Par 42,9% pieaugs tarifa plāna "Elektrum ekonomiskais" fiksētā elektrības cena. Kas jāzina klientiem? (40)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

No šodienas AS "Latvenergo", kas strādā ar tirdzniecības zīmolu "Elektrum", tarifa plānā "Elektrum ekonomiskais" fiksētā cena pieaugs par 42,9% - līdz 0,09595 eiro par kilovatstundu (KWh).

Kompānija arī noteikusi, ka no šodienas elektroenerģijas fiksētā cena klientiem var tikt mainīta ne biežāk kā divas reizes kalendārā gada laikā iepriekšējās vienas reizes vietā.

"Latvenergo" aģentūrai LETA skaidroja, ka fiksētā tarifa pieaugums saistīts ar elektroenerģijas biržas cenas palielināšanos.

"Nord Pool" elektroenerģijas vidējā biržas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā jūnijā bija 76,23 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir 2,4 reizes vairāk nekā pērn attiecīgajā mēnesī, informēja AS "Augstsprieguma tīkls".

Vienlaikus "Latvenergo" pārstāvji norādīja, ka elektroenerģija pieaugusi vairāku būtisku faktoru ietekmē, tostarp augusi dabasgāzes cena, ekonomika atveseļojas, kāpušas ogļskābās gāzes kvotu cenas, kā arī cenu ietekmē hidroloģiskā situācija, nosakot elektroenerģijas cenu biržā.

Kompānijā skaidroja, ka cenas izmaiņas ir vispārējas, un, vairāk vai mazāk, izmaiņas skars visus elektroenerģijas lietotājus, neatkarīgi no izvēlētā tirgotāja vai produkta. Cenu izmaiņas pakāpeniski jau iepriekš piedzīvoja tie klienti, kas lieto vai nu biržas cenai piesaistītu plānu, vai arī tie, kam attiecīgajā brīdī noslēdzies līdzšinējais līguma termiņš un ir bijis jānoslēdz jauna termiņa līgums, un tajā piemērots attiecīgā brīža cenas lielums nākamajam periodam.

"Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere arī uzsvēra, ka energoresursu cenu pieaugums tirgū ietekmē visu elektroenerģijas tirgotāju pakalpojumus. "Tā kā biržas cenas ir pieaugušas, aizvadīto sešu mēnešu laikā visiem tirgotājiem ir pieaugušas arī elektroenerģijas cenas par aptuveni 40%, un kopējais gala rēķinu pieaugums klientiem šobrīd veidojas vidēji 15 - 20%, kas vidējai mājsaimniecībai ir apmēram trīs eiro mēnesī," viņa skaidroja.

Tāpat Bidere atgādināja, ka elektrības rēķina lielāko daļu - aptuveni divas trešdaļas - veido valsts noteiktie tarifi un nodokļi. Elektroenerģijas cena ir viena trešdaļa.

Pēc Bideres teiktā, katra klienta elektroenerģijas cenas izmaiņu brīdis un apjoms ir atkarīgs no tā, kāda veida produktu klients izvēlējies, kad ticis noslēgts līgums, un uz cik ilgu periodu fiksēta cena. "Tas nozīmē, ka šīs izmaiņas neskar visus klientus vienlaicīgi, daļa no klientiem, kuriem līgumi beigušies gada pirmajā pusē, jau ir saskārušies ar izmaiņām, daļu tas skars vasaras otrā pusē un vēl daļu - tikai uz gada beigām," stāstīja "Latvenergo" preses sekretāre.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Komentāri (40)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu