FOTO ⟩ Rīgas zoodārzā pēc 22 gadu pārtraukuma iespējams apskatīt lauvu mazuļus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs

Rīgas Zooloģiskā dārza Āfrikas lauvu ģimenē 31. maijā dzimušie lauvēni tikko nosvinēja divu mēnešu jubileju, ir veselīgi, attīstās atbilstoši vecumam un nu lielu daļu laika, galvenokārt pēcpusdienā, pavada pastaigu laukumā, skraidot, raustot viens otru aiz astes un drosmīgi izlūkojot katru mītnes nostūri, ziņo Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvji.

Par mazo lauvēnu nākšanu pasaulē ir īpašs prieks, jo iepriekš Rīgas Zooloģiskā dārza apmeklētāji lauvu mazuļus varēja aplūkot pirms 22 gadiem. Ar Āfrikas lauvu pāri Kali un Cvangu Rīgas zoodārzs saista lielas cerības, jo abi dzīvnieki ir vēl gana jauni, lai priecētu mūs daudzus gadus. Šobrīd 5 gadus veco Āfrikas lauveni Cvangu (Tswanga) un 7 gadus veco lauvu tēvu Kali uz Rīgu atveda 2017. gadā, attiecīgi no Parc de Beauval (Francija) un Givskudas (Dānija) zoodārziem.

Āfrikas lauvas ir ierakstīti Pasaules Sarkanajā grāmatā kā "jutīga suga", tātad to izdzīvošana dabā daudzviet ir apdraudēta. Suga iekļauta arī Vašingtonas konvencijas (regulē tirdzniecību ar apdraudēto dzīvnieku un augu sugām) otrajā pielikumā un tās turēšanas zooloģiskajos dārzos kontrolēšanai izveidota Āfrikas lauvu Apdraudēto sugu Eiropas programma. Kali un Cvanga, šīs programmas ietvaros, ir visai vērtīgi dzīvnieki, jo ir skaidri zināma viņu senču izcelsme - Dienvidāfrikas reģions, Krīgera Nacionālais parks. Šobrīd tiek pievērsta ļoti liela uzmanība tam, lai nebrīvē turēto un vairoto lauvu izcelsme būtu zināma, tādejādi nebrīvē saglabājot katram reģionam raksturīgās pasugas, no kurām vairākas ir uz izzušanas robežas.

Vērojot lauvēnu rotaļas, uz augumā prāvākā un tumšākā lauvēna - lauvu puikas sāniem nevar nepamanīt brūces. Tās radušās, mātei neprasmīgi pārnesot mazuli un ar ilkņiem savainojot tā ādu. Vērojot, cik azartiski lauvu puika cīkstās ar augumā mazāko māsu un akrobātiski kāpelē pa mītnes baļķiem, ir skaidrs, ka virspusējie nobrāzumi nu nemaz viņu neapgrūtina un bažām par veselību nav pamata. Brūču dzīšanu līdz šim neveicināja lauvenes centieni tās pārmērīgi aplaizīt ar savu aso mēli.

Tagad lauvu puika jau ir pietiekoši ņiprs, lai no mātes rūpēm izvairītos un tas nozīmē, ka no māsas drīz viņu atšķirt varēs tikai pēc lielāka auguma un tumšāka kažoka. Tā kā jaunā māte joprojām ļoti uztraucas par savu atvašu drošību un mēdz pikti uzrūkt apmeklētājiem, Lauvu mājas skatu laukumi ir norobežoti ar papildus žoga konstrukcijām, kuras gan netraucē vērot lauvēnu draiskošanos, taču kalpo kā atgādinājums mums - netrokšņot un uzvesties rātni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu