No šodienas Covid-19 tests pasākumu apmeklēšanai un citiem pakalpojumiem ir par maksu. Kas jāņem vērā iedzīvotājiem? (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Laboratorija.
Laboratorija. Foto: Evija Trifanova/LETA

No 1. augusta par Covid-19 testu pasākumu apmeklēšanai, dažādu pakalpojumu saņemšanai, kā arī ceļošanai ir jāmaksā pašiem. Joprojām bezmaksas testus varēs veikt bērni, kā arī iedzīvotāji ar Covid-19 simptomiem. Tomēr šie testi sertifikātu iegūšanai, kas ļauj apmeklēt publiskos pasākumus, derīgi nebūs, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Laiks, kad varēja doties uz laboratoriju, nodot bezmaksas testu un ar to brīvi apmeklēt koncertu, teātri vai kādu citu pasākumu ir beidzies. No 1. augusta šādi testi būs tikai par maksu, atbilstošu laboratorijas cenrādim.

Patlaban viena šāda testa cena ir aptuveni 40 eiro. Nekas gan nemainās iedzīvotājiem ar Covid-19 simptomiem. Tie joprojām testus varēs veikt bezmaksas. Tomēr jāņem vērā, ka šādā gadījumā laboratorija neizsniegs sertifikātu, kas dod iespēju apmeklēt arī publiskos pasākumus.

"Ja mēs ejam testēties ar simptomiem, nebūs Covid-19 sertifikāts, bet būs informācija par rezultātu, kas būs nepieciešama ārstniecības procesā. Savukārt, ja vēlamies apmeklēt teātri, restorānu… te jau mēs runājam par Covid-19 sertifikātu, kurš ir izveidojams par maksu," skaidroja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Maciņš jāatver būs arī tiem nevakcinētajiem iedzīvotājiem, kuriem šāds sertifikāts nepieciešams ceļošanai. Turpmāk arī to par valsts līdzekļiem iegūt vairs nebūs iespējams.

"Turpmāk digitālais sertifikāts būs izmantojams trīs gadījumos: ja iedzīvotājs ir vakcinēts pret Covid-19, ja ir pārslimojis vai ir veikta maksas laboratoriskā izmeklēšana," teica NVD pārstāve.

Savukārt bērniem līdz 18 gadiem, Covid-19 testēšanu pasākumu apmeklēšanai un pakalpojumu saņemšanai no valsts budžeta līdzekļiem apmaksās līdz 1. septembrim. Kāda kārtība būs tālāk, speciālisti vēl domā.

"Šobrīd speciālisti strādā pie šī jautājuma, izvērtē un šī kārtība, kas tiks noteikta attiecībā uz bērniem, no kāda vecuma tiks apmaksāta šī testēšana pēc 1. septembra, šī informācija būs pieejama nedaudz vēlāk," norādīja Štālberga.

Patlaban interese par šādu sertifikātu saņemšanu, lai arī nevakcinētais varētu apmeklēt pasākumus, ir liela. Izveidoti teju 120 tūkstoši laboratoriskā testa rezultāta sertifikātu.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu