FOTO un VIDEO ⟩ Drāma uz segliem: Modernās pieccīņas favorīte nešpetna zirga dēļ zaudē cerības uz olimpisko medaļu (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Tokijas olimpiskajās spēlēs modernās pieccīņas sportistei no Vācijas Annikai Šleu izvērtās par īstu murgu - vāciete no pirmās vietas kopvērtējumā noslīdēja uz pašu kopvērtējuma lejasgalu pēc tam, kad viņas zirgs viņu neklausīja. Vēlāk tika saņemts vēl viens trieciens - Vācijas modernās pieccīņas trenere tika diskvalificēta par sišanu "nešpetnajam" zirgam.

Šleu bija kopvērtējuma līdere pēc divām no piecām disciplīnām - peldēšanas un paukošanas - kad viņai jāšanā tika izlozēts zirgs vārdā "Svētais puika" ("Saint Boy"). Viena no modernās pieccīņas īpatnībām ir tāda, ka sportistiem vajag izlozēt zirgu, ar kuru piedalīties disciplīnā, tāpēc ļoti svarīgi ir ātri ar viņiem saprasties.

"Svētais puika" laikam nejuta saikni ar Šleu, neizrādot īpašu interesi par lēkšanu pāri šķēršļiem un vēlāk virzoties tālāk. 

Ar katru nākamo zirga atteikumu vācietes izmisums auga, līdz beidzot viņa "eksplodēja" ar asarām un kliedzieniem, kas skanēja tukšajā stadionā.

"Es mēģināju, bet viņš negribēja virzīties tālāk. Es vienkārši sāku raudāt.

Es nebiju paredzējusi, ka man viņam nāksies prasīt, lai viņš iet un tas kļuva par iemeslu manai raudāšanai... Es jutu, ka zirgam nav pārliecības. Es mēģināju darīt, ko varēju," saka Šleu.

Vācijas modernā pieccīņniece tika kritizēta par atkārtotu pātagas izmantošanu, lai mēģinātu panākt "Svētā puikas" kustību. Vācijas Olimpiskā komiteja aicināja moderno pieccīņu mainīt noteikumus, "lai zirgs un jātnieks tiktu aizsargāti", piebilstot, ka "uzmanības centrā ir jābūt dzīvnieku labturībai un godīgiem sacensību apstākļiem."

Šajā disciplīnā toreizējā līdere Šleu ieguva nulle punktus, kas viņu no pirmās vietas sacensību beigās aizmeta līdz 31. vietai 36 dalībnieču konkurencē.

Augstās vietās esošās Mišela Glijasa un Natālija Koila piedzīvoja līdzīgus likteņus ar saviem zirgiem, kuru cerības uz medaļām tika sagrautas, izkrītot ārā no pirmā desmitnieka.

Vācijas pieccīņas trenerei sods par sišanu zirgam

Vācijas modernās pieccīņas trenere Kima Raisnera nepiedalās vīriešu individuālajās sacensībās Tokijas olimpiskajās spēlēs, jo viņa iesitusi "Svētajam puikam", kurš atteicās paklausīt Šleu.

Modernās pieccīņas federācija paziņojusi, ka Reisnera par savām piektdien veiktajām darbībām ir diskvalificēta.

Vācijas Olimpiskās komandas vadītājs Alfons Hermans jau iepriekš bija paziņojis, ka Reisnera nepiedalīsies modernās pieccīņas sacensībās vīriešiem. Viņš arī uzstāja, ka vajadzētu mainīt noteikumus šajā sporta veidā.

"Mēs visi bija vienisprātis, ka trenerim sestdien nevajadzētu būt sacensībās," sacīja Hermans.

"Mēs arī uzskatām, ka ir nepieciešama steidzama pārkāpuma izskatīšana, jo īpaši attiecībā uz dzīvnieku aizsardzību, un ka nacionālās un starptautiskās federācijas izdara savus secinājumus," turpina Hermans.

Asadauskaite ar sudrabu modernajā pieccīņā Lietuvai izcīna pirmo medaļu Tokijas olimpiskajās spēlēs

Laura Asadauskaite piektdien Lietuvai izcīnīja pirmo medaļu Tokijas olimpiskajās spēlēs, modernās pieccīņas sacensībās atpaliekot tikai no britu sportistes Keitas Frenčas.

Piecu disciplīnu kopvērtējumā Frenča iekrāja 1385 punktus, kas ļāva izcīnīt zelta medaļu. Asadauskaitei summā 1370 punkti un sudraba medaļa, bet bronzas medaļu ar 1368 punktiem ieguva Šarolta Kovāča no Ungārijas.

Pēdējo disciplīnu - skriešanas un šaušanas kombināciju - Frenča sāka kā piektā, bet pirmajā aplī izvirzījās vadībā, ar lāzerpistoli sašaujot 20 no 22 mērķiem.

Pēc paukošanās britu sportiste bija sestā, kamēr Asadauskaite ierindojās 25.vietā, bet uzvarētāja bija vāciete Annika Šleija, kura sasniedza jaunu olimpisko rekordu šajā disciplīnā.

200 metru brīvā stila peldējumā Frenča palika astotā, bet lietuviete atkal ieņēma 25. vietu. Šajā disciplīnā labākā bija Guļnaza Gubajduļina no Krievijas Olimpiskās komitejas komandas.

Jāšanā, kur sportistēm dotas tikai 20 minūtes, lai iepazītos ar jaunu zirgu, uzvarēja Asadauskaite, bet otrajā vietā palika viņas tautiete Gintare Venčkauskaite, savukārt Frenča bija ceturtajā vietā.

Skriešanas un šaušanas disciplīnā ar jaunu olimpisko rekordu uzvarēja Asadauskaite, bet Venčkauskaite ierindojās otrajā vietā. Frenča bija ceturtā.

Venčkauskaitei kopvērtējumā 1343 punkti un 7. vieta.

Pirms pieciem gadiem Riodežaneiro Frenča palika piektajā vietā, bet šogad uzvarēja Pasaules kausa sacensībās.

Modernā pieccīņa pirmo reizi tika iekļauta olimpisko spēļu programmā 2000.gadā, bet Riodežaneiro bija pirmās spēles, kurās britu sportistes neizcīnīja medaļu.

Tokijā pirmo reizi olimpiskajās spēlēs sacensības visās pieccīņas disciplīnās notika vienā vietā.

Modernā pieccīņa ir vienīgais sporta veids, kas īpaši izveidots mūsdienu olimpiskajām spēlēm, to 1912. gadā Stokholmā ieviešot baronam Pjēram de Kubertēnam.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu