Netālu no Latvijas robežas kaķis nogalinājis sikspārni, kas veicis rekordlidojumu (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nathusius' pipistrelle sikspārnis.
Nathusius' pipistrelle sikspārnis. Foto: Alis Photo/shutterstock.com

Kāds sikspārnis nolidojis vairāk nekā 2018 kilometru tālu distanci, no Londonas līdz Krievijai. Viņa ceļš beidzās pēc tam, kad kāds Krievijas ciemata kaķis viņu nāvējoši ievainojis, ziņo raidorganizācija BBC.

Sieviešu dzimtas Nathusius pipistrelle sikspārnis, kas ir cilvēka īkšķa lielumā, tika atklāts Pleskavas reģionā.

Sikspārnim bija Londonas zoodārza marķējums. Sikspārnis pēc kaķa uzbrukuma tika aizvests uz rehabilitāciju, taču vēlāk gāja bojā.

Fiksētais attālums no Lielbritānijas līdz Krievijai ir jauns Lielbritānijas rekords, ko veicis sikspārnis.

Sikspārnis svēra astoņus gramus un viņu atrada Krievijas pilsone Svetlana Lapina, kura dzīvo Molgino ciematā. Šis atradums vēlāk tika ziņots speciālistiem no Sikspārņu saglabāšanas centra Lielbritānijā.

"Šis ir ievērojamais ceļojums ir vistālākais, kādu mēs jebkad esam fiksējuši no Lielbritānijā dzīvojoša sikspārņa. Kas par olimpieti!"

saka centra pārstāve Liza Vorledža.

"Viņa ceļojums ir interesants zinātnieku atklājums un vēl viens puzles gabaliņš sikspārņu migrācijā. Nathusius pipistrelles kustība Lielbritānijā un starp Lielbritāniju un Eiropu joprojām ir diezgan noslēpumaina," turpina speciāliste.

Nathusius pipistrelle sikspārnis. Ilustratīvs attēls.
Nathusius pipistrelle sikspārnis. Ilustratīvs attēls. Foto: Rudmer Zwerver/shutterstock.com

Sikspārnis 2016. gadā tika marķēts Londonas zoodārzā, to izdarot Braienam Brigsam.

"Šis ir ļoti aizraujoši. Ir laba sajūta sniegt ieguldījumu šajā jomā un pasargāt šos ļoti īpašos dzīvniekus, kā arī arvien vairāk mācīties par viņu fascinējušo dzīvesveidu," saka Brigss.

BBC ziņo, ka šī sikspārņa lidojums ir otrais tālākais sikspārņu ceļojums Eiropā. Rekordists ir Nathusius pipestrelle sikspārnis, kas 2019. gadā migrēja no Latvijas uz Spāniju, veikdams 2224 km tālu lidojumu.

Šīs sugas sikspārņu pēdējā laika garie pārlidojumi ir saistīti ar klimata pārmaiņām, kas nākotnē varētu vēl vairāk ietekmēt šo sugu.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu