VIDEO ⟩ Kurzemē pēc atjaunošanas atklāts vairāk nekā 70 gadu vecs nacionālo partizānu bunkurs (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zemkopības ministrija

Talsu pusē atklāts atjaunots mežabrāļu bunkurs, kurā pirms vairāk nekā 70 gadiem dzīvoja Pētera Čevera grupa - vieni no pēdējiem nacionālajiem partizāniem Kurzemē, ziņo "TV3 Ziņas".

Pētera Čevera nacionālo partizānu grupas bunkurs atrodas Vandzenes mežā, aptuveni četrus kilometrus no autoceļa Talsi-Upesgrīva. 70 gadus tur bija vien 30 kvadrātmetru liela bedre, tagad – teju autentisks tā laika bunkurs.

Bunkura iekšiene izveidota maksimāli tuvu tam, kā tā izskatījās pirms 72 gadiem. Šeit ir vairākas šādas divstāvu koka gultas, vien kopīgs koka galds. 

Foto: Zemkopības ministrija

Ideja par bunkura atjaunošanu virmoja jau sen, tomēr tikai tagad rasts finansējums – 42 000 atvēlēja Zemkopības ministrija. Savukārt būvdarbus, pamatojoties uz fotogrāfijām un pašu mežabrāļu stāstītā, veica Latvijas Valsts meži.

"Projekts ir gatavots maksimāli autentiski, izmēros, kādi tie bija, šim vēsturiskajam bunkuram, bet jau ar šodienas prasībām. Un tā galvenā prasība ir drošība. Proti, bunkurs nav no koka, tas ir apšūts ar šīm koka daļām, bet ārējā čaula visa ir no betona," stāsta novadpētnieks Jānis Vasiļevskis.

Čevera grupa – 19 mežabrāļi – bija viens no pēdējiem bastioniem Kurzemes katlā. Ieejot mežā, jau uzreiz pēc Otrā pasaules kara viņi līdz pat pēdējam pretojās okupācijas režīmam.

"1950. gada 3. februārī, brīdī, kad bunkurā bija 19 cilvēki, 17 vīrieši un divas sievietes, uzbruka pāri par 300 karavīru, NKV jeb čekas karaspēka vienība, un šajā nevienlīdzīgajā kaujā, kur bunkurs bija divkārši aplenkts, grupas vīriem, protams, ar zaudējumiem, izdevās izlauzties," 

stāsta Latvijas Valsts mežu valdes loceklis Edvīns Zakovics.

Turpmākais liktenis gan visiem bija traģisks. Grupas dalībnieki tika nodoti un saindēti, kā rezultātā nonāca čekas ieslodzījumā. Tālāk jau sodīti ar nāvi vai izsūtījumu.

Foto: Zemkopības ministrija

Plānots, ka nākotnē šī varētu būt kā vieta, kur aizvadīt dažādus patriotiskus pasākumus. Tāpat bunkura atjaunošanas idejas autori cer, ka šī vieta kalpos par uzskatāmu vēstures mācīšanās vietu skolēniem.

Plānots arī, ka piemiņas vietā arī eksponēs autentiskus tā laika sadzīves priekšmetus, lai apmeklētāji varētu vēl labāk sajust, kā pagājušā gadsimta vidū dzīvoja un cīnījās mežabrāļi, noskaidroja "TV3 Ziņas".

Plašāk par bunkuru skaties "TV3 Ziņas" sižetā:

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu