Infektologs Dumpis iestājas pret strauju Covid-19 ierobežojumu atvieglošanu (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis. Foto: Zane Bitere/LETA

Infektologs Uga Dumpis atbalsta uzskatu, ka Eiropai labākais risinājums būtu turēt saslimstību ar Covid-19 vienoti zemu bez papildus risku radīšanas ar strauju ierobežojumu atcelšanu atsevišķās valstīs.

Dumpis par savu atbalstu šādiem uzskatiem paziņojis mikroblogošanas vietnē "Twitter", norādot, ka ir līdzautors vēstulei, kura publicēta akadēmiskajā žurnālā "The Lancet".

Vēstulē pausts, ka 2021. gada pavasarī Covid-19 gadījumu skaits samazinājās, kā rezultātā notika strauja ierobežojumu mazināšanās vasarā, neraugoties uz delta varianta paaugstināto bīstamību un izplatību.

"Kā jau bija gaidāms, šis atslābums izraisīja strauju saslimstības rādītāju pieaugumu. Kā Eiropai būtu jārīkojas, kādas stratēģijas jāpieņem un kādi konkrēti riski jāapsver, lai virzītos uz priekšu? Šie jautājumi kļūs vēl aktuālāki, jo jaunākie dati liecina, ka delta variants ir infekciozāks un daļēji izvairās no imūnas atbildes reakcijas. Eiropai ir vajadzīga saskaņota un efektīva stratēģija pirms skolas ir pilnībā atvērušās un sezonalitātes dēļ pieaug Covid-19 izplatība," rakstīts vēstulē.

Vēstulē minēts, ka pašlaik tiek apsvērtas divas krasi atšķirīgas stratēģijas - pirmajā variantā tiek izskatītas iespējas turpināt strauji atcelt ierobežojumus, pieņemot, ka iepriekšējās dabīgās iedarbības un pašreizējā vakcinācijas aptvere saglabātu augstus saslimstības rādītājus, taču atvieglotu veselības aprūpes sistēmas.

Savukārt otra stratēģija paredz ierobežojumu atvieglošanu balstoties uz vakcinācijas tempiem un aptveri, saglabājot zemus saslimstības rādītājus.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu