VIDEO un FOTO ⟩ Viss aktuālais par lidmašīnas avāriju pie Cēsīm vienuviet (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Svētdien, 8. augustā, netālu no Cēsīm avarējusī divvietīgā lidmašīna bijusi Lietuvas starpkaru aviācijas lepnums, vēstī Lietuvas medijs "15min".

Atceļā no aviācijas šova Tartu apriņķī, Igaunijā, lidaparāts netālu no Cēsīm uzpildījis degvielu. 

Komandas foto 6. augustā Tartu.
Komandas foto 6. augustā Tartu. Foto: Lietuvos aeroklubas/Facebook

Portāla "avacijospasaulis.lt" uzņemtajā video redzams, kā pēc pacelšanās no skrejceļa, avarējusi lidmašīna ANBO-2.

Drīz pēc pacelšanās lidmašīna sāka griezties atpakaļ, skrejceļa virzienā, taču, to nesasniedzot, spēcīgi ietriecās zemē.

Leģendārā lidmašīna ANBO II, kuru atjaunoja abi entuziasti - Arvīds Šabrinsks un Rolands Kalinausks - tiek dēvēta par Lietuvas starpkaru aviācijas lepnumu.

Leģendārā lidmašīna ANBO II, kuru atjaunoja abi entuziasti - Arvīds Šabrinsks (no kreisās) un Rolands Kalinausks.
Leģendārā lidmašīna ANBO II, kuru atjaunoja abi entuziasti - Arvīds Šabrinsks (no kreisās) un Rolands Kalinausks. Foto: Lietuvas medijs "15min"

ANBO nozīmē "Antanas vēlas būt gaisā". Antana Gustaiša ANBO lidmašīnas un Jurģa Dobkeviča trīs DOBI modeļi tiek uzskatīti par "īsto" Lietuvas aviācijas sākumu, vēsta Lietuvas medijs "15min".

Foto: Lietuvos aeroklubas/Facebook

Viens no lidmašīnas radītājiem Rolands Kalinausks aģentūrai BNS apstiprināja, ka lidmašīnas īpašnieks Arvīds Šabrinsks ir miris, un kopā ar viņu lidoja arī Valdas Černius.

Latvijas Civilās aviācijas aģentūras (CAA) skaidro, ka pēc tehniskās nolaišanās gaisa kuģis sāka pacelšanos, lai turpinātu lidojumu uz Biržiem Lietuvā, taču pacelšanās laikā aptuveni 20 metru augstumā tika novērotas tehniskas problēmas ar dzinēju - tā darbība bija nepastāvīga. Gaisa kuģa pilots, nepabeidzot pacelšanos, mēģināja veikt ārkārtas nolaišanos turpat Priekuļu lidlaukā, tomēr nolaišanās bija neveiksmīga un gaisa kuģis avarēja lidlauka teritorijā netālu no skrejceļa.

Foto: Portāla "Apollo.lv" aculiecinieks

Atjaunotās vēsturiskās lidmašīnas Antanas Gustaitis lidmašīnas ANBO II pilots mira notikuma vietā, savukārt cietušais pasažieris nekavējoties tika nogādāts slimnīcā.

Aviācijas entuziastu "Facebook" lapā izteikta līdzjūtība bojāgājušā ANBO eskadras dibinātāja Arvīda Šabrinska tuviniekiem.

Jau ziņots, ka Valsts policija ap plkst. 13.30 saņēmusi informāciju, ka Cēsu novada Priekuļu pagastā, Priekuļu lidlaukā, avarējusi lidmašīna, kurā atradušies divi Lietuvas pilsoņi. Pilots avārijā gājis bojā, bet pasažieris cietis un nogādāts medicīnas iestādē.

Lidmašīna tika reģistrēta Lietuvas gaisa kuģu reģistrā. Uz notikuma vietu aizbrauca Latvijas Civilās aviācijas aģentūras eksperti. Latvijas policija sākusi izmeklēšanu par aviokatastrofu. Notikuma vietā pašlaik strādā izmeklētāji.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu