"Mēle brīžiem ir lielākais ienaidnieks." Saeimas Mandātu komisija, iespējams, spriedīs par Riekstiņa atsaukšanu no amata (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Sandis Riekstiņš.
Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Sandis Riekstiņš. Foto: Edijs Pālens/LETA

18. augustā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, iespējams, spriedīs par Latvijas paralimpiešu saimes mudinājumu no parlamenta Sporta apakškomisijas vadītāja pienākumu pildīšanas atsaukt deputātu, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentāro sekretāru Sandi Riekstiņu (JKP).

Kā norādīja Mandātu komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule (NA), nākamā komisijas sēde paredzēta trešdien, 18. augustā, un tajā izskatīs divus kolektīvos iesniegumus, kā arī arī paralimpiešu lūgumu, ja komisijā ar iesniegumu par Riekstiņa izteikumiem vērsīsies arī kāds deputāts vai deputātu grupa.

Kursīte-Pakule informēja, ka Latvijas Paralimpiskās komitejas vēstule ir izsūtīta visiem Mandātu komisijas deputātiem, lai viņi varētu iepazīties ar lūgumu. Kādam no deputātiem būs komisijai jānosūta savs iesniegums, citādi Mandātu komisija nevar izskatīt lietu, ja kāds no deputātiem to nav ierosinājis.

Cik viņai zināms, tad šādu iesniegumu komisija līdz 18. augustan saņems un šo lietu varēs izskatīt.

Lūgta paust savu viedokli par notikušo, parlamenta komisijas vadītāja uzsvēra, ka nav nedz sportiste, nedz sporta speciāliste, tomēr viņa zina, cik daudz spēku vajag, lai "paralimpieši mobilizētos šādai cīņai". Viņasprāt, paralimpiešiem būtu tieši jāpiešķir lielākas prēmijas par medaļām, tomēr viņa akcentēja, ka tad citi sportisti varētu apvainoties, paužot bažas par to, vai viņi iegulda mazāk spēka, enerģijas un laika.

"Tas ir taisnīgi un pareizi, ka sportistus nešķiro. Medaļa ir medaļa, un tā ir varonība,"

teica Kursīte-Pakule, piebilstot, ka, pēc viņas domām, paralimpiešu sportistiem tā ir divkārša varonība.

Vienlaikus viņa akcentēja, ka Riekstiņa izteikumi bija ļoti nepārdomāti un aizskaroši, tomēr politiķis par to ir publiski atvainojies. Kursīte-Pakule pauda cerību, ka Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs vēlreiz atvainosies un izskaidros, kāpēc paudis šādu viedokli.

"Mēle brīžiem ir lielākais ienaidnieks, ne tikai Riekstiņam, bet katram no mums," teica deputāte.

Jau ziņots, ka Latvijas paralimpiešu saime ir vērsusies pie Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas, rosinot Riekstiņa atstādināšanu no apakškomisijas vadītāja amata. Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte stāstīja, ka komiteja ar vēstuli ir vērsusies pie Mandātu komisijas deputātiem, pārstāvot visu paralimpiešu saimi. Viņa atzīmēja, ka arī Latvijas Nedzirdīgo sporta federācija atbalsta šādu rosinājumu.

Tāpat paralimpieši vēlas, lai Saeimas Mandātu komisija izvērtētu Riekstiņa atbilstību parlamentārā sekretāra amatam.

Arī opozīcijas partija "Par cilvēcīgu Latviju" ir rosinājusi Riekstiņa atkāpšanos no Sporta apakškomisijas priekšsēdētāja amata. Kā norādījusi partijas valdes priekšsēdētāja Ieva Krapāne, viņa ir nosūtījusi apakškomisijas deputātiem lūgumu parakstīt iesniegumu par apakškomisijas sēdes sasaukšanu, aicinot nekavējoties sasaukt Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēdi un iekļaut attiecīgās sēdes darba kārtībā jautājumu par Sporta apakškomisijas priekšsēdētāja maiņu.

Krapāne uzsvēra, ka lūgums nekavējoties nomainīt esošo Sporta apakškomisijas priekšsēdētāju Riekstiņu radies viņa publisko izteikumu dēļ, pamatojoties uz diskriminācijas aizlieguma pārkāpšanu, kurā saskatāms būtisks kaitējums pret cilvēkiem ar invaliditāti.

Jau vēstīts, ka IZM parlamentārais sekretārs otrdien savā "Facebook" kontā publicēja fragmentu no "Latvijas Avīzes" intervijas ar viņu, kurā bija pausts viedoklis, ka "parastajiem sportistiem" par panākumiem olimpiskajās spēlēs būtu jāsaņem lielākas prēmijas nekā paralimpiešiem, ņemot vērā atšķirīgo konkurenci.

"Attiecībā uz prēmijām paralimpiešiem - būšu ļoti nepopulārs, bet es to nesalīdzinu ar parasto sportu. Tās ir divas dažādas lietas - gan attiecībā uz konkurenci, gan visu pārējo. Nesaku, ka paralimpiešiem jābūt mazāk, bet parastajiem sportistiem jābūt vairāk, ņemot vērā konkurences faktoru.

Vienmēr ir tabu tēmas, par kurām nerunāt - labāk dodam un aizmirstam, citādi būs jātaisnojas. Manuprāt, abas šīs lietas nevar likt vienos svaru kausos. Diez vai tas ir godīgi pret parastiem sportistiem," bija paudis Riekstiņš.

Šāds IZM amatpersonas viedoklis otrdien izpelnījās daudzu sociālo tīklu lietotāju sašutumu.

Īsi pirms pusnakts izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) savā "Facebook" kontā publicēja atvainošanos par Riekstiņa izteikumiem. Ministre atvainojās ikvienam, kuram Riekstiņa paustais viedoklis radījis priekšstatu par paralimpiešu pazemināšanu iepretim citiem sportistiem.

Atvainošanos sociālajā tīklā "Facebook" publicējis arī pats Riekstiņš. Viņš skaidro, ka daudz laika pavada visu sportistu vidē, tiekas ar sportistiem no visām sociālajām grupām un ir dzirdējis dažādus viedokļus no pašiem sportistiem, arī viņu treneriem, kur katrs vēlas gūt kādas priekšrocības prēmēšanas sistēmā. IZM parlamentārais sekretārs norāda, ka, būdams emocionāls cilvēks, bija ietekmējies no visa minētā.

Viņš arī norādījis, ka otrdien pats piedāvājis ministrei pamest amatu. "Ministres atbildi visi zina, un tāpēc arī piekritu būt viņas komandā, jo cienu par attieksmi pret visiem nešķirojot," sava atvainošanās ieraksta noslēgumā piebildis IZM parlamentārais sekretārs.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu