai privātās kompānijas, kas aparātus programmē.

LTV aptaujātie kases aparātu servisi skaidroja, ka izmaksas ir atkarīgas no modeļa. Piemēram, CHD kases aparātos to varot izdarīt par 10–15 eiro. Taču esot modeļi, kuriem adreses maiņas dēļ var nākties mainīt arī elektronisko kontrollenti, kas maksātu jau virs 50 eiro. Līdzīgi ir ar hibrīda kases aparātiem un kases sistēmām.

Uzņēmēju intereses pārstāvošā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) par vajadzību nomainīt kases aparātu adreses iepriekš nebija zinājusi. Organizācijas vadītājs Jānis Endziņš uzsvēra, ka tas rada papildu izmaksas uzņēmējiem, ko novadu reformas virzītāji solīja nepieļaut.

Video: Raidījuma "Panorāma" sižets 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu