Pārdoti Lukašenko tuva drauga uzņēmumi Latvijā, lai neciestu no ES sankcijām, izpētījis "Re:Baltica" (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jana Shnipelson/Unsplash

Nomainījies īpašnieks diviem Latvijas uzņēmumiem, kurus kontrolēja sankcionētā Alekseja Aleksina ģimene, pēc Eiropas Savienības (ES) lēmuma saistībā ar "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu un tam sekojošo opozīcijas žurnālista arestu papildināt sankciju sarakstu ar vairākiem Baltkrievijas autoritārajam līderim Aleksandram Lukašenko pietuvinātiem biznesmeņiem, vēsta pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica".

"Re:Baltica" min, ka Daugavpilī reģistrētajā uzņēmumā SIA "Mamas D", kas savulaik darbojās Latvijas biodegvielas tirgū, pāris dienu pirms sankciju pieņemšanas no īpašniekiem pazudusi Aleksina sieva Inna, bet jūlija vidū - arī viņa dēls Dmitrijs. Tagad uzņēmums pieder kompānijas valdes priekšsēdētājam Aleksandram Kiseļovam, liecina "Lursoft" dati.

Līdzīga situācija bijusi arī SIA "Latgales alus D" - jūnija vidū no īpašnieku rindām pazudusi Aleksina sieva Inna, bet jūlija vidū arī Dmitrijs, bet par kompānijas vienīgo īpašnieku kļuvis Aleksandras Grahovskis.

"Re:Baltica" vērš uzmanību, ka attiecīgajā periodā Aleksina ģimene pārdevusi arī viņiem piederošo Kipras uzņēmumu "MTV Investments Holdings", kuram Baltkrievijā piederēja tāda paša nosaukuma banka.

Aleksins īsā intervijā "Re:Baltica" partneriem - Korupcijas un organizētās noziedzības izpētes organizācija jeb "OCCRP" - apgalvojis, ka tam neesot saistības ar sankcijām, un pārdošana tikusi gatavota jau sen.

Pētnieciskās žurnālistikas centrs norāda, ka Aleksins ir viens no ietekmīgākajiem Baltkrievijas uzņēmējiem, kura interešu lokā ir tabaka, enerģētika, naftas produkti, nekustamie īpašumi, loģistika, viesmīlība un pārtikas produktu ražošana. Pēc "Re:Baltica" paustā, ES sankciju pamatojumā teikts, ka viņam ir ciešas attiecības gan ar Lukašenko, gan viņa dēlu Viktaru, ar kuru vieno arī darbošanās baikeru kustībā.

Tāpat "Re:Baltica" atzīmē, ka Aleksinam pieder nekustamais īpašums "Alexandria 2", kas neformāli tiek saukts par prezidenta rezidenci, jo Lukašenko tajā ir biežs viesis. Viņš kontrolē arī tabakas produktu tirdzniecības tīklu Baltkrievijā, un ar Lukašenko rīkojumu kļuva par vienīgo tabakas produktu un vēlāk elektronisko cigarešu importētāju. "Re:Baltica" norāda, ka agrāk tabaku varēja importēt tikai valsts uzņēmums.

"Re:Baltica" vēstīja, ka abām Daugavpils firmām jau ir pieredze ar sankcionētiem īpašniekiem. Iepriekš tās piederēja baltkrievu miljardierim, par Lukašenko kasieri nereti dēvētajam Jurijam Čižam, kas vadīja naftas un gāzes holdingu "Triple", kurā ietilpa kompānija "Neonafta". "Neonaftai" piederēja 80% "Mamas D" un "Latgales alus D" kapitāldaļu.

Pētnieciskās žurnālistikas centrs vērš uzmanību uz to, ka 2012.gadā Čiža vadīto "Triple" iekļāva ES melnajā sarakstā pēc tam, kad Lukašenko režīms arestēja desmitiem aktīvistu. Tad arī abi Latgales uzņēmumi nonāca Aleksina rokās, kurš līdz tam tajos bija uzrādīts kā valdes priekšsēdētājs, pēc tam valdes loceklis, bet viņa sieva Inna un dēls Dmitrijs kā patiesā labuma guvēji kopā ar Latvijas partneriem.

Kompānijās īpašnieku maiņas iemeslus "Re:Baltica" neizdevās noskaidrot. "Mamas D" norādītais tālrunis nav bijis sasniedzams, bet "Latgales alus D" sekretāre teicās Grahovskim nodot ziņu par "Re:Baltica" interesi, taču Grahovskis tā arī nav atzvanījis.

"Re:Baltica" norāda - tā kā Aleksejam Aleksinam oficiāli nebija norādīta saistība ar "Mamas D" un "Latgales alus D", uz viņa ģimeni sankcijas nemaz neattiecās, "Re:Baltica" pēc to pieņemšanas skaidroja Ārlietu ministrijā (ĀM). Tā gan varot tikt skarta netieši, proti, bankas, pārbaudot sankcionētos klientus, var pastiprināti vērtēt abu uzņēmumu maksājumus un ar Aleksinu saistītās personas.

"Bet tieši attiecināmas sankcijas ir uz to personu, pret kuru tās ir noteiktas,"

skaidrojis ĀM preses sekretārs Jānis Beķeris. Uzņēmumu sadarbības partneriem ES prasot izveidot iekšējās kontroles sistēmu, lai pārliecinātos, ka finanšu līdzekļi nenonāk Aleksina īpašumā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu