Karstuma vilnis jau sauso Kazahstānas stepi pārvērš zirgu masu kapā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kazahstānas Mangistau pussalas teritorija.
Kazahstānas Mangistau pussalas teritorija. Foto: Reuters/ScanPix

Mirušie zirgi atrodas "izkaisīti" pa Kazahstānas Mangistau pussalas teritoriju, kur smagais sausums ir atstājis dzīvniekus bez barības un ūdens, apdraudot arī simtiem lauksaimnieku iztiku, piektdien, 6. augustā, vēstī medijs "Reuters".

Šovasar visā bijušajā padomju Vidusāzijā ziņots par neparasti augstu temperatūru, kas dažos gadījumos bijusi visaugstākā kāda līdz šim bijusi. Šī iemesla dēļ Kazahstāna liedza izvest dzīvnieku barību no valsts un mudināja papildu ūdeni meklēt pie kaimiņiem.

Mangistau pussalā mītošajiem zirgiem nebija, kur ganīties, un siena un miežu cenas bija strauji pieaugušas. Daži lauksaimnieki plēsa mitru kartonu gabalos, lai tos sajauktu ar barību un iegūtu papildu apjomu.

Foto: Reuters/ScanPix

Zirga gaļa un raudzēts ķēves piens ir Kazahstānas ēdienu pamatā, un vaislas zirgu audzēšana kopā ar kamieļiem ir tradicionāla nodarbe pussalā.

Pēdējos trijos gados teritorija kļuvusi ļoti nabadzīga. Ekstrēmā karstuma dēļ, dzīvniekiem nepietiek zāles, ko ēst. Daudzi dzīvnieki novājējuši, redzamas to ribas.

Kopumā saņemti ziņojumi par vairāk nekā 1000 zirgu, liellopu un aitu nāvi, un valdība ir paziņojusi, ka sūta miežus uz šo teritoriju.

Foto: Reuters/ScanPix

Līdz ar temperatūras izmaiņām sausums ļoti ietekmē pussalu, jo Kaspijas jūra kļuvusi seklāka.

"Ir paisums un straume, bet jūra pēdējo 100 gadu laikā nav sasniegusi veco maksimālo ūdens līmeni," norāda vides zinātnieks Orinbasars Toganovs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu