VIDEO Ko nozīmētu ārkārtējās situācijas izsludināšana Latvijas - Baltkrievijas pierobežā? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Karolis Kavolelis/Shutterstock.com

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) ierosinājusi valdībai izsludināt ārkārtējo situāciju Latvijas - Baltkrievijas pierobežā, vēsta TV3 Ziņas.

Nelegālo imigrantu plūsma no Baltkrievijas uz Latviju sāk signalizēt par krīzi, jo šajās četrās dienās pieķerto robežpārkāpēju skaits, 218 -, no kuriem 140 tikai pirmdien, 9. augustā, nav bijis, pat saskaitot vairākus gadus kopā.

Iekšlietu ministre Marija Golubeva par situāciju Latvijas-Baltkrievijas pierobežā vēsta: "Nepieciešams pamatojums, lai būtu pastiprināta sadarbība ar nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un policiju uz robežas. Policiju arī piesaistīsim."

Valdībai 10. augustā jālemj, vai ārkārtējās situācijas pilnvarās iekļaut tiesības atturēt nelegālo migrāciju, pirms tā vēl vispār ir notikusi, proti, Latvijai tuvojošos migrantus atbaidīt un fiziski atgrūst. Savukārt tos, kurus notvers Latvijā, Valsts robežsardze varētu vest uz robežšķērsošanas punktiem ar Baltkrieviju un likt viņiem atgriezties atpakaļ, no kurienes nākuši.

"Praksē tas dod tiesības rīkoties līdzīgi, kā to darba Lietuvas robežsargi. Šajā situācijā varētu būt virkne pasākumu, kas neatbilst vispārpieņemtajai praksei, bet kas ir reakcija uz ārkārtējo situāciju," pastāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks, ģenerālis Guntis Pujāts.

"Ārkārtējā situācija uzliks pienākumus arī Augšdaugavas un Krāslavas novadu pašvaldībām, jo ne visiem nelegālajiem robežšķērsotājiem, līdz viņus izraida ārā no Latvijas, pietiks vieta nelegālo imigrantu centros Daugavpilī un Muceniekos. Jebkurā gadījumā mums ir jābūt gataviem izvietot arī pagaidu izvietošanas vietās – vai nu teltīs, vai telpās, kas pieder pašvaldībām, un ko attiecīgi sargās policija un robežsardze. Jebkurā gadījumā tā nebūs teritorija, kurā viņi var brīvi staigāt," pauž iekšlietu ministre Marija Golubeva.

"Ar teroristiskiem nolūkiem personas var izmantot šo veidu iekļūšanai Eiropas Savienībā, jo tas tika konstatēts jau Vidusjūras krīzē. Maskējoties par patvēruma meklētājiem, ierodas teroristiski noskaņotie," norāda Valsts robežsardzes priekšnieks, ģenerālis Guntis Pujāts.

Valsts robežsardze apzinās, ka kāda daļa nelegālo migrantu ir iekļuvuši Latvijā nepamanīti un patlaban brīvi pārvietojas tālāk. Dienesti aicina vietējos pierobežas iedzīvotājus pievērst uzmanību svešinieku grupām un ziņot robežsardzei.

Video: TV3 Ziņas sižets 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu