"Laikam mūsu pļavā nogāzās!" Aculiecinieki stāsta par traģisko lidmašīnas avāriju Cēsīs

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Portāla "Apollo.lv" aculiecinieks

Svētdien, 8. augustā, Cēsīs notika lidmašīnas avārija, kā rezultātā bojā gāja lidaparāta pilots, kurš bija Lietuvas pilsonis. Tuvējo māju iedzīvotāji dalījās iespaidos par piedzīvoto nelaimes gadījumu, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Dienas ziņas".

Tuvējo māju iedzīvotājs Jānis stāstīja, ka dzirdējis lidmašīnu ar neparastu motora rūkoņu. "Viena lidmašīna visu dienu te lidinājās un tai bija tāds skaļš troksnis. Beigās dzirdējām, ka motors sāk raustīties, slāpst nost."

Jāņa mazmeita skrējusi un sacījusi, ka lidmašīna "laikam nokritusi mūsu pļavā". Pats Jānis izgājis ārā un paskatījies, taču neko nemanījis. Pēc brīža notikuma vietā jau darbojušies glābēji.

Jau ziņots, ka Civilās aviācijas aģentūrā (CAA) atklājusi, ka Cēsīs avarējušā lidaparāta avārijas iemesls bijis saistīts ar dzinēja tehniskām problēmām.

To dēļ veikta ārkārtas nosēšanās, kas nav izdevusies veiksmīgi, informēja Civilās aviācijas aģentūrā (CAA).

CAA skaidro, ka pēc tehniskās nosēšanās gaisa kuģis sāka pacelšanos, lai turpinātu lidojumu uz Biržiem Lietuvā, taču pacelšanās laikā aptuveni 20 metru augstumā tika novērotas tehniskas problēmas ar dzinēju - tā darbība bija nepastāvīga. Gaisa kuģa pilots, nepabeidzot pacelšanos, mēģināja veikt ārkārtas nosēšanos turpat Priekuļu lidlaukā, tomēr nosēšanās bija neveiksmīga un gaisa kuģis avarēja lidlauka teritorijā netālu no skrejceļa.

Sākotnējā informācija liecinot, ka pacelšanās laikā maksimālais sasniegtais lidojuma augstums nepārsniedza 30 metrus, tomēr precīzs augstums tiks noteikts izmeklēšanas gaitā.

CAA eksperti kopā ar citu institūciju pārstāvjiem turpina darbu notikuma vietā. CAA rīcībā esošā informācija liecina, ka gaisa kuģis Priekuļu lidlaukā bija ieradies no Tartu Igaunijā un Latvijā nosēdies, lai uzpildītu degvielu. Nosēšanās laikā tehniskas problēmas ar gaisa kuģa darbību netika novērotas.

Gaisa kuģis bija reģistrēts Lietuvas gaisa kuģu reģistrā. Avarējušais gaisa kuģis 2020. gadā piedalījās aviācijas skatē arī Latvijā, kur tam un gaisa kuģa apkalpei tika veikta CAA inspekcija. Bojā gājušais gaisa kuģa pilots bija ar lielu lidojuma pieredzi, ziņo CAA.

Gaisa kuģis bijis vēsturiskā gaisa kuģa dublikāts - pašbūvēts uz vēsturiskā gaisa kuģa bāzes.

Pagājušajā gadā Latvijā vispārējās nozīmes aviācijā bijuši trīs nopietni incidenti, bet nav notikuši nelaimes gadījumi. Pēdējo reizi Latvijas vispārējās nozīmes aviācijā nelaimes gadījumi ar diviem bojā gājušajiem notika 2018.gadā.

Atbilstoši starptautiskajām normām svētdien notikušo gaisa kuģa negadījuma izmeklēšanu turpinās Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs, noskaidrojot visus negadījuma cēloņus.

CAA izsaka līdzjūtību bojā gājušā tuviniekiem un kolēģiem vispārējās nozīmes aviācijā, kā arī novēl ātru izveseļošanos cietušajam.

Svētdien nelielas lidmašīnas avārijā pie Cēsīm gājis bojā Lietuvas pilsonis, bet vēl viens Lietuvas pilsonis cietis, aģentūra LETA noskaidroja atbildīgajos dienestos.

Valsts policija ap plkst. 13.30 saņēma informāciju, ka Cēsu novada Priekuļu pagastā Priekuļu lidlaukā avarējusi lidmašīna, kurā atradušies divi Lietuvas pilsoņi. Pilots avārijā gājis bojā, bet pasažieris cietis un nogādāts medicīnas iestādē.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā aģentūrai LETA apstiprināja, ka pēc lidmašīnas avārijas viena persona ir mirusi negadījuma vietā, bet otra ar politraumu nogādāta slimnīcā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu