Pētījumos pierādīts, ka Igaunijā ražotais aerosols pret koronavīrusa infekciju ir efektīvs arī pret delta variantu (19)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Icosagen

Laboratoriskajos pētījumos par Igaunijā ražotu mutes un deguna aerosolu, kas potenciāli var deaktivizēt Covid-19, atklāts, ka aerosols ir efektīvs pret vīrusa delta celmu, vēsta portāls "Postimees".

Laboratoriskajos pētījumos atklāts, ka aerosols nodrošina aizsardzību gan pret sākotnējo Covid-19 celmu, gan pret Indijas delta celmu. Tāpat aerosols ir arī efektīvs pret Lielbritānijas, Dienvidāfrikas un Brazīlijas celmiem.

Ģenētiskās inženierijas kompānijas "Icosagen" zinātniskais direktors Marts Čarters sacīja, ka laboratoriskie testi līdz šim ir apstiprinājuši, ka izstrādātais deguna aerosols vienlīdz labi aizsargā pret visiem koronavīrusa celmiem, atsaucies arī uz Pasaules Veselības organizācijas datiem.

"Kopā ar mūsu komandu mēs pastāvīgi kontrolējam vīrusa izmaiņas un proaktīvi pārbaudām "BioBlock" deguna aerosola spēju neitralizēt tos celmus, kas vēl nav plaši izplatīti," sacīja Marts Čarters.

Igaunijā lēmumu atļaut ražot un pārdot aerosolu “BioBlock” pieņēma Igaunijas Veselības pārvalde, pamatojoties uz ekspertu grupas atzinumu. No juridiskā viedokļa tās nav zāles, taču par produkta informāciju ir panākta vienošanās gan ar Zāļu departamentu, gan Veselības departamentu.

Jau ziņots iepriekš, ka 30. martā Tartu Universitāte un Igaunijas Dzīvības zinātņu universitāte sadarbībā ar vairākām igauņu kompānijām radījušas tehnoloģiju, kas ļauj radīt uz SARS-CoV-2 antivielām bāzētu mutes un deguna aerosolu. Pirmie pētījumi jau parādījuši, ka to var izmantot cīņā ar koronavīrusu.

Kā rakstīts Tartu Universitātes mājaslapā, jaunā produkta pamatā ir preparāts, kas iegūts no hiperimunizētu govju jaunpiena.

"Jaunpienam ir labākā dabiskā spēja jaundzimušajam ar mātes organismā radītajām antivielām sniegt pirmo imunitāti. Mēs radījām tehnoloģiju, kas ļauj attīrīt antivielas jaunpienā, iegūstot preparātu, kuru kā aerosolu var izmantot cīņā ar koronavīrusu," komentēja pētījuma vadītājs, Tartu Universitātes profesors Marts Ustavs.

Profesors uzsvēra, ka tās nav zāles, bet gan pretvīrusu preparāts, kas iedarbojas deguna un mutes gļotādā, kur tas var potenciāli deaktivizēt SARS-CoV-2 vīrusu.

Laboratorijas testi parādījuši, ka preparātam patiesi ir neitralizējošs efekts uz SARS-CoV-2 vīrusu.

"Ir vērts pieminēt, ka šīs antivielas bija efektīvas ne vien pret Uhaņas koronavīrusa paveidu, bet arī pret lipīgākajiem Lielbritānijas, Dienvidāfrikas un Brazīlijas variantiem," vēstīja Ustavs.

Viens no projekta līderiem Ruts Oltjers savukārt sacīja, ka tagad vajadzētu pētījumu ātri virzīt uz priekšu.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu