Plāno piešķirt papildu 1500 eiro mēnesī ģimenes ārstu praksēm, kas vakcinē pret Covid-19 (21)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daniels Pavļuts.
Daniels Pavļuts. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ģimenes ārstu prakses no valsts saņems papildu finansiālo atbalstu gan par vakcinācijas pret Covid-19 nodrošināšanu, gan arī par sapotētajiem pacientiem, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP)

Pēc viņa teiktā, šādu atbalsta mehānismu Veselības ministrija (VM) izstrādājusi pēc auglīgām sarunām ar vadošajiem ģimenes ārstiem par to, kā vēl valsts varētu stimulēt ģimenes ārstus vakcinēt savus pacientus pret Covid-19.

Kā informēja Pavļuts, uz 10.augusta valdības sēdi tiks virzīts VM izstrādāts rīkojuma projekts, kas paredzēs ģimenes ārstu praksēm izmaksāt piemaksas par pacientiem, kuri savakcinēti pret Covid-19, un, ja vakcinēto pacientu īpatsvars pārsniegs 50% vai 70% no visiem prakses pacientiem, tad šīs piemaksas būs vēl lielākas.

"Arī katrai ģimenes ārsta praksei, kura vakcinē, (..) būs pieejami papildus līdz 1500 eiro mēnesī, lai algotu papildu darbinieku vai tehniski aprīkotu prakses telpas, citiem vārdiem sakot, lai varētu dabūt to, kas ir nepieciešams labākai vakcinācijas procesa nodrošināšanai," stāstīja veselības ministrs.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā, visu minēto papildu līdzekļu novirzīšanai ģimenes ārstiem no valsts budžeta būtu nepieciešami vairāk nekā desmit miljoni eiro.

Ministrs arī piebilda, ka papildus būs pieejami līdzekļi, lai ģimenes ārstu prakšu darbinieki varētu saņemt rehabilitācijas pakalpojumus. "Tāda vajadzība tiešām ir nobriedusi. Cilvēki izdeg, ilgstoši strādājot šajos Covid-19 apstākļos," norādīja politiķis, piebilstot, ka rehabilitācijas centrs "Vaivari" un citas rehabilitācijas iestādes jau paudušas gatavību šādus pakalpojumus sniegt.

Pavļuts pauda nožēlu par to, ka patlaban vakcīnu pret Covid-19 ir iespējams saņemt tikai 58% ģimenes ārsta prakšu. Viņš uzskata, ka vakcinācijas pakalpojumam ģimenes ārsta praksē jau sen vajadzētu būt obligātam un pašsaprotamam. "Vakcinācija ir viens no bāzes pakalpojumiem, kas būtu jāsaņem ģimenes medicīnas primārās aprūpes ietvaros pie sava ģimenes ārsta," uzskata politiķis.

Ņemot vērā minēto, VM būšot spiesta virzīties uz to, ka nākotnē līgumos, kurus ģimenes ārsti slēdz ar Nacionālo veselības dienestu (NVD), vakcinācijas pakalpojuma sniegšana ģimenes ārsta praksē tiks noteikta kā obligāta. Šādu iespējamu izmaiņu ieviešana jau esot pārrunāta ar ģimenes ārstu asociāciju vadību un par to esot saņemta "konceptuāla izpratne".

"Tad, kad mēs potenciāli nonāksim līdz revakcinācijas fāzei, es ļoti ceru, ka mums vairs nebūs vajadzīgi nekādi lielie centri sporta zālēs un nebūs jāvakcinē cilvēki lielveikalos,

bet mēs varēsim tikt galā pamatā ar ģimenes ārstu praksēm, un līdz tam būsim tikuši galā ar visu, kas jāizdara, lai tiešām visi ģimenes ārsti varētu vakcinēt un nebūtu dažādi iemesli, kāpēc to nevar izdarīt," sacīja Pavļuts.

Viņš arī atgādināja, ka šogad saistībā ar Covid-19 valsts ģimenes ārstiem jau ir sniegusi papildu atbalstu līdz 50 miljoniem eiro.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu