Starptautiskā olimpiskā komiteja lūdz skaidrojumu Baltkrievijai par mēģinājumiem ar varu Minskā nogādāt vieglatlēti (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltkrievijas sportiste Kristina Cimanouska lidostā Japānā.
Baltkrievijas sportiste Kristina Cimanouska lidostā Japānā. Foto: X90003/SCANPIX

Starptautiskā olimpiskā komiteja (IOC) svētdien vērsusies pie Baltkrievijas Olimpiskās komitejas pēc paskaidrojuma saistībā ar informāciju, ka no olimpiskajām spēlēm Tokijā mēģināts ar varu nogādāt uz Minsku šīs valsts olimpiskās izlases dalībnieci, sprinteri Kristinu Cimanousku, kas kritizējusi Baltkrievijas sporta funkcionārus.

Svētdien sociālajos tīklos izplatījās informācija, ka 24 gadus veco vieglatlēti, kurai pirmdien būtu jāstartē 200 metru distancē, treneri nolēmuši steidzami nogādāt atpakaļ uz Minsku.

Sportiste iepriekš videoierakstā sociālajā tīklā "Instagram" paziņoja, ka izlases vadība bez viņas ziņas pēkšņi izlēmusi, ka viņai būs jāstartē arī 4x400 metru stafetes skrējienā, kurā nepietiekama dopinga testu skaita dēļ nevarēs piedalīties divas citas baltkrievu skrējējas. Cimanouska kritizēja šo lēmumu, vaicādama, kādēļ par sporta funkcionāru pieļautajām kļūdām jāatbild citiem, un ar to izpelnīdamās kaunināšanu Baltkrievijas oficiālajos medijos par "komandas gara trūkumu".

Svētdien viņai tika likts sakravāt mantas, lai ar lidsabiedrības "Turkish Airlines" reisu no Tokijas Hanedas lidostas atgrieztos Minskā. Baltkrievijas Olimpiskā komiteja vēlāk skaidroja, ka tas darīts saistībā ar ārstu atzinumu par sportistes "emocionālo un psihisko stāvokli", bet pati sprintere paziņoja, ka ārsti ar viņu nav runājuši.

"Uzmanību visai diasporai Japānā un medijiem - palīdziet Kristinai vai zvaniet policijai,“ savā "Facebook" kontā aicināja pērn augustā izveidotais Baltkrievijas sporta solidaritātes fonds.

Savukārt opozīcijas medija "Nexta" redaktors Tadeušs Gičans tviterī paziņoja, ka Cimanouska vērsusies pie palīdzības pie IOC. "Uz mani izdara spiedienu, viņi mēģina mani izvest no valsts pret manu gribu, tādēļ lūdzu IOC iejaukties," viņa rakstījusi.

Tomēr lidmašīna, kurā Cimanouskai bija paredzēts lidot, no Tokijas pacēlās bez viņas. Sportiste paziņojusi, ka atrodas lidostas policijas iecirknī, kur pastāstījusi policistiem, kā viņa aizvesta no olimpiskā ciemata.

IOC norāda, ka sazinājusies arī ar pašu Cimanousku un sportiste apliecinājusi, ka jūtas drošībā.

"Pašlaik atrodos drošībā un tiek risināts jautājums, kur es palikšu pa nakti," viņas teikto citē Baltkrievijas sporta solidaritātes fonds.

Aģentūra "Reuters", atsaucoties uz avotiem šai fondā, vēsta, ka pirmdien sportiste varētu lūgt patvērumu Eiropā, domājams, Austrijā vai Vācijā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu