Koalīcijā nav vienota nostāja, vai vakcinācija atsevišķām profesiju grupām būs obligāta (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas sēde. Ilustratīvs foto.
Saeimas sēde. Ilustratīvs foto. Foto: Ieva Leiniša / LETA

Smagas politiskās cīņas priekšā Saeimā, kur īsi pirms mācību gada sākuma izšķirsies, vai atsevišķām profesijām, tostarp skolotājiem, drīkstēs pieprasīt obligātu vakcinēšanos. Pret ir opozīcija, kas procesu bremzē un mēģina pat panākt referenduma rīkošanu. Līdz galam vienoti nav pat koalīcijas partneri, vēsta TV3 Ziņas. 

Saeimas Prezidijs ārkārtas sēdei nolicis laiku šo trešdien. Deputātiem būs jālemj arī par loterijas atļaušanu, kurā vakcinētajiem paredzētas prāvas naudas balvas.

Apzinot frakciju viedokļus, vairums valdību veidojošo spēku pauda pārliecinošu atbalstu jebkuriem centieniem kāpināt vakcinācijas aptveri.

"Šis ir mirklis, kad citi jautājumi jānoliek malā. Tas ir solidāras atbildības jautājums, kā atbildam katrs atsevišķi, pieņemot lēmumu – iet vai neiet vakcinēties," norāda "Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce.

Atbalstu sola arī Jaunā konservatīvā partija (JKP), kas terašu jautājumā iestājās pret valdības viedokli. Savukārt šoreiz koalīcijas partneri ar piesardzību raugās Nacionālās apvienības (NA) virzienā, kas jau likusi noprast, ka komisijām likumprojektus nodos viegli, bet esošajā redakcijā uz otro lasījumi tie diezin vai palikšot.

"Tur ir pietiekami daudz jautājuma zīmju. Attiecībā uz medicīnas un sociālās aprūpes darbiniekiem ir skaidrs pamatojums, ka šiem cilvēkiem ir darbs ar riska grupā esošiem cilvēkiem, bet līdz galam nav skaidrs pamatojums par izglītības darbiniekiem, īpaši pirmsskolas izglītības darbiniekiem," stāsta deputāts Jānis Dombrava (NA).

Nacionālā apvienība argumentē, ka smaga saslimšana bērniem līdz septiņiem gadiem nav novērota, tāpēc prasīt obligāti vakcinēties arī bērnudārza pedagogiem neesot samērīgi. Par to gan kuluāros jau saņēmuši vīpsnāšanu no citiem deputātiem, ka uzdodoties gudrāki par infektologiem.

Cits jautājums, ko izceļ Dombrava, ir jau tā trūkstošie skolotāji laukos un neziņa, kas mācīs, ja kāds no pedagogiem vakcinēšanās dēļ darbu pametīs. Par vakcināciju, bet pret piespiešanu ir arī opozīcija.

"Viss, kas sākās ar pandēmiju, vakcīnu iepirkumu, masku likšanu un pirkšanu, ir skandalozs. Pie tā visa ir vainīga valdība ar savu melošanu, un tas izprovocē neuzticību arī šai labajai lietai. Nekādā gadījumā nevajadzētu uzspiest. Tieši otrādi – pa labam pierunāt, nevis draudēt un realizēt šos draudus," domā "Saskaņas" frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

Cita starpā grozījumi paredz, ka pēc 1. oktobra nevakcinētos drīkstēs atbrīvot no darba, ja sertifikāts nepieciešamas pamatpienākumu veikšanai.

Opozīcija sola vākt deputātu parakstus, lai uz laiku apturētu likumprojekta izsludināšanu. Viņi cer panākt pat referendumu par šo tēmu.

Savukārt valdība lūgusi grozījumus izskatīt steidzamības kārtā divos lasījumos, lai apstiprināšanas gadījumā pedagogi vēl pagūtu saņemt potes pirms mācību gada sākšanās.

Video: TV3 Ziņas sižets 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu