Latviju sagaida Lietuvas un Igaunijas scenārijs - SPKC skaidro Covid-19 saslimstības pieaugumu (25)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Drazen Zigic/shutterstock

Pirmdien, 2. augustā, reģistrēti 112 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi. Latvijā vērojams saslimstības pieaugums par 29,8 procentiem. Salīdzinot pagājušās nedēļas datus ar šīs, strauji izplatās Covid-19 delta variants un drīz varam nonākt līdzīgā situācijā kā Igaunija un Lietuva, portālam "Apollo.lv" norāda Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja.

"Vienas dienas rādītājus nevar izdalīt atsevišķi. Mēs uz šo situāciju skatāmies kopsummā," stāsta Arāja. 

Šobrīd Latvijā atkal vērojams saslimstības ar Covid-19 pieaugums par 29,8%, liecina jaunākie apkopotie dati par pagājušo nedēļu. Aizvadītajā nedēļā tika veikti vidēji 7468 testi  dienā (iepriekš – 7184 testi) un tika atklāti vidēji 60 jauni Covid-19 gadījumi dienā (nedēļu iepriekš – 46). 

"Jāskatās, kādi rādītāji būs turpmākajās dienās."

Aplūkojot pēdējo dienu pozitīvo gadījumu īpatsvaru pret testētajiem, var novērot augošu tendenci: 2. augustā - 1.3%, 27. augustā - 0.8%.

Arāja norāda, ka vislielākais saslimušo palielinājums ir vecuma grupā no 20 līdz 29 gadiem, bet skatoties pa reģioniem - Rīgā, Pierīgā un Kurzemes pusē.

Covid-19 celmi tiek noteikti sekvencēšanas rezultātā

"Tas nav tā, ka laboratoriski taisa un uzreiz nosaka, kas tas ir par variantu. Sekvencēšanai tiek savākti paraugi no visas Latvijas un tiek nosūtīti uz laboratoriju. Tas ir ilgāks periods, paiet nedēļa vai pusotra, kamēr tie tiek sekvencēti, bet mēs redzam, ka delta variants ir dominējošais variants," stāsta Arāja.

Viņa norāda, ka svarīgi ikdienā veikt profilakses pasākumus, mazgāt rokas, ja vairāki cilvēki brauc ar auto, vēdināt to, pareizi lietot sejas masku un būt piesardzīgiem apmeklējot publiskas vietas.

"Bet tam visam pāri ir vakcinācija. Uz rudeni skatoties, tas būs visnozīmīgākais faktors, cik procentuāli liela sabiedrības daļa būs vakcinēta," pauž Arāja.

Viņa skaidro, ka, analizējot tendences un saslimšanas rādītājus, Latvijā sagaidāms līdzīgs scenārijs kā Lietuvā un Igaunijā ar Covid-19 inficēto skaita pieaugumu. 

"Mēs redzam, ka ir saslimušo skaita pieaugums, bet skatoties uz vīrusa [paraugu] sekvencēšanu, kur delta variants ir dominējošais, šobrīd Latvijā, kam ir augstāka lipīguma pakāpe, tas straujāk izplatīsies sabiedrībā. Tās ir sasaistītas lietas," vērtē Arāja.

Salīdzinot ar Igauniju un Lietuvu, kur saslimušo gadījumu skaits ir augstāks, Latvijā saslimstības straujo izplatījumu "bremzē" ierobežojumi kā masku valkāšana publiskās vietās, drošības pasākumi publiskajos pasākumos.

Pēdējās nedēļas laikā stacionēti vidēji četri Covid-19 pacienti dienā, un slimnīcās ikdienā ārstējās vidēji 44 cilvēki (iepriekš – 53).

Pēdējo divu nedēļu laikā par 31,1% pieaugusi saslimstība 20-29 gadus veco cilvēku vidū, bet par 22,4% pieaugums vērojams 10-19 gadus veco jauniešu vidū. Arī vecuma grupā 30-49 pieaugums par 17,7%. Visvairāk jaunatklāto Covid-19 gadījumu bijis Rīgā, Pierīgā un Kurzemē.

Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) pieaudzis līdz 1,2 (nedēļu iepriekš – 1,14), kas sasniedz maija sākuma rādītājus, norādot, ka Covid-19 izplatība Latvijā pieaug, turklāt pieaugšanas temps arī arvien palielinās.

Eiropas valstu vidējais 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju pieaudzis līdz 200,4 (iepriekš – 151,0), savukārt Latvijas rādītājs pieaudzis līdz 30,5 (iepriekš 27,7).  Iepriekšējā nedēļā ievesto Covid-19 gadījumu īpatsvars Latvijā samazinājās līdz 15,1% (iepriekš 27%), un aizvadītajā nedēļā tie bija kopumā  63  gadījumi  (nedēļu iepriekš – 87). Laikā no 25.-30. nedēļai saslimušie visbiežāk Latvijā ieradušies no Krievijas – 63 gadījumi, Turcijas – 45, Lielbritānijas – 36, Spānijas – 33, Nīderlandes - 15, Francijas – 14, Gruzijas – 14, Somijas – 14, Uzbekistānas – 9, Bulgārijas – 7, Vācijas – 7 u.c. valstīm.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu