Āfrikā šimpanzes veikušas nāvējošus uzbrukumus gorillām, kas ir visai neierasti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Šimpanze Loango nacionālajā parkā, Gabonā.
Šimpanze Loango nacionālajā parkā, Gabonā. Foto: nomadtanzania/visit.gabon.see.wild.travels/Facebook

Šimpanzes veikušas nāvējošus uzbrukumus gorillām savvaļā, to pirmo reizi novērojuši pētnieki, vēstī CNN.

Pētnieki veikuši novērojumus Loango nacionālajā parkā, Gabonā. Viņi domājuši, ka desmitiem simpanžu atpūtīšas kopā ar gorillām, jo parasti abu sugu pārstāvji rotaļājās, tomēr viņi kļuva par aculieciniekiem simpanžu uzbrukumam.

"Sākumā mēs dzirdējām tikai šimpanžu kliedzienus un domājām, ka novērojam tipisku tikšanos starp kaimiņu šimpanžu kopienu indivīdiem," norāda pētniece Lara Sautrija.

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā "Nature".

Abās pētnieku reģistrētajās tikšanās reizēs, kas ilga 52 stundas un 79 minūtes, tika konstatēts, ka šimpanzes veido koalīcijas un sāk uzbrukumus gorillām.

"Mūsu novērojumi sniedz pirmos pierādījumus tam, ka šimpanžu klātbūtne var būt nāvējoša gorillām. Tagad mēs vēlamies izpētīt faktorus, kas izraisa šo pārsteidzoši agresīvo mijiedarbību," sacījusi pētniece Maksa Planka.

Uzbrukumi bija īpaši pārsteidzoši, ņemot vērā abu dzīvnieku grupu uzvedību iepriekš, kad abu sugu pārstāvji izturējušies miermīlīgi.

Pētījumā tika novērotas aptuveni 45 šimpanzes.

"Varētu būt, ka šimpanzes, gorillas un meža ziloņi, daloties pārtikas resursos Loango nacionālajā parkā, palielinās konkurence par ēdienu un dažreiz notiek pat nāvējoša mijiedarbība starp divām lielajām pērtiķu sugām," sacīja Dešners.

Loango nacionālais parks ir plaša aizsargājama teritorija Gabonas piekrastē Āfrikas rietumos. Tā ir mājvieta ziloņiem, bifeļiem un vairākām citām sugām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu