Opozīcija kritizē obligātās vakcinācijas likumprojektu (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas sēžu zāle.
Saeimas sēžu zāle. Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeimas opozīcijas deputāti kritizē likumprojektu, kas ļautu atlaist no darba nevakcinētus cilvēkus, parlamentāriešiem aicinot saglabāt brīvprātības principu.

Parlamenta debatēs par šiem likuma grozījumiem deputāte Jūlija Stepaņenko pauda, ka parlamenta Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē šis likumprojekts tika "dzīts cauri" ļoti ātrā tempā. Tajā pašā laikā deputāte arī pateicās komisijas priekšsēdētājam Juris Rancānam (JKP) par parlamentāriešu uzklausīšanu.

Stepaņenko pauda, ka komisijas sēdē notika formāla grozījumu izskatīšana, kad ministriju pārstāvji izteica "minimālo vārdu skaitu" formālās procedūras ievērošanai.

No Tieslietu ministrijas puses esot ticis atzīts, ka likumprojekts, kas skar veselību, dzīvību, ir sagatavots lielā steigā, norādīja deputāte. Opozīcijas parlamentāriete vērsa uzmanību, ka otrajā lasījumā grozījumus vien paredzēts "piešpaktelēt" ar ministriju priekšlikumiem, bet netiks mainīta likumprojekta būtību.

"Piespiedu vakcinēšanās" pieeja tāpat nepalīdzēs, jo, kā apliecināja sociālo partneru pārstāvji, darba vietas stāvēs tukšas, bērni nevarēs tikt apmācīti, jo kādi skolotāji nevarēs strādāt, uzsvēra Stepaņenko. Viņa akcentēja, ka šis ir Saeimas jaunāko laiku vēsturē svarīgākais likumprojekts un ka katrs vēlētājs atcerēsies visus balsotājus.

Deputāts Aldis Gobzems (LK) pauda, ka grozījumus atbalstošie "nelieši" neatbildēs, ja kaut kas notiks viņa mātei, bērniem, viņam pašam vai "jums (..) iedzīvotājiem". Pēc tam, kad deputāts situāciju salīdzināja kādu 20.gadsimta laiku Vācijā, Saeimas sēdes vadītāja, parlamenta priekšsēdētājas vietniece Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP) aicināja izvēlēties piemērotus salīdzinājumus. Gobzems iepriekš līdzīgā kontekstā ir izpelnījies sodu par parlamenta ētikas kodeksa pārkāpumu.

Deputāts kritizēja to, ka pie varas esošie noteiks, vai "esmu tīrs vai netīrs sabiedrības loceklis". Latvijas sabiedrībai ir jau šodien "jāaptur šī afēra", akcentēja Gobzems. Viņš aicināja iedzīvotājus nākt pie Saeimas ar dakšām, kas būs simboliska pretstāvēšana potes adatai.

"Atšujieties ar savām špricēm no bērniem un skolotājiem," uzsvēra Gobzems. Deputāts garantēja, ka "piecels Latvijas sabiedrību" kājās pret tiem "neliešiem", kuri balsos par šiem grozījumiem.

Opozīcijas deputāte Regīna Ločmele (S) norādīja, ka "normālu" vakcinācijas procesu varētu nodrošināt ģimenes ārsti, un viņiem būtu jāpiešķir līdzekļi kampaņām, loterijām un citām aktivitātēm. Ločmele uzskata, ka ģimenes ārstiem bija jau pirms gada jāļauj organizēt vakcinācijas process, jo tieši mediķi varētu paši to izdarīt, ja viņiem būtu līdzekļi. Tad nebūtu bijis jāveido Vakcinācijas projekta biroji un jāveido neizdevušās kampaņas, teica deputāte.

Ločmele arī kritizēja normu, kas paredz, ka no obligātas vakcinācijas ir atbrīvotas sievietes, kas līdz divu gadu vecumam baro ar krūti savas atvases. Viņa uzsvēra, ka ir daudzas mātes, tostarp viņa, kas bērnus ar krūti baro ilgāk par šiem diviem gadiem, kas arī būtu jāņem vērā.

Deputāts Valērijs Agešins (S) norādīja, ka Ministru kabinets, nespējot panākt vakcinācijas aptveres nodrošināšanu, ķeras pie "piespiedu pasākumiem". Taču pašlaik Agešinam nav saprotams, vai obligātā vakcinācija atbilst demokrātiskas un tiesiskas valsts principiem.

Opozīcijas politiķis kritizēja to, ka pie varas esošie "strauji virzās uz nepareizo pusi", ierobežojot cilvēktiesības. Valdība regulāri pārkāpjot skolotāju, mediķu un sociālo darbinieku cilvēktiesības, nenodrošinot atbilstošu atalgojumu, pauda Agešins. Politiķis sacīja, ka "Saskaņa" atbalsta brīvprātīgu vakcinēšanos bez represijām, bet ar pārliecināšanu un individuālu pieeju.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) neatbalsta šo likumprojektu, jo iestājas par brīvprātīgu vakcināciju, uzsvēra Saeimas deputāts, ZZS valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars. Politiķis norādīja, ka situācijā, kad pieaugs izmaksas arī par elektrību, cilvēkus nevar atstāt bez iztikas līdzekļiem, ja viņi zaudēs darbu nevakcinēšanās dēļ.

Deputāte Ramona Petraviča (KPV LV/PCL) pauda, ka likumprojekts prettiesiski ierobežo individuālās tiesības, kas ir noteiktas Eiropas Sociālajā hartā. Politiķe arī uzsvēra, ka ir saņēmusi iedzīvotāju vēstules ar aicinājumu aizsargāt viņus no "piespiedu" vakcinēšanās.

Kā ziņots, Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma grozījumu projekts paredz, ka pēc 1.oktobra darba devējam būtu tiesības atlaist darbiniekus, kas nebūs ieguvuši Covid-19 drošības sertifikātu, kas apliecina vai nu vakcinēšanās vai izslimošanas faktu.

Likumprojekts paredz obligātu Covid-19 sertifikāta prasību veselības aprūpes, ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās un izglītības jomā strādājošajiem.

Jau vēstīts, ja vēlāk augustā vai septembrī likums tiks pieņemts arī galīgajā lasījumā, tad savukārt opozīcijas pārstāvji plāno vākt 34 deputātu parakstus, lai uz laiku apturētu likuma izsludināšanu un mēģinātu panākt tā nodošanu izlemšanai referendumā.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu