"Nekur nevaru iet - ne uz darbu, ne pasākumiem!" Vīrietis Covid-19 pārslimo AAE, pie sertifikāta Latvijā netiek (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 sertifikāts.
Covid-19 sertifikāts. Foto: Edijs Pālens/LETA LETA

Elvis vasaras sākumā saslima ar Covid-19, atrodoties Apvienotajos Arābu Emirātos. Pārslimoja vieglā formā, taču viņš pat iedomāties nevarēja, ka, atgriežoties dzimtenē, nevienam šis fakts neinteresēs, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Pēc vīrusa pārslimošanas Elvis izlēma atgriezties Latvijā, kur arī devās pašizolācijā no pārējiem.

"Vecāki vēl mierināja, ka vismaz būšu izslimojis un varēšu turpināt savas gaitas. Pēc pārslimošanas savai zināšanai uztaisīju vēlreiz testu, kurš bija pozitīvs.

Taču pirms pašas lidošanas gan jau bija negatīvs, tad es arī droši varēju lidot prom. Atbraucu uz Latviju, drošības pēc izolējos laukos, lai gan man nebija jāsēž, drošības sargi mani palaida ar visu sertifikātu prom," stāstīja Elvis.

Elvis vērsās pie Nacionālā veselības dienesta (NVD), lai iegūtu sertifikātu, ka viņš ir pievarējis slimību ārzemēs. Viņam pat ir vairāki apliecinājumi, taču – saņēmis atteikumu.

Iestādē jaunietim paziņoja, ka valdība nav devusi rīkojumu, lai varētu konvertēt sertifikātu. Elvis noskaidroja, ka, izslimojot vīrusu Latvijā, pienākas sertifikāts, kurš ir derīgs 180 dienas. Viņš vēlas iegūt tieši tādu pašu sertifikātu, kas apliecina faktu par izslimošanu.

"Es nekur nevaru iet, ne uz darbu, ne pasākumiem. Šobrīd no sava ārsta esmu dabūjis izziņu, ka varu iet uz darbu, bet vēl no NVD atbildi neesmu saņēmis.

Es strādāju trenažieru zālē, tā nav slēgta ofisa vieta, tāpēc ir vajadzīgs sertifikāts. Es jau mēnesi cenšos nokārtot to visu. Gribu kaut kādu loģiku redzēt, jo vīruss arī tur Emirātos ir tāds pats kā šeit Latvijā, visas tās pašas pazīmes man bija," situāciju skaidroja Elvis.

Jaunieti informēja, ka vienīgais risinājums, kā iegūt sertifikātu ir vakcinēties. Tomēr Elvim rodas jautājums, cik vispār ir droši vakcinēties, ja tikko viņš jau ir izslimojis?

NVD informē, ka izslimojot Covid-19 Eiropas Savienībā ir iespējams iegūt sertifikātu, taču, ja cilvēks atrodas trešajās pasaules valstīs, tad šāds sertifikāts nepienākas. Ir tikai divi risinājumi – vakcinēties vai nepieciešamības gadījumos par saviem līdzekļiem veikt testu.

Nacionālā veselības dienesta pārstāve Evija Štālberga sacīja: "Attiecībā uz citām valstīm, kas ir ārpus Eiropas Savienības, šāda datu apmaiņa diemžēl nenotiek. Līdz ar to nav iespējas pārliecināties, nav vienota standarta attiecībā uz laboratoriju izrakstiem par to, ka cilvēks tiešām ir pārslimojis. Katrā valstī tas var atšķirties."

Arī speciālisti apstiprina, ka ir droši vakcinēties, ja cilvēks nesen ir izslimojis, tas pat esot vēlams.

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja asoc. prof. Dace Zavadska norādīja: "Iepriekš izslimojošam cilvēkam noteikti ir ieteicams vakcinēties. Tā ir droša, kaitējums veselībai nebūs, tieši pretēji būs izveidota laba aizsardzība. Tajā skaitā arī pret šobrīd apkārt esošo delta variantu Covid-19 vīrusam. Jebkuram cilvēkam ir svarīgi atcerēties un saprast, ka vakcinācijas galvenais uzdevums ir novērst nāvi, smagu saslimšanu un komplikācijas."

Nacionālais veselības dienests atzīst, ka pagaidām gan nav plānā veikt izmaiņas saistībā ar personām, kuras saslimst ārpus Eiropas Savienības.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu