Rīgas pilsētas vadība neapmierināta, ka pārāk daudz naudas aizplūst uz citām pašvaldībām (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Domes ēka.
Rīgas Domes ēka. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pārāk daudz naudas no Latvijas galvaspilsētas aizplūst uz citām pašvaldībām. Par to pārliecināts Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis. Viņš vēlas aktualizēt Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda un iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu sadali, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Aptuveni pēc pusotra mēneša apritēs tieši gads, kopš Rīgā jauna vara mēra Mārtiņa Staķa vadībā. Kā izrādās, saimniekot galvaspilsētā nemaz nav tik viegli. Par spīti aptuveni miljarda eiro budžetam, daudz kam pietrūkstot naudas.

Par to trauksmi ceļ Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis (JV), kurš ir pārliecināts, ka pārāk daudz galvaspilsētas naudas plūst uz citām pašvaldībām. Pēc viņa vārdiem, Rīga tiekot, ja ne gluži diskriminēta, tad vismaz nepamatoti noplicināta.

Ķirsis rāda tabulas un klāsta, ka pašvaldību izlīdzināšanas fonda aprēķins mainījies, bet faktiski no Rīgas uz citām vietvarām joprojām aizplūst 90 miljonu eiro gadā.

Tāpat joprojām daudzi Pierīgas iedzīvotāji strādā galvaspilsētā un izmanto tās infrastruktūru, bet viņu ienākuma nodoklis paliek dzīvesvietā. Ja to virzītu uz darbavietas pašvaldību, Rīgai varētu būt vēl 150 miljonu eiro.

"Tas nemotivē pašvaldības nodarboties ar darbavietu radīšanu, bet motivē nodarboties ar guļamrajonu radīšanu. Mēs arī redzam precedentus, kad Pierīgas pašvaldības pateikušas, ka ražošanu nevajag – lai brauc citur! Bieži vien sanāk uztaisa to ražošanu Rīgā, bet nodokļu naudu aizved atpakaļ uz pašvaldību, kura tik drosmīgi pateica, ka viņiem nevajag," pauda Ķirsis.

Viņš uzsver, kamēr atsevišķas vietvaras domā par SPA centru būvniecību vai dāsniem pabalstiem, Rīgai pietrūkstot naudas elementārām lietām – ielu slaucīšanai, sniega notīrīšanai ziemā un tiltu savešanai kārtībā: "Kā tas nākas? Mums ir nauda, nezinu, lai stabiņus spraustu zemē, bet būs jācer, ka ziema nebūs pārāk sniegota? Stabiņi – salīdzinājumam – līgumu izmaksas ir ap 100 000. Ja mēs parēķinām, cik stabiņi nesuši ietaupītas dzīvības un veselības, domāju, tās summas ir nesalīdzināmas."

Iepriekšējais Rīgas mērs, tagad opozīcijas deputāts Oļegs Burovs par Ķirša izteikumiem vien pavīpsnā: "Tās ir ļoti dažādas lietas. Kritizēt un stāstīt, kā vajadzētu strādāt, un strādāt pašam. Ja Ķirša kungs ir premjera partijas pārstāvis, diezgan smieklīgi izklausās viņa sūdzības par dzīvi, cik grūti ir galvaspilsētai."

Ķirsis stāsta, ka par iespējamu naudas sadales principu maiņu runāts ar partijas biedru, finanšu ministru Jānis Reiru. Viņa birojā "TV3 Ziņām" norādīja – ja no Rīgas domes nāks kāds priekšlikums, to varēs vērtēt.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu