VIDEO ⟩ Igaunija: Krievijas FDD izplatītais video ar Igaunijas konsulu ir meistarīgs safabricējums (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Marts Lete
Marts Lete Foto: twitter

Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) izplatītais videomateriāls, kurā redzams Igaunijas konsuls Sanktpēterburgā Marts Lete, kurš it kā interesējas par Krievijas plāniem Arktikā, ir meistarīgs safabricējums, paziņojusi Igaunijas Ārlietu ministrija (ĀM).

"Filma, kurā redzams Marts Lete, ir meistarīgs safabricējums, kas neapšaubāmi neparāda diplomāta darbu objektīvi, tā vietā notikumi tiek parādīti tā, kā to gribējis režisors," laikrakstam "Postimees" norādīja Igaunijas ĀM preses dienestā.

Jau vēstīts, ka FDD paziņoja, ka pagājušajā mēnesī no Krievijas izraidītais Igaunijas konsuls Sanktpēterburgā Marts Lete interesējies par Krievijas plāniem Arktikā.

"Konstatēts, ka Igaunijas diplomāts vairākas reizes ticies ar (..) Krievijas pilsoni. Tikšanos gaitā viņš izrādījis interesi par iespējām ar viņa starpniecību saņemt ziņas par Krievijas plāniem Arktikā," pavēstījis FDD sabiedrisko sakaru centrs.

FDD arī publiskojis daļu videoieraksta, kurā redzama Igaunijas diplomāta tikšanās ar Krievijas pilsoni, kuras gaitā sarunbiedri apspriež informācijas saņemšanu "par politiku arktiskajā zonā".

FDD norādīja, ka šo informāciju publisko saistībā ar Krievijas ĀM otrdien paziņoto lēmumu izraidīt Igaunijas vēstniecības diplomātu.

Jau vēstīts, ka Krievijas ĀM otrdien paziņoja, ka Krievija izraida Igaunijas diplomātu, kuram jāatstāj Igaunija nedēļas laikā.

"Igaunijas vēstnieks Krievijā Marguss Laidre tika izsaukts uz Krievijas ĀM. Viņam izteikts stingrs protests un iesniegta nota, kurā norādīts, ka, ievērojot abpusējības principu, par "persona non grata" tiek pasludināts Igaunijas diplomātiskās misijas Maskavā darbinieks, kuram noteikts nedēļas laikā atstāt Krievijas Federācijas teritoriju," sacīts Krievijas ĀM paziņojumā.

Tajā norādīts, ka 7.jūlijā Krievija par "persona non grata" pasludināja Igaunijas ģenerālkonsulāta Sanktpēterburgā konsulu Martu Leti "saistībā ar darbību, kas nav savienojama ar diplomāta statusu".

Maskava apsūdzēja Leti spiegošanā, savukārt Tallina šīs apsūdzības noraidīja.

"Viņš tika aizturēts ar lietiskajiem pierādījumiem spiegošanas operācijas laikā. Igaunijas puse tika brīdināta, ka, ja Tallina tālāk eskalēs situāciju saistībā ar šo epizodi, tas novedīs pie neizbēgamiem atbildes soļiem," sacīts paziņojumā.

"Tomēr mūsu aicinājumi netika uzklausīti, un 15.jūlijā Igaunijas ĀM pasludināja par "persona non grata" Krievijas vēstniecības Igaunijā darbinieku," piebilda Krievijas ĀM.

"Ierosinām Igaunijas partneriem apstāties, nesaasināt situāciju, kuru viņi jau tā ir maksimāli saasinājuši. Pretējā gadījumā sekos jauna stingra atbilde no Krievijas ĀM puses," uzsvērts paziņojumā.

Krievija 7.jūlijā izraidīja Igaunijas konsulu Sanktpēterburgā Martu Leti, kuru Maskava apsūdz spiegošanā. Dienu iepriekš Leti uz neilgu laiku aizturēja FDD.

Igaunijas ĀM 7.jūlijā Letes aizturēšanu nodēvēja par provokāciju.

"Martu Leti aizturēja pēc darba tikšanās Sanktpēterburgas Valsts politehniskajā institūtā. Viņu aizturēja uz pusotru stundu," pavēstīja Igaunijas ĀM pārstāve Āri Lemmika. "FDD pastrādātais ir iestudējums, apsūdzības ir nepamatotas. Tas ir vēl viens piemērs tam, ka Krievija nav ieinteresēta draudzīgās attiecībās ar kaimiņvalstīm."

15.jūlijā, atbildot uz Letes izraidīšanu, Igaunija paziņoja par Krievijas vēstniecības Tallinā diplomāta izraidīšanu.

Pasaules diplomātijā ierasta prakse ir uz diplomāta izraidīšanu atbildēt ar to pašu.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu