4 stāsti par to, kā mākslīgais intelekts palīdzēja atrast sapņu darbu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Velti mēs baidāmies no tehnoloģiju sasniegumiem un mākslīgā intelekta, kas aizvien vairāk ienāk mūsu ikdienā. Iespējams, arī Tu nebūtu pret, izdzirdot, ka tieši mākslīgais intelekts var palīdzēt Tev atrast Tavu sapņu darbu.

Stāsts šoreiz būs par platformu, kas saved kopā darba devēju un darba ņēmēju, ņemot vērā abu intereses un iespējas. Salīdzinājumā ar interneta vietnēm, kur ir publicēti darba sludinājumi un kur tos var apskatīt, ar tiem iepazīties, izvēlēties sev piemērotāko un pēc tam nosūtīt pieteikumu, šeit viss notiek automātiski. Darba ņēmējs var norādīt tikai to informāciju, ko vēlas par sevi pateikt, lai radītu pirmo iespaidu potenciālajam darba devējam. Viņš var norādīt arī savu interešu loku, ko ņems vērā algoritms, piedāvājot tikai tos darba sludinājumus, kas atbilst viņa vēlmēm. Savukārt, darba devējs var iepazīties un uzsākt sarunu ar cilvēkiem, kuri meklē darbu un kuri visvairāk atbilst viņa priekšstatam par nevainojamu kandidātu. Lūk četri praktiski stāsti, kā “MeetFrank” platformā satikās darba devējs un darba ņēmējs.

Iepriekšējā darba pieredze palīdz saprast, ko darīt tālāk

Jana informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumā “Dynatech” ir, kā pati smej, programmas un koda degustētāja jeb kļūdu ķērāja. Iepriekšējos trīs gadus viņa strādāja jaunuzņēmumā - izstrādāja dizainu un rūpējās, lai lietotāja saskarne būtu ērta. Tieši tur Jana saprata, ka viņu vairāk tomēr saista testēšana un datu analīze. Izvēloties nākamo darba vietu, Jana nolēma, ka tā būs viņas prioritāte.

Kad beidzot Jana nolēma mainīt darbavietu, draugi ierosināja izmēģināt “MeetFrank” platformu. Tur Jana norādīja tos atslēgvārdus, ko viņa iepriekš jau bija definējusi un kas raksturoja viņas intereses. Platforma automātiski piemeklēja atbilstošās vakances. “Es biju patīkami pārsteigta, cik tas ir ērti! Parasti, ja vēlies pieteikties, jādodas uz uzņēmuma mājaslapu, jāpievieno CV un motivācijas vēstule... Taču šeit brīvā formā bija iespēja ievadīt informāciju par sevi un aizpildīt tikai tos laukus, ko patiešām vēlējos aizpildīt,” atceras Jana.

Arī tālākais process viņu patīkami pārsteidza. Pirmā saruna ar uzņēmuma personāldaļas pārstāvi notika neformālā vidē - čatā platformas lietotnē. Janai ļoti patika, ka darba intervijā atmosfēra bija viegla un draudzīga. Tā viņa ātri vien saprata, ka šī atlasītā un tieši viņai piedāvātā vakance būs īstā. “Tagad ik dienas jaunajā darbā priecājos par izaicinošiem uzdevumiem - man patīk palauzīt galvu. Pirmajā darba dienā saskāros ar lielu infomācijas apjomu, bet forši, ka man blakus bija tik atsaucīgi un draudzīgi kolēģi, kas darba uzsākšanas procesu padarīja daudz vienkāršāku. Šajā uzņēmumā viss ir sakārtots - iekšējā sistēmā saņemu uzdevumus, un tad sākas mans analīzes un testēšanas darbs,” priecīga par jauno darbavietu un kolēģiem ir Jana.

Jauns darbs nedēļas laikā

Foto: Publicitātes foto

Jānis Zāle ir lauku puisis no Lieģiem, kurš jau agrā jaunībā zināja, ka savu karjeru būvēs finanšu nozarē. Tas arī izdevās, un Jānis bija atbildīgs par auditu vienā no četrām pasaulē lielākajām auditorkompānijām. Taču šo darbavietu viņš nolēma mainīt - juta, ka bija ieguvis lielisku zināšanu bāzi, un ir laiks doties prom no konsultāciju biznesa. Jānis vēl aktīvi nebija sācis meklēt darbu, taču bija doma tuvāko mēnešu laikā to darīt.

Šos signālus šoreiz sajuta sociālais tīkls “Facebook”. “Bija aptuveni divi naktī. Strādāju pie “degošiem” audita projektiem, kad nolēmu ieturēt pauzi - atvēru “Facebook”, kur laikajoslā “izleca” darba sludinājums. Nokļuvu “MeetFrank” platformā. Pārņēma satraucoša sajūta, jo konkrētā pozīcija patiesi mani uzrunāja. Sapratu, ka tieši tur gribu turpināt savu karjeru,” atminas Jānis. Visvairāk laika aizņēmusi pirmreizēja reģistrēšanās platformā, taču intereses dēl Jānis pacietīgi nakts vidū ievadīja visu nepieciešamo informāciju. Rezultātā no pieteikuma nosūtīšanas līdz darba piedāvājuma saņemšanai pagāja vien nedēļa.

Tagad Jānis ir finanšu kontrolieris datu tehnoloģiju uzņēmumā “Squalio”. ““Squalio” ir Latvijas vadošais datu tehnoloģiju uzņēmums ar vairāk kā 20 gadu pieredzi nozarē 13 dažādās pasaules valstīs. Manā komandā šobrīd ir vēl divi kolēģi, kuri ir ļoti atsaucīgi un gatavi paskaidrot visas nianses. Jau no pirmās dienas es šeit jutos kā gaidīts darbinieks - jau pirmajās stundās mani “iemeta” darbos. Taču man patīk darbs ar cipariem un tagad arī man nodrošinātā papildus iespēja būt iesaistītam uzņēmuma grupas nākotnes finanšu plūsmas plānošanā,” priecīgs par savas karjeras attīstību ir Jānis.

Darba devējs pats atrod sev darbinieku

Raitis Pozņaks sevi raksturo kā plaša spektra “tech-guy” (tehnoloģiju puisi) - elektro-telko-it-inženier-biznesa speciālistu. Viņš sāka savas darba gaitas kā praktikants vienā no Latvijā lielākajiem telekomunikāciju uzņēmumiem un veiksmīgi turpināja veidot savu karjeru tur vēl deviņus gadus. Raitis atzīst, ka dažādu apstākļu sakritību dēļ darbu nācās pamest, tāpēc viņš nebēdāja un veltīja laiku atpūtai un savai ģimenei.

Foto: Publicitātes foto

Kad pienāca laiks meklēt jaunu darbavietu, Raitis atzīst, ka nosūtījis CV uz vairākām vakancēm, bet cieši nolēmis, ka nemeklēs darbu tikai strādāšanas pēc. Viņam bija svarīgi, lai pašam patiktu tas, ko viņš dara. Un tā nu darbs atrada viņu pats “MeetFrank” platformā. “Mani tur uzrunāja uzņēmuma “Roadgames” vadītāja, jo biju atzīmējis, ka man patīk šis uzņēmums. Vēlāk izrādījās, ka vakance laikam vēl pat nebija izsludināta, tādēļ viņa man atsūtīja saiti uz dokumentu, kur bija publicēts vakances apraksts,” atceras Raitis.

Uzņēmuma vadītājas priekšnojauta izrādījās veiksmīga - Raitis tagad ir “Draugiem Group” uzņēmuma SIA “Roadgames” projektu vadītājs. Viņš atzīst, ka ir “raibas” komandas daļa. Uzņēmuma mērķis esot paplašināt savu darbību, tāpēc Raitim ir prieks būt daļai no šī procesa: “Tā kā iepriekšējā pieredze man ir saistīta ar darbu ar gatavu klientu datu bāzi, kas mērāma simtos tūkstošos lietotāju, tad šī ir laba iespēja palīdzēt uzņēmumam tikt pie tādas.” Turklāt pirms darba uzsākšanas Raitis pats bija piedalījies “Roadgames” spēlēs un sacensībās, līdz ar to šobrīd viņš strādā uzņēmumā, kura produkts pašam arī patīk. Par to esot īpašs prieks.

Kas attiecas uz pašu MeetFrank platformu, Raitis atzīst, ka īpaši patikusi iespēja lietotājam atlasīt uzņēmumu vai vairākus uzņēmumus, kur viņš noteikti nevēlas strādāt, lai nesaņemtu darba sludinājumus no šiem uzņēmumiem. Turklāt tie piedāvājumi, ko Raitis saņēma, bija patiešām saistoši un prasmīgi atlasīti. Tāpat bijis vienkārši sasaistīt savu profilu ar iepriekš jau izveidoto kontu “LinkedIn” platformā. Un nekādu papildus CV - darba devējam uzreiz ir pieejama informācija par potenciālo kandidātu un viņa pieredzi.

Kandidātu atrada pati vakance

Kristīne Birgele absolvēja Latvijas Jūras akadēmiju un strādāja jūrniecības nozarē, bija starptautisko attiecību un administratīvais speciālists. Kādā brīdī sajutusies iestigusi savā profesionālajā izaugsmē un vēlējās mainīt šo sajūtu. Tā kā viņa nesaskatīja sev piemērotas pozīcijas jūrniecības nozarē, Kristīne nolēma meklēt citu nozari un iemācīties ko jaunu. Viņa tāpat kā daudzi citi darba meklētāji reģistrējās MeetFrank platformā. Kristīne atzīst, ka lejupielādējusi lietotni ziņkārībās dēļ un bez īstas ticības, ka kaut kas izdosies.

Un tomēr Kristīni ātri vien pamanīja, jo viņa savā viedtālrunī drīz vien saņēma paziņojumu par aktuālu vakanci, kas atbilda viņas profila uzstādījumiem un arī norādītajām ekspektācijām. “Es saglabāju ekrānšāviņu drošībai, lai piedāvājums nepazustu, bet īsi pēc tam aizmirsu par to, jo aktīvi tomēr vēl tobrīd nemeklēju darbu. Pēc kāda laika atcerējos un sludinājumu apskatīju vēlreiz. Izlasīju aprakstu un nolēmu pieteikties. Tas bija vienīgais darba piedāvājums, kas bija saistīts ar mani interesējošo jomu - dizainu. Tajā brīdī es nevarēju novērtēt savas prasmes darba tirgū un atbilstību tām, jo pirms tam šajā specialitātē biju darbojusies tikai no tiešajiem darba pienākumiem brīvajā laikā. Bet man iepatikās uzņēmuma apraksts, un es zināju, ka man nav ko zaudēt, varu tikai iegūt!” atceras Kristīne.

Ieguvumus Kristīnes potenciālā pieņemšanā darbā saskatīja arī uzņēmums “Scandiweb”, kas izstrādā dažādus e-komercijas risinājumus. Komunikācija “MeetFrank” lietotnē turpinājās. Par visērtāko “MeetFrank” funkciju Kristīne atzīst čatu, kur bija iespējams komunicēt tieši ar personāla atlases speciālistu un uzzināt atbildes uz visiem interesējošajiem jautājumiem. Tāpat var neuztraukties, ka e-pasti vai citi ziņojumi var kaut kur nozust, kā tas mēdz gadīties ar e-pastiem vai telefona zvaniem.

“Un tagad esmu dizainere! Radu dažādus dizainus, lai pasauli padarītu skaistāku, lietotājiem draudzīgāku un uzņēmumiem – veiksmīgāku! Mans darbs ir tik dažāds. Tas man ļauj ne tikai pilnveidot manas prasmes, bet arī nodrošina jaunus izaicinājumus un iespējas mācīties. Un man nav garlaicīgas rutīnas,” mainīt darbu un meklēt sev piemērotākos izaicinājumus mudina Kristīne.

Visi šie stāsti liecina par to, ka ir vērts ne tikai būt drosmīgam un mainīt savu dzīvi, piepildot sapņus, bet arī eksperimentēt ar vietām, kur potenciāli var satikt savu nākamo darba devēju. Izmēģini MeetFrank platformu jau šodien!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu