Divu gadu jubileju atzīmē Rīgas Zooloģiska dārza žirafe Vakilija

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Žirafe Vakilija.
Žirafe Vakilija. Foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs

Pirms kāda laika no Austrijas uz Rīgas Zooloģisko dārzu pārvestā žirafe Vakilija pirmdien, 9. augustā, svin divu gadu jubileju, vēstī zooloģiskā dārza informācijas dienests.

Žirafes dzimšanas dienas svinības norit klusi un bez viesu klātbūtnes, jo jaunā zoodārza iemītniece vēl nav pilnībā apradusi ar jauno mītni un nepazīstamiem cilvēkiem.

Svētku mielastu žirafei nodrošināja privātpersonu ziedojumi. Šodienas mielastu apmaksāja Asne Beķere, kura pirmā atsaucās zoodārza aicinājumam ar 25 eiro ziedojumu. Kopumā saņemts 21 ziedojums. Žirafu meitenes maltīti veido trīs veidu īpašās granulas, kā arī minerālu piedevas un lucernas pulveris.

Šmidingas zoodārzā Austrijā dzimusī žirafe Vakilija uz Rīgu atceļoja 22. jūlijā un savu divu gadu dzimšanas dienu svin līdzās 14 gadus vecajam žirafu puisim Kimi. Jaunā iemītniece ceļojumu pārcietusi labi un interesējas par savu pieredzējušo kaimiņu Kimi, taču ir ļoti piesardzīga nepazīstamās teritorijas apguvē, tāpēc pagaidām apmeklētāji tikai retumis var viņu pamanīt apjumtajā pastaigu laukumā pie Žirafu mājas.

Žirafu barošana zooloģiskajos dārzos ir visai specifiska. To pamatbarība ir kārklu zari un miza, kā arī lucernas siens. Papildus tiek dotas trīs veidu barības granulas - kopumā 3,8 kilogrami dienā, kuras piegādā specializēti zoodārzu dzīvnieku barības ražošanas uzņēmumi Rietumeiropā.

Nepieaugušām žirafēm, kāda ir Vakilija, paredzēti citi, īpaši barības granulu veidi, kuru ražošanas izmaksas, ņemot vērā nelielo pieprasījumu, ir visai augstas. Granulu porcija tiek papildināta ar minerālu piedevām un lucernas pulveri vai granulām.

Vēl žirafīte ik dienu saņem arī īpaši sagatavotu placinātu un pilngraudu auzu porciju. Zāle, augļi un dārzeņi satur pārāk daudz ūdens un žirafēm var izraisīt gremošanas problēmas, tāpēc kā īpašs gardums ik dienu tiek izmantota tikai sauja burkānu.

Pirms Vakilijas atvešanas Rīgas zoodārza speciālisti vairākkārt sazinājās ar Šmidingas zoodārza kolēģiem, lai jauno iemītnieci sagaidītu ar viņai ierastu ēdienkarti, kuras sastāvdaļas nu jāiepērk ilgākam laikam, tādēļ zooloģiskais dārzs cer uz ziedotāju atbalstu.

Āfrikā sastopamas deviņu pasugu žirafes. Rīgas zoodārzā apskatāmas ir Rotšilda žirafes, kuru izcelsme meklējama Ugandā un Kenijā. Gan malumedības, gan cilvēku saimnieciskā darbība arvien samazina žirafu skaitu savvaļā un šī suga 1996.gadā iekļauta Pasaules Sarkanajā grāmatā un 2016. gadā atzīta par jutīgu pret apdraudējumiem.

Lai koordinētu un uzraudzītu žirafu turēšanu un vairošanu nebrīvē, 1990. gadā izveidota šīs apdraudētās sugas vairošanas Eiropas programma, kuras ietvaros arī notiek Vakilijas uzticēšana Rīgas zoodārzam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu