Muižniece mudinās atstāt paaugstināto stipendiju studējošajiem (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece.
Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pirmdien, 9. augustā, izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) rosinās koalīcijas partnerus saglabāt paaugstināto studējošo stipendiju rudens semestrī, vēstī Latvijas studentu apvienībā (LSA).

Piektdien LSA prezidents Kristafers Zeiļuks un sociālā virziena vadītāja Elīza Dāldere tikās ar Muižnieci, lai pārrunātu stipendiju apmēru studējošajiem, sākot no rudens semestra. Ministre, izprotot studējošo ekonomisko situāciju Covid-19 krīzes ietekmē, virzīs koalīcijai ierosinājumu pagarināt Covid-19 atbalsta mehānismu - paaugstinātas stipendijas 200 eiro mēnesī.

Tikšanās laikā LSA norādīja uz nepieciešamību par prioritāti atzīt papildu finansējuma piešķiršanu paaugstinātās stipendijas apmēra saglabāšanai. Sarunā par finansējumu valsts budžeta stipendijām izcilākajiem studējošajiem ministre paudusi gatavību jaunnedēļ virzīt šo jautājumu koalīcijas sadarbības padomes sēdē, lai sekmētu papildu finansējuma piešķiršanu 2021. /2022. akadēmiskā gada rudens semestrim, kā arī to izvirzīt kā prioritāti 2022. gada budžetā.

Zeiļuks pauda pateicību ministrei par atsaukšanos uz sarunu ar studējošo pārstāvjiem un izpratni par situācijas nopietnību, kā arī operatīvu rīcību, apņemoties virzīt šo jautājumu sadarbības sanāksmē jau pirmdien.

"Ceram, ka koalīcijas sadarbības sanāksmes dalībnieki arī izpratīs nepieciešamību atbalstīt studējošos un izcilnieku lomu augstākās izglītības attīstībā.

Šādu atbalsta mehānismu saglabāšana ir solis pareizajā virzienā, veidojot sociāli atbildīgu valsts politiku, jo tikai paēdis studējošais spēj pievērsties studijām," teica LSA vadītājs.

LSA atzīmēja, ka Covid-19 krīze ir būtiski ietekmējusi sabiedrības, tā skaitā arī studējošo finansiālo stāvokli. Studējošo ieskatā, ir nepieciešams saglabāt valsts budžeta stipendiju apmēru 200 eiro mēnesī. LSA aptaujas

"Par studējošo darba, ģimenes un studiju apstākļiem Latvijā" iegūtie dati liecina, ka šobrīd vairāk nekā puse studējošo paļaujas tikai un vienīgi uz pašu nopelnīto.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu