Lietuva izdod jaunu rīkojumu, lai ierobežotu nelegālo migrantu plūsmu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Valdas Kopustas

Lietuvā nelegālajiem migrantiem, kas šķērso Lietuvas robežu, tiks likts vērsties atpakaļ vai arī viņi tiks novirzīti uz robežas kontrolpunktiem vai diplomātiskajām pārstāvniecībām, pirmdien, 2. augustā, paziņojusi Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

"Lai aizsargātu valsts robežu un neļautu personām, kas plāno šķērsot robežu nelegālās vietās, iekļūt Lietuvas teritorijā, ir izdots rīkojums uzlikt viņiem par pienākumu izmantot likumīgus robežas šķērsošanas vai patvēruma pieprasīšanas veidus un novirzīt personas uz tuvāko starptautisko robežkontroles punktu vai diplomātisko pārstāvniecību," paziņoja Lietuvas Iekšlietu ministrija.

Kā ziņots, nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai pēdējā laikā krasi pieaug. Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits sasniedzis gandrīz 4000. Lielākā daļa nelegālo migrantu vēlas caur Lietuvu nokļūt Rietumeiropas valstīs.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Migrācijas krīzes dēļ Lietuvā ir izsludināta ārkārtējā situācija.

Lietuvas Iekšlietu ministrija ziņoja, ka Bilotaite, kā ārkārtējās situācijas operāciju vadītāja, devusi rīkojumu visām institūcijām nodrošināt Lietuva robežas aizsardzību.

"Valsts robežsardzes dienesta amatpersonas ir kompetentas un pieredzējušas piemērot taktiskus pasākumus šādās situācijās. Lietuvas robeža ir jāaizsargā visiem likumīgajiem līdzekļiem no jebkādas nelikumīgas valsts robežas šķērsošanas,"

paziņoja Bilotaite.

"Personas, kuras apzināti mēģina šķērsot valsts robežu aizliegtās vietās, jāuzskata par personām, kuras plāno veikt noziedzīgu darbību, nelikumīgu robežas šķērsošanu," viņa piebilda.

Komentējot šo lēmumu nacionālajā televīzijā LRT, ministre norādīja, ka starptautiskās tiesības ļauj likt nelegālajiem imigrantiem griezties atpakaļ, ja šāds lēmums ir pagaidu risinājums un migrantiem tiek piedāvāta alternatīva, lai lūgtu patvērumu.

Bilotaite sacīja, ka migranti tiek uzaicināti uz Baltkrieviju kā drošu teritoriju, kurā nenotiek militārie konflikti. Tas nozīmē, ka ārvalstu pilsoņiem, kas ierodas Baltkrievijā ar tūrismu kā ieganstu, vajadzētu pēc tam doties prom tādā pašā legālā veidā, kādā viņi ieradās, uzskata Lietuvas Iekšlietu ministrija.

Ministrija norādīja, ka Baltkrievija, pieņemot lēmumus par bezvīzu režīma piedāvāšanu daudzām pasaules valstīm, pati vienpusēji neievēro vienošanos par robežas tiesisko režīmu, jo tās robežsardzes iestādes palīdz organizēt Lietuvas robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu