Sestdien Francijā teju ceturtdaļmiljons iedzīvotāju protestējuši Covid-19 ierobežojumu dēļ (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protesti Francijā.
Protesti Francijā. Foto: AP/Scanpix

Sestdien, 7. augustā, Francijā gandrīz ceturtdaļmiljons iedzīvotāju izgājuši ielās, lai paustu savu neapmierinātību pret "Covid pasēm", kuras būs nepieciešamas restorānu apmeklētājiem un iekšzemes vilcienu pasažieriem.

Līdzīgi, bet ne tik plaši protesti sestdien notika arī Itālijā.

Francijā likums par "Covid pasēm" tika pieņems jūlija beigās un stāsies spēkā 9. augustā.

Prezidents Emanuels Makrons un viņa valdība skaidro, ka jaunie pasākumi ir nepieciešami, lai aizsargātu lielākam riskam pakļautos iedzīvotājus un slimnīcas un laikā, kad atkal pieaug inficēšanās gadījumu skaits, izvairītos no jaunām karantīnām.

"Covid pase" kopš 21. jūlija ir nepieciešama, lai apmeklētu kinoteātrus, teātrus, muzejus un citas kultūras vietas, bet no pirmdienas tā būs nepieciešama arī, lai iekļūtu restorānos, vilcienos, lidmašīnās un daudzās sabiedriskās vietās.

Lai saņemtu šādu pasi, ir jābūt apliecinājumam par pabeigtu vakcināciju, nesenu negatīvu testa rezultātu vai nesenu izveseļošanos no Covid-19.

"Covid pase" jeb "veselības pase" būs nepieciešama arī iepirkšanās centru, slimnīcu un pansionātu apmeklētājiem.

Sākotnēji tas attieksies uz visiem pieaugušajiem, bet no 30.septembra - uz visiem 12 gadu vecumu sasniegušiem cilvēkiem.

Likuma kritiķi, kas rīko protestus pēdējās četras nedēļas nogales, uzskata, ka tas apdraud pilsoniskās brīvības.

Protestos pret šo likumu Francijā sestdien piedalījās aptuveni 237 000 cilvēku, no kuriem 17 000 protestēja Parīzē, paziņoja Iekšlietu ministrija. Tie bija lielākie protesti, kādi notikuši pret jauno likumu.

Protesti pārsvarā noritēja mierīgi ar dažiem atsevišķiem incidentiem. Visā valstī protestu laikā tika aizturēti 35 cilvēki un vieglus ievainojumus guva septiņi policisti, atklāja Iekšlietu ministrija.

Arī vairākās Itālijas pilsētās sestdien notika protesti pret jaunajiem noteikumiem, kas prasa "zaļās pases" iekštelpu pasākumu apmeklēšanai un skolotājiem.

Romas centrā uz demonstrāciju sapulcējās vairāk nekā 1000 cilvēku, un vairāki tūkstoši cilvēku protestēja Milānā.

Itālijā no piektdienas cilvēkiem, kas vēlas apmeklēt kinoteātrus, muzejus un citus pasākumus iekštelpās un pusdienot restorānu iekštelpās, nepieciešams uzrādīt "zaļo pasi", kas ir paplašināta Eiropas Savienības (ES) digitālā Covid sertifikāta versija.

"Zaļā pase" apliecina, ka persona ir saņēmusi vismaz vienu Covid-19 vakcīnas devu, ir pārslimojusi Covid-19 vai nesen veikusi Covid-19 testu un tas bijis negatīvs.

"Zaļā pase" nepieciešama skolu un augstskolu darbiniekiem un studentiem, un no 1. septembra tā būs nepieciešama arī braucieniem iekšzemes avioreisos un tālsatiksmes vilcienos.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu