"Vienkārši "jāmauc" uz priekšu!" Grigorjeva pirms iespējas cīnīties par olimpisko bronzu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Anastasija Grigorjeva
Anastasija Grigorjeva Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas brīvā stila cīkstone Anastasija Grigorjeva un viņas treneris Armands Zvirbulis pēc iekļūšanas olimpisko spēļu bronzas finālā sarunā ar medijiem dalījās ar komentāriem par aizvadīto un gaidāmo cīņu.

Jau ziņots, ka Latvijas brīvā stila cīkstone Anastasija Grigorjeva trešdien sasniedza Tokijas olimpisko spēļu bronzas finālu.

Grigorjeva, kura startē svara kategorijā līdz 62 kilogramiem, gandarījuma turnīra pusfinālā ar rezultātu 14:7 pārspēja rumānieti Kristu Inci.

Pirmā perioda ievadā Grigorjeva kārtīgi parāva pretinieci, Incei zaudējot līdzsvaru. Arī cīņas turpinājumā Grigorjeva izskatījās pārliecinoši spēcīgāka, taču uz paklāja sajūtas bijušas citādākas.

"Varbūt no malas izskatījās, ka guvu pārliecinošu uzvaru, bet līdz pēdējai sekundei nedrīkstēju atslābt," uzsver cīkstone. "Viņa jebkurā brīdī varēja uzmest mani vai nolikt uz lāpstiņām. Kamēr tiesnesis nepiešķir uzvaru, atslābināties nedrīkst."

"Treneris teica, ka jādodas uz priekšu un jāstrādā savā cīņā. Ar kirgīzieti mums bija viena taktika, bet šajā duelī cita," piebilst Grigorjeva, kura dienu iepriekš pirmajā kārtā uzvaru nesošos punktus cerēja gūt otrajā periodā. "Ar treneri runājām un nospriedām, ka nav ko taupīt spēkus, vienkārši "jāmauc" uz priekšu."

Grigorjeva norāda, ka šajā cīņā mēģinājusi nogurdināt pretinieci, lai iegūtu vēl lielāku pārliecību par saviem spēkiem.

Otrdien pēc zaudējuma turnīra favorītei no Kirgizstānas Aisulu Tinibekovai Latvijas sportiste uzsvēra, ka aizvadījusi perfektu sagatavošanās posmu. Lai arī fiziskā sagatavotība ir augstā līmenī, jebkura kalibra cīkstone uz paklāja jūt satraukumu, kas arī lielā mērā var iespaidot sniegumu.

"Katrai satraukums nostrādā citādāk. Treniņu zālē cīnies kā zvērs, bet sacensībās nedrīksti tik atklāti cīnīties, jo katrs punkts var izšķirt cīņu," skaidro daugavpiliete. "Tāpēc kaut kur jābūt piesardzīgam un jākontrolē visa cīņas gaita."

Londonas olimpiskajās spēlēs Grigorjeva ierindojās devītajā, Riodežaneiro - astotajā vietā. Šajā olimpiskajā ciklā viņas kontā ir uzvara Eiropas spēlēs 2019.gadā, trešā vieta 2017.gada pasaules čempionātā un sudrabs ar bronzu Eiropas meistarsacīkstēs.

Tokijā Grigorjevai būs iespēja cīnīties par bronzas medaļu.

"Nav lielas starpības - esi ceturtais, piektais vai piecpadsmitais. Vai nu ir medaļa, vai nav," kaujinieciski noskaņota pirms bronzas fināla ir Grigorjeva.

Vēlāk plkst. 14:55 bronzas finālā Latvijas sportistei pretī stāsies ukrainiete Irina Koļadenko.

"Viņa ir stipra," vien 22 gadus veco ukrainieti slavēt nevairās pieredzes bagātā Grigorjeva. "Šogad jau bija pieredze ar viņu pacīnīties. Pārliecinoši zaudēju. Katra cīņa sākas ar rezultātu 0:0, tāpēc abām ir iespēja uzvarēt. Darīšu visu, lai parādītu savu labāko sniegumu."

"Ja priekšā redzi iespēju cīnīties par medaļu, tā ir lielākā motivācija," uzsver vienīgā Latvijas pārstāve cīņas sporta veidā. "Galvenais būs koncentrēties un cīnīties par katru tvērienu, katru punktu. Negaidu, ka būs viegli, par katru punktu būs jāsitās."

Cīkstones treneris Armands Zvirbulis norāda, ka pirms bronzas fināla vēl ir kur piestrādāt, jo trešdienas pirmajā cīņā pieļautas vairākas kļūdas.

"Dažas kļūdas cīņas laikā lika ļoti, ļoti satraukties. It sevišķi, kad cīņa jau ir "pārlauzta"," audzēknes sniegumu vērtē speciālists. "Pirmie divi punkti, kurus izcīnīja pretiniece, bija Anastasijas punkti. Anastasija bija pretiniecei aiz muguras, bet nezinu, kas stāvēja blakus Incei, jo drīz vien aiz muguras bija viņa pati."

"Nedomāju, ka rumāniete vēl kādreiz spētu ko tādu atkārtot. Šī epizode un neizšķirtais rezultāts pirmajā periodā lika satraukties, jo pārsvars pēc tā bija Incei," cīņas gaitu atminas Zvirbulis. "Otrā perioda sākumā varēja redzēt cīņas lūzuma punktu, kur Anastasija veiksmīgi izpildīja metienu četru punktu vērtē, un turpināja strādāt arī parterī, nopelnot vēl divus punktus."

Tobrīd trenerim šķita, ka cīņa jau ir salauzta, bet arī rumāniete atbildēja ar četru punktu vērtu paņēmienu. Sākotnēji treneru korpuss sprieda, ka paņēmiens varbūt bija jāvērtē ar diviem punktiem, bet Zvirbulis jau epizodes laikā redzēja, ka gaisā bijis pagrieziens.

"Tas notika manā acu priekšā. Pagriezos pret otru treneri un teicu, ka tur ir četri. Viņš atbildēja, ka būs divi punkti, jo Anastasija nokrita uz vēdera, bet es uzreiz zināju, ka būs četri," brīdi, kad svara kausi varēja nosvērties par labu Incei, atminas treneris. "Tobrīd bija 8:6 pārsvars, bet viena kļūda varēja nozīmēt ceļu mājup."

Grigorjeva cīņas laikā vairākkārt spēja satvert Inci no muguras, bet cīkstonei tā nav ērtākā pozīcija, lai izpildītu punktiem bagātus paņēmienus, tāpēc teju visas šīs epizodes noslēdzās tikai ar vienu gūtu punktu.

"Cīņas sabiedrībā visi šādos gadījumos celtu un mestu atlēcienā, bet tā nav Anastasijas stiprā puse. Ar Anastasiju strādājam pie šādām epizodēm. Esam vienojušies, ka labāk izstumt pretinieci ārpus laukuma un nopelnīt punktu, nevis mēģināt gāzt un pašai atrasties zaudētāju lomā," par cīkstones stilu stāsta Zvirbulis.

"Tā varbūt ir nepareiza taktika, bet Anastasija šajā sporta veidā ir jau 20 gadu, tāpēc nevari ņemt un pārlauzt viņu uz kaut ko jaunu," profesionalitāte dzirdama trenera teiktajā. "Labākajā mēģinājumā var apgāzt pretinieci un nopelnīt divus punktus."

Treneris redzēja, ka cīņas beigās abas cīkstones bija sagurušas un lēni pieceļas no paklāja, tāpēc ir īpašs prieks par iespēju cīnīties bronzas finālā.

"Jāsagatavo aizsardzība pret iegājienu kājās - viņa "aiz rokas kājiņā iet iekšā"," treneris jau zina, kas gaidāms cīņā par bronzu. "Tagad jāatpūšas un jāpaguļ. Tajā cīņā kļūdīties nedrīkst. Te Anastasijai bija divas kļūdas, bet bronzas finālā pat viena kļūda var lauzt cīņas gaitu par labu ukrainietei. Tas savukārt liktu Anastasijai dzīties pakaļ, kas pretiniekam ir vieglāk. Līdzīgi bija vakar cīņā ar Kirgizstānas pārstāvi."

Zvirbulis uzsver, ka arī bronzas finālā galvenais uzdevums Grigorjevai būs doties uz priekšu un neļaut pretiniecei uzbrukt. Aktīva cīņa no Latvijas sportistes puses ukrainietei dos mazāk iespēju uzvarēt.

Jau ziņots, ka otrdien pirmajā kārtā jeb astotdaļfinālā Grigorjeva ar 0:8 zaudēja grupas favorītei no Kirgizstānas Aisulu Tinibekovai.

Vēlāk ceturtdaļfinālā Tinibekova pēc 6:0 panākšanas noguldīja uz lāpstiņām rumānieti Kristu Inci, bet pusfinālā panāca 10:0 pret ukrainieti Irinu Koļadenko, dueli noslēdzot priekšlaicīgi.

Londonas olimpiskajās spēlēs Grigorjeva ierindojās devītajā, Riodežaneiro - astotajā vietā. Šajā olimpiskajā ciklā viņas kontā ir uzvara Eiropas spēlēs 2019.gadā, trešā vieta 2017.gada pasaules čempionātā un sudrabs ar bronzu Eiropas meistarsacīkstēs.

Viņas pretiniece svara kategorijā līdz 62 kilogramiem Eiropas spēlēs 2019.gadā izcīnīja bronzu, bet pēdējos divos Eiropas čempionātos svara kategorijā līdz 65 kilogramiem izcīnīja attiecīgi sudraba un bronzas medaļu.

Grigorjeva Tokijā ir vienīgā Latvijas pārstāve cīņas sporta veidos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu